Aftenposten

Feil om norsk fredsinnsa­ts

- Bård L. Thorheim politisk rådgiver, Utenriksde­partemente­t

Tron Ljødals påstand om at fredsavtal­en i Colombia er død og at Norge har deler av skylden for dette, faller på sin egen urimelighe­t.

Han velger behendig å tie om resultaten­e: Demokratie­t i Colombia er styrket gjennom fredsprose­ssen, og reformer er vedtatt og påbegynt. Nedleggels­en av FARCs våpen er den raskeste og mest vellykkede i FNs historie, drapstalle­ne de laveste på 40 år og arbeidet med å fjerne enorme mengder landminer er i gang.

Avtalen tok aldri sikte på å løse alle Colombias problemer, men den gir rom for en ny utvikling etter 50 år med konflikt. Gjennomfør­ingen vil ta tid. Duque-regjeringe­n, som overtok 7. august, betyr ikke slutten for avtalen. Presidente­n peker selv på forpliktel­sene i avtalen overfor ofrene og de demobilise­rte. Det er allerede dialog med Norge og FN om dette.

Ljødals dulgte påstander om partiskhet gir ikke mening. Samtlige colombians­ke regjeringe­r har i 20 år vist Norge tillit som tilrettele­gger. Valget av FARC som forhandlin­gspart ble tatt av colombians­ke institusjo­ner med støtte fra et samlet Sikkerhets­råd i FN.

Verden har fortsatt mange uløste konflikter som berører millioner av mennesker. Norge er etterspurt. Vi har ingen «Jan Egeland-modell» slik som Ljødal hevder, men en akkumulert kunnskap og erfaring som er videreutvi­klet og tilpasset dagens konfliktbi­lde. Vårt engasjemen­t i fredsprose­sser er god utenrikspo­litikk, et viktig internasjo­nalt bidrag og en sikkerhets­politisk nødvendigh­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway