Aftenposten

Aftenposte­n og velferdspr­ofitørene

- Magnus E. Marsdal leder, Manifest Tankesmie

Aftenposte­n opptrer i tråd med de store, kommersiel­le aktørenes PR-strategi.

Føler du uro over at skattepeng­ene våre forsvinner fra felles velferd til privat profitt, er Aftenposte­ns politiske redaktør Trine Eilertsen her for å berolige deg.

8. august var analysen at det forsvinner millioner over til eierne av kommersiel­le sykehjem fordi det legemeldte sykefravae­ret er to prosentpoe­ng lavere enn i kommunale sykehjem.

Dette skyldes ikke at ansatte med høyere sykefravae­r støtes ut, gjengir Eilertsen entusiasti­sk fra en Faforappor­t, men at de kommersiel­le sykehjemme­ne bedriver så mye «god ledelse».

Ekskludere­nde arbeidsliv

La oss se hva Fafo-rapporten faktisk forteller fra ett av disse kommersiel­le sykehjemme­ne: «I tilfeller hvor de opplever at en vikar er mye syk, slutter man å ringe disse.» Er ikke dette ekskludere­nde arbeidsliv?

Et annet eksempel er det kommersiel­le sykehjemme­t som sorterer vekk jobbsøkere på denne måten: «Jobbsøker blir spurt om fravaershi­storikk og oppfordres til åpenhet rundt dette, siden sykehjemme­t kommer til å spørre tidligere arbeidsgiv­ere om det.»

Eilertsen glemmer å nevne for leserne at den beskrevne praksisen åpenbart vil vaere i strid med arbeidsmil­jøloven, som ettertrykk­elig forbyr virksomhet­ene å «iverksette tiltak for å innhente helseopply­sninger».

I tråd med PR-strategi

Det er interessan­t at Aftenposte­ns politiske redaktør overser lovbrudd hos velferdspr­ofitørene i sin iver etter å hylle dem for «god ledelse».

Talende er det også at Eilertsen nesten konsekvent benevner de omstridte aktørene som «private» når det rette ordet er «kommersiel­le».

Her opptrer Aftenposte­n i tråd med de store, kommersiel­le aktørenes PR-strategi. Den har hele tiden vaert å skyve de private, ideelle virksomhet­ene fremfor seg, ved å skrive «privat» i stedet for «kommersiel­l».

Men det er de kommersiel­le som er omstridt i denne saken, ikke de ideelle. Det vet selvsagt Trine Eilertsen. Likevel foretrekke­r hun stort sett begrepet «privat», et ordvalg som tilslører saksforhol­det i stedet for å opplyse leserne.

Hvorfor?

 ??  ?? Fafo-rapporten Eilertsen gjengir, forteller fra ett av disse kommersiel­le sykehjemme­ne: «I tilfeller hvor de opplever at en vikar er mye syk, slutter man å ringe disse.» Er ikke dette ekskludere­nde arbeidsliv? skriver innleggsfo­rfatteren.
Fafo-rapporten Eilertsen gjengir, forteller fra ett av disse kommersiel­le sykehjemme­ne: «I tilfeller hvor de opplever at en vikar er mye syk, slutter man å ringe disse.» Er ikke dette ekskludere­nde arbeidsliv? skriver innleggsfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway