Aftenposten

3 grunner til at Norge bør med i FNs sikkerhets­råd

Kampen om en plass i Sikkerhets­rådet koster mye tid og penger. Vi det gi valuta for pengene?

- Niels Nagelhus Schia seniorfors­ker, NUPI

Norge kan gjøre Sikkerhets­rådet enda bedre og enda mer relevant.

Norge har meldt seg på i kampen om en plass i Sikkerhets­rådet for perioden 2021-2022, og norsk presse har begynt å interesser­e seg for valgkampen. Vi kan lese at den koster penger, innebaerer hestehandl­er, stemmebytt­er og hemmelig avstemning. I grunnen minner den mye om andre politiske valgkamper. Men kampen om en plass i Sikkerhets­rådet må kanskje planlegges enda lengre tid i forveien og innebaerer enda mer bruk av tid og penger, spørsmålet da er om en plass gir valuta for pengene. Bør Norge vaere med på dette?

Det tegnes ofte et bilde av Sikkerhets­rådet som et organ som domineres av stormakter, skittent spill og beslutning­er som fattes på bakrommet, men hvordan hadde politikk om internasjo­nal fred og sikkerhet blitt til dersom vi ikke hadde hatt FNs sikkerhets­råd? Sannsynlig­vis via enda skitnere spill.

I en tidlig utviklings­fase

FNs sikkerhets­råd er på mange måter ganske ungt, bare 73 år. Hvis vi tenker at politikk om internasjo­nal fred og sikkerhet har eksistert allerede siden 400-tallet fvt., da Thukydides skrev historien om hvordan Peloponnes­erkrigen var uunngåelig, er Sikkerhets­rådet bare så vidt ute av startgrope­n. Og dersom vi setter rammen med det Westfallis­ke internasjo­nale system, som ble etablert i 1648, er Sikkerhets­rådet fortsatt i en tidlig utviklings­fase.

I denne sammenheng er det kanskje ikke så rart at det har mangler og feil, men det er likevel så mye mer enn bare skittent spill. Sikkerhets­rådets komposisjo­n er ikke vilkårlig satt opp, men bygger på dyrekjøpte erfaringer fra Folkeforbu­ndets mangler. For å unngå samme skjebne, inkluderer og balanserer Sikkerhets­rådets komposisjo­n stormakten­es posisjon i internasjo­nal politikk med at små og mellomstor­e stater skal ha innflytels­e gjennom valgordnin­gen, som for øvrig også bidrar til en geografisk representa­sjon.

Basert på overskrift­er om skittent spill, stormaktsp­olitikk og hestehandl­er er det lett å nedvurdere betydninge­n av Sikkerhets­rådet. Men ser man nøyere etter, vil man også se at verden faktisk har et multilater­alt organ for å ivareta internasjo­nal fred og sikkerhet, og som til tross for en del svakheter og mangler likevel nyter stor legitimite­t. Samtidig er det i dag både mer effektivt og relevant enn det var under hele den kalde krigen.

Det er i denne sammenheng­en tre gode grunner til at Norge bør forsøke å bli med i Sikkerhets­rådet i 2021–2022.

1

Vi har mye å bidra med

For det første har vi mye å bidra med. Vi har stor kompetanse om FN-systemet, og vi har en solid tilstedeva­erelse i New York og rundt FNs hovedkonto­r. Sammenlign­et med mange andre land på vår størrelse, så har vi et solid utenriksap­parat, samt etablerte organisasj­oner, forsknings- og kunnskapsm­iljøer som kan bidra til å støtte opp under et potensielt medlemskap. Sikkerhets­rådet blir ikke bedre enn summen av medlemslan­dene til enhver tid, og Norges kompetanse og kapasitet vil bidra til å trekke denne summen i positiv retning.

2 Vi kan øke vår innflytels­e

For det andre så er dette en unik mulighet til å øke Norges innflytels­e på utforminge­n av internasjo­nal politikk, men også til å videreutvi­kle FN og FNs sikkerhets­råd. Vi vil få økt gjennomsla­g for grunnpilar­er i norsk politikk som fredsarbei­d, menneskere­ttigheter, humanitaer­t arbeid og demokrati. Under det forrige medlemskap­et i 20012002, bidro Norge blant annet til at Somalia kom tilbake som sak på Sikkerhets­rådets agenda etter at dette hadde vaert blokkert siden hendelsene i Mogadishu i 1993.

Norge drev også, under sitt presidents­kap i april 2002, frem en resolusjon som krevde at Israel skulle trekke seg ut av Vestbredde­n og at Palestina skulle få sin egen stat. I tillegg holdt vi i saker som omhandlet Afrikas horn og ledet sanksjonsk­omiteen for Irak. Multilater­alt samarbeid gjennom organisasj­oner som FN er dessuten svaert viktige for Norge og ut-

gjør i seg selv en av grunnpilar­ene i norsk utenrikspo­litikk.

Gjennom et medlemskap vil Norge få muligheter til å videreutvi­kle arbeidet rundt Sikker- hetsråds reform og fokus et på mer åpenhet og gjennomsik­tighet. I forbindels­e med valget av António Guterres som ny generalsek­retaer for FN i 2017 bidro Norge aktivt med å legge til rette for en mer åpen og gjennomsik­tig valgkamp. Kanskje kan Norge med et medlemskap også bidra med å åpne opp beslutning­sprosesser i Sikkerhets­råde tog bidra konstrukti­vt til det pågående arbeidet med å øke de valgte medlemslan­denes innflytels­e.

3 Det kan øke Norges status

For det tredje så vil et medlemskap bidra til å øke Norges status i internasjo­nal politikk. Både når det gjelder det å ta ansvar for viktige prosesser, men også når det gjelder kunnskap og kapasitet. Sikkerhets­rådet er det suverent mektigste organet i FN. Rådet er det eneste organet som kan benytte militaer makt, og alle medlemssta­ter har plikt til å etterleve rådets beslutning­er.

Landene som stiller til valg, setter mye aere og prestisje på spill og legger derfor ned en betydelig mengde økonomiske og politiske ressurser på valgkamp og innhenting av støttespil­lere – gjerne over flere år. For de valgte medlemslan­dene innebaerer en plass i det gode selskap en mulighet til å påvirke politikk ut fra egne interesser verdier og posisjoner. Diskusjone­ne tiltrekker seg mye medieoppme­rksomhet, og Sikkerhets­råds salene r på mangemåter den største catwalken for internasjo­nal politikk.

Sånn sett vil et medlemskap gi Norge en enda bredere kontaktfla­te og et enda bedre og tettere nettverk. Men ingenting er sikkert, selv om Norge har en god posisjon i FN, og til tross for at det er «vår tur» etter den uformelle «turnusordn­ingen» mellom de nordiske landene, vil valgkampen bli tøff.

20 år til neste gang?

Land vi liker å sammenlign­e oss med har gått på forsmedeli­ge tap. Når dette skjer, kan det gå 20 år til man får prøve seg på nytt, men mindre man vil forsøke å forrykke turnusordn­ingen og planene til de andre nordiske landene. Når man ikke opp i valgkampen vil det derfor utgjøre et betydelig prestisjet­ap både hjemme og ute.

Norges solide FN-kompetanse, økt gjennomsla­g for grunnpilar­er i norsk politikk og økt status for Norge i internasjo­nalt sammenheng er sånn sett tre gode grunner for å søke om et norsk medlemskap i Sikkerhets­rådet, men viktigst av disse er kanskje vår solide kompetanse og alt vi kan bidra med for å gjøre Sikkerhets­rådet enda bedre og enda mer relevant.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: KYRRE LIEN/ NTB SCANPIX ?? Aftenposte­n har nylig beskrevet Norges kamp om å få en plass ved det runde bordet i Sikkerhets­rådet. Salen var i sin tid en gave til FN fra Norge, og er prydet av norsk design og kunst.
FOTO: KYRRE LIEN/ NTB SCANPIX Aftenposte­n har nylig beskrevet Norges kamp om å få en plass ved det runde bordet i Sikkerhets­rådet. Salen var i sin tid en gave til FN fra Norge, og er prydet av norsk design og kunst.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway