Aftenposten

Pårørende trenger også hjelp

Bak hver eneste person som lider av avhengighe­t, anslås det at det står mellom tre til åtte naere pårørende. Hvorfor blir denne gruppen så ofte oversett? Og hvilke følger får det for arbeidsliv­et?

- Lillian Skrede pårørende

Jeg er selv pårørende av en rusmisbruk­er. Vi var samboere, og jeg erkjenner at dette i stor grad påvirket min funksjon på jobb negativt. Jeg sykmeldte meg aldri, men jeg har ikke tall på hvor mange telefoner jeg har tatt i arbeidstid­en til min davaerende samboer, legen hans, annet helseperso­nell, politiet e.l. Enda flere timer har jeg sittet på jobb med kvelende angst i brystet etter ikke å ha fått tak i ham på telefonen. Det har vaert utallige turer til toalettet for å gråte ut, for ikke å snakke om alle gangene jeg har kommet fullstendi­g utslitt på jobb etter en natt preget av fortvilels­e og en ruset samboer.

Det sier seg selv at jeg på langt naer presterte så godt som jeg burde på jobb. Og dette er jeg ikke alene om. Jeg levde slik i to år. Flere lever slik i årevis. Da er det ikke rart mange til sluttmøter veggen. Pårørende undersøkel­sen fra 2016 gjennomfør­t av Pårørende alliansen viste at tre av fire pårørende til personerme d avhengighe­tsprobleme­r haddetatt ut egenmeldin­g, sykmelding eller velferdspe­rmisjon som følge av dette. 80 prosent fortalte at helsen deres var blitt vesentlig dårligere som en følge av å vaere pårørende.

Faller utenfor arbeidsliv­et

Dette blir ikke fanget opp, og resultatet er at flere ender med å falle helt eller delvis utenfor arbeidsliv­et. I pårørende undersøkel­sen fra 2017 b ledet rapportert at 8 prosent hadde sluttet i sitt arbeid, mens 22 prosent hadde fått redusert stillingen sin som følge av belastning­en ved å vaere pårørende. Dette gjør det til et problem vi er nødt å ta tak i.

Det finnes hjelp, det finnes støttegrup­per, det finnes økonomiske støtteordn­inger, det finnes rettighete­r, men informasjo­nen er for dårlig. Da jeg var midt oppi det, hadde jeg ingen energi til selv å oppsøke informasjo­n om hvor jeg kunne få hjelp eller hva mine rettighete­r var. All min energi ble brukt til å finne ut hvordan jeg kunne hjelpe min davaerende samboer, ikke meg selv.

Og her ligger kjernen. Fokuset rettes mot personen med avhengighe­tsprobleme­r. Både av de pårørende og av systemet. De som står rundt, blir glemt. Selv om jeg var mye i kontakt med helsevesen­et, ble det aldri spurt hvordan det gikk med meg eller informert om hvilke tilbud som finnes for meg. Da ting roet seg, har jeg etter tips fra venninner, som selv er pårørende, funnet en arena som passer meg. Jeg er fortsatt i dag pårørende, men i en litt annen form.

Gi oss livene våre tilbake

Det er på tide at fokuset også rettes mot pårørende, slik at flere av oss i større grad kan få livene våre tilbake. Jeg etterlyser i den sammenheng fire tiltak:

Bedre kunnskap hos leger. Leger må ha kunnskap om hvilke symptomer man kan få som pårørende og gjenkjenne dette. De må også ha nok kunnskap til å kunne henvise pårørende til kvalifiser­t hjelp og informere om hvilke tilbud som finnes.

Man må komme på banen før det ender i sykmelding og alvorlige helseprobl­emer. Her kan arbeidsgiv­er ha et ansvar. Jeg mener at en arbeidspla­ss bør ha et kontaktpun­kt som også ivaretar de pårørende. En arbeidspla­ss har ikke og skal ikke ha ansvar for å skaffe hjelp til de pårørende, men bør kunne ha en funksjon som informasjo­nsformidle­r. Dette har både arbeidsliv­et og pårørende alt å tjene på.

Akkurat som det på nettet finnes en utfyllende oversikt over ulike behandling­ssteder, burde det også finnes en samlet oversikt over tilbud til pårørende.

Jeg etterlyser også mer åpenhet rundt utfordring­ene ved å vaere pårørende. Skammen hindrer mange pårørende i å søke hjelp eller i å vaere aerlig om problemene sine. Avhengighe­t er i mange sammenheng­er stigmatise­rt, noe som kan gjøre det vanskelig å innrømme avhengighe­tsprobleme­r i naere relasjoner. I tillegg ser mange pårørende heller ikke i hvor stor grad de selv blir påvirket, de er kun opptatt av den avhengiges ve og vel. Kort sagt: Ved å se de pårørende, hjelper man også de pårørende til å se seg selv.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Innleggsfo­rfatteren var samboer med en rusmisbruk­er og opplevde at dette gikk utover jobben. Hun etterlyser flere tiltak for pårørende.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Innleggsfo­rfatteren var samboer med en rusmisbruk­er og opplevde at dette gikk utover jobben. Hun etterlyser flere tiltak for pårørende.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway