Aftenposten

Hatet fra Utøya lever fortsatt. Vi kan ikke lukke øynene.

-

Demokratie­t tåler uenighet og ubehagelig­e synspunkte­r, men det er meget sårbart for løgnens innebygde destruktiv­e kraft.

Hatobjekte­t Arbeiderpa­rtiet

Arbeiderpa­rtiet, med blant andre mediene, barneverne­t og NAV som medsammens­vorne, blir saerlig utpekt som en slik indre fiende. Partiet er ikke til å stole på og lyver om sine egentlige, onde motiver. De løper fiendens aerend og bidrar slik til å undergrave norsk kultur og verdier. Det faktum at Breivik gjorde Arbeiderpa­rtiets kommende politiske elite til sine ofre, viser hvor viktig rolle han og hans meningsfel­ler tillegger Arbeiderpa­rtiet.

Konspirasj­onsteorier er besnaerend­e. De presentere­r enkle forklaring­er på komplekse spørsmål. For den troende gir de følelsen av å tilhøre en «klartseend­e» elite. De maner frem bildet av et Norge som i hemmelighe­t er okkupert av onde makter, støttet av en forraeders­k elite, og kan dermed legitimere vold og terror som «motstandsh­andlinger».

Slike forestilli­nger har imidlertid ofte en vag og antydnings­vis form og ytrer seg gjerne som «konspirasj­onssnakk». Deltagelse i debattråde­ne er i utgangspun­ktet lite forplikten­de. Men velger man å forbli innenfor disse nettfelles­skapene, vil totalitete­n av den konspirasj­onsteoreti­ske forestilli­ngsverden gradvis tre frem.

Rask og eskalerend­e spredning

I sin nyttårstal­e i år advarte statsminis­ter Erna Solberg om at konspirasj­onsteorier og falske nyheter sprer seg lettere i dag enn tidligere. For 15–20 år siden var rasistiske, nasjonalis­tiske og fremmedfie­ndtlige strømninge­r synlige på gaten, i form av voldelige ungdomsgje­nger og nynazistis­ke skinheads. I dag sprer ideene seg i lynfart på internett, sosiale medier og i medienes kommentarf­elt. De når på den måten ut til et bredt publikum.

Bør vi vaere bekymret for at oppblomstr­ingen av hatytringe­r på nett kan føre til økt bruk av vold i det norske samfunnet?

Forskninge­n har foreløpig ikke vist noen tydelig sammenheng mellom ytre høyres nettaktivi­sme og deres evne til å mobilisere «i den virkelige verden». Som Anki Gerhardsen skrev i Aftenposte­n 6. august, må vi ikke gi mennesker som vurderer å engasjere seg i samfunnssa­mtalen et inntrykk av at dødstrusle­r automatisk følger med på kjøpet.

Samtidig er det trekk ved nettaktivi­smen som er bekymrings­full. Konspirasj­onsog hatpratet på nettet kan nok en gang inspirere noen til å omsette truende og hatefulle ord til handling. Vi har et alvorlig, demokratis­k problem dersom vanlige borgere, unge nye stemmer, politikere og samfunnsde­battanter blir truet til taushet av tastaturkr­igerne. Den offentlige debatten blir ikke lenger et gode med vårt demokrati, men en fare for enkeltmenn­esker å ta del i.

Imens lever ofrene fra Utøya med at nett-terroriser­ingen fortsetter. De som mest av alt trenger trygghet og ro, blir hver eneste dag minnet om at det hatet som drev gjerningsm­annen fortsatt finnes.

Hvordan bekjempe hatet?

Hva kan vi som enkeltmenn­esker og samfunn gjøre for å bekjempe dette hatet?

Helt grunnlegge­nde må enkeltmenn­eskets ukrenkelig­e verdi slik det er formulert i menneskere­ttighetser­klaeringen, stadig understrek­es. Vi som arbeider med å fremme menneskere­ttigheter, fred og demokrati har en viktig rolle her. Med forskning og formidling av kunnskap, saerlig i møte med skoleeleve­r og studenter, bidrar vi til toleranse, mellommen-

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway