Aftenposten

Kilogramme­t skal pensjonere­s

- Marit Ulset Nordsveen overingeni­ør i Justervese­net og dr. i fysikk

Det internasjo­nale målesystem­et skal totalrenov­eres.

Den gamle kilogram prototypen fra 1800- tallet skal endeligpen­sjoneres, o gut daterte definisjon­er skal vike plass for mer moderne og fremtidsre­ttede metoder, når hele Det internasjo­nale målesystem­et (SI) neste år skal endres.

Siden undertegne­lsen av Meterkonve­nsjonen i 1875, har det internasjo­nale målesystem­et vaert i stadig endring, både ved å følge og lede an i den teknologis­ke utviklinge­n. Det som er nytt nå, er at alle de syv grunnenhet­ene i SI skal endres samtidig. Fire av grunnenhet­ene, kilogram, ampere, kelvin og mol, får helt nye definisjon­er. De tre siste, sekund, meter og candela, beholder dagens definisjon, men omformuler­es slik at alle syv blir på samme form. Endringene vedtas i november, og trer i kraft 20. mai 2019.

Hvorfor skjer det nå?

Kilogramme­t er i dag definert som massen av den internasjo­nale prototypen som står innelåst i Paris, og slik har de tv a ert siden 1889. Man antar at kilogram prototypen gjennom tiden har endret seg noe, trolig med rundt 50 mikrogram. Men prototypen endrer ikke masse, siden den er selve definisjon­en på et kilogram. Konsekvens­en av en endring er derfor at massen endres for alt annet i universet! Likevel, en så liten endring kan vi leve med i dag. Men kan vi det i fremtiden, når mer avansert teknologi krever stadig mer nøyaktige målinger?

En annen utfordring med dagens SI, er at enheten for temperatur, kelvin, og enheten for stoffmengd­e, mol, har svaert materialsp­esifikke definisjon­er.

I tillegg har nye oppdagelse­r i fysikken gjort det mulig å måle elektrisk strøm med ekstrem nøyaktighe­t, men følger man dagens definisjon av ampere, som er enheten for strøm, får man ikke utnyttet de nye metodene.

Dagens SI er derfor både sårbart, upraktisk og begrensend­e. Vi trenger referanser for målingene våre som ikke endrer seg med tiden, og som er uavhengig av materialer og metoder.

Hva er løsningen?

Det mest uforanderl­ige vi har i universet, så vidt vi vet, er fundamenta­le konstanter. Dette er konstanter som beskriver sammenheng­er i universet, og som inngår i fysiske ligninger. Eksempler på slike er lys hastighete­n, gravitasjo­ns konstanten, elektronla­dningen og Plancks konstant. I tillegg har vi atomaere konstanter, knyttet til egenskapen­e i atomer. Tanken med det nye SIsystemet er at slike konstanter skal brukes som referanser for målingene våre.

Dette høres kanskje abstrakt ut, men det er ikke noe nytt. Sekundet ble definert ut ifra en atomaer konstant allerede i 1967. Meteren ble i 1983 forankret til lyshastigh­eten, og det er samme prinsipp som nå skal benyttes for hele SIsystemet.

Kritikerne mener det nye SIsystemet vil vaere for komplisert, og at det blir altfor vanskelig å forklare for folk flest. Likevel, dette ser ikke ut til å vaere et problem med meterdefin­isjonen idag.

Mer nøyaktig

Det flotte med det nye SI er at det ikke begrenser hva slags metoder man kan bruke for å realisere enhetene. Etter hvert som teknologie­n utvikler seg og vi gjør flere spennende oppdagelse­r innen fysikk, kan man ta i bruk stadig mer nøyaktige metoder.

I tillegg kan enhetene realiseres hvor som helst, når som helst, og av hvem som helst. Man vil ikke lenger vaere avhengig av tilgang til et kilolodd i Paris for å bestemme hva et kilogram er, og en fremtidig bosetning på Mars vil kunne realisere akkurat de samme måleenhete­ne som brukes på Jorda.

Det nye SI-systemet er derfor både universelt og svaert fremtidsre­ttet. Kanskje vil det vise seg en gang i fremtiden at de fundamenta­le konstanten­e ikke var så konstante som vi trodde. Men dette blir trolig ikke et problem før vi begynner med intergalak­tisk handel.

 ??  ?? Den internasjo­nale prototypen på kilogram står innelåst i Paris.
Den internasjo­nale prototypen på kilogram står innelåst i Paris.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway