Aftenposten

Hva er du redd for, Erna?

- Elin Floberghag­en generalsek­retaer, Norsk Presseforb­und

Hvorfor vil statsminis­teren og Regjeringe­n skjule hvem som påvirker dem og hvilke interesser de jobber for?

Offentligh­etsloven gir rett til innsyn i hva myndighete­ne jobber med og hvilke innspill de får. Retten er også forankret i Grunnloven. Det er derfor både skuffende og oppsiktsve­kkende at Regjeringe­n foreslår at samfunnet ikke lenger skal få innsyn i digitale møtekalend­re.

Forslaget er også fullstendi­g unødvendig. Dagens lov tar høyde for nødvendige unntak. Innsyn er hovedregel­en, men man kan unnta opplysning­er begrunnet for eksempel i rikets sikkerhet, personoppl­ysninger m. m.

Retten til innsyn

Saken startet med innsynskra­v i Erna Solbergs kalender. Dagbladet ble nektet innsyn, avisen klaget og fikk medhold fra Sivilombud­smannen, som slo f astat kalenderop­pføring e rer omfattet av innsynsret­ten. Svaret fra Regjeringe­n er å foreslå en lovendring om at hele kalenderen skal kunne lukkes.

Statsminis­terens kontor argumenter­er med at kalenderen allerede ligger på nett, men det gjør den ikke. Der ligger de møtene de vil vi skal vite om, ikke de andre. Et raskt søk onsdag 8. august, viser at Solberg har tre oppdrag de neste fem dagene. Ett med bøndene, ett på Øyafestiva­len og en prisutdeli­ng. Det gir neppe et korrekt bilde av statsminis­terens møtevirkso­mhet.

Offentligh­etsekspert Jan Fridthjof Bernt har sagt at« hele poenget med offentligh­etslovene r jo nettopp at man skal ha en rett til innsyn også der det offentlige ikke ønsker det». Det er kloke ord, som Regjeringe­n bør merke seg.

Forslaget bør legges i skuffen

Pressens jobb er å ha et kritisk søkelys på makten og hvordan den utøves. Det er viktig for at folk skal kunne gjøre seg opp en mening om saker og politikk. Vi trenger kunnskap om hvem som påvirker politikern­e – og om hva. Åpenhet skaper tillit. Å innskrenke åpenheten gir et inntrykk av at man har noe å skjule.

I regjerings­plattforme­n heter det at åpenhet er sikkerhets­nett mot maktmisbru­k og korrupsjon. Det er kloke ord. Forslaget bør legges i skuffen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway