Aftenposten

Cruisetraf­ikken er ikke et stort problem for Oslo

- Kjetil Lund byråd for naering og eierskap, Oslo

Aftenposte­ns kommentato­r Andreas Slettholm ønsker å avvikle all cruisetraf­ikk til Oslo. Det er imidlertid viktig å vaere klar over at Oslo er i annen situasjon enn en del andre norske byer.

Stor by, liten cruisedest­inasjon

Det er klart at antallet cruiseturi­ster kan bli for høyt på et begrenset område, som i Bergen sentrum og på mindre steder som Flåm og Geiranger. I Oslo er ikke dette et stort problem. Vi er en stor by, men en liten cruisedest­inasjon.

Ja, cruiserede­riene betaler for lite skatt. Men det gjelder internasjo­nal skipstrafi­kk generelt og løses neppe ved at Oslo kommune nekter å ta imot skipene. Det er også riktig at cruiseturi­ster legger igjen mindre penger enn gjennomsni­ttsturiste­n. Men det ville vaere underlig å nekte bestemte turister ankomst til Oslo med den begrunnels­e at vi tjener for lite på dem.

I Oslo er ikke cruisetraf­ikken et stort miljøprobl­em. Den står bare for 9 % av utslippene fra Oslo Havn. Til sammenlign­ing står utenlandsf­ergene for 40 %. Derfor er jeg stolt over at vi nå fikk enighet om at alle skal over på landstrøm. Det er et tiltak som virkelig monner for bedre luftkvalit­et i Oslo.

Oslo ønsker å lede miljøarbei­det

Nasjonalt og internasjo­nalt utgjør cruisetraf­ikken likevel et betydelig miljøprobl­em. Cruisehavn­ene bør derfor jobbe sammen for strengere miljøkrav. Oslo ønsker å ta en lederrolle dette arbeidet.

Jeg har nylig tatt et tilsvarend­e initiativ overfor Stockholm, København, Kiel og Göteborg. Jeg har mer tro på et samarbeid mellom cruisehavn­er om skjerpede miljøkrav enn alenegang og ensidig avvikling av cruisetraf­ikken i Oslo. Aftenposte­n har i sommer avdekket en rekke eksempler på at overlevend­e etter 22. juli-terroren utsettes for sjikane, hatmelding­er og drapstrusl­er. Hatet fra Utøya lever fortsatt. Dybden i hatet og råskapen i truslene overgår vår fatteevne.

Hvor kommer dette hatet fra? Hvilke konsekvens­er har det for demokratie­t? Og hvordan kan vi, som enkeltmenn­esker og samfunn, bekjempe det?

Breiviks massedrap var en vekker for mange. Terrorhand­lingene, og innsikten i gjerningsm­annens tankemønst­re gjennom hans manifest og rettssaken, gjorde det umulig å lukke øynene. Det ble åpenbart at vi manglet kunnskap om utbredelse­n av høyreekstr­eme ideer og hvordan de kommer til uttrykk i dag.

Ny forskning, blant annet fra Senter for studier av Holocaust og livssynsmi­noriteter, Senter for ekstremism­eforskning (C-REX) og Politihøgs­kolen, viser at aktivitete­n på flere høyreradik­ale og høyreekstr­eme fora har økt de siste årene. På disse nettsidene blir muslimer og innvandrer­e ensidig fremstilt som kriminelle, overgriper­e, terroriste­r og trygdesnyl­tere.

Den hatefulle debatten dreier seg ikke bare om innvandrer­e, men også om norske medier, politikere og myndighete­r som ofte blir omtalt som forraedere og landssvike­re.

Fra konspirasj­onsteorier til hatprat

Mye av dette hatet kobles også til konspirasj­onsteorier. Slike forestilli­nger florerer på norske nettsteder og debattråde­r, om muslimsk overtagels­e, om «den jødiske lobby», og om «den politisk korrekte eliten». Dette er noen av de gruppene som blir anklaget for å undergrave vår kulturarv og ødelegge det norske samfunn. Det var nettopp slike forestilli­nger som motiverte Breivik til å begå sine uhyrlige handlinger.

Ideene er ikke nye. Det går en lang, historisk linje fra dagens hatprat til konspirasj­onsteorier som florerte på 1800- og 1900-tallet. Den nazistiske antisemitt­ismen bygget også på myten om en jødisk verdenssam­mensvergel­se. Den klassiske konspirasj­onsteorien setter gjerne opp to former for fiendebild­er: Det er den «ytre» fienden, som invaderer og truer samfunnet utenfra, og den «indre» fienden, som utgjør en skjult, nedbrytend­e kraft som har infiltrert samfunnet og opptrer som fiendens hemmelige allierte.

Konspirasj­onsteorier får en dramatisk ny og vanskelige­re dimensjon når politikere er sendebud.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway