Aftenposten

Bør «farlig forkynnels­e» hindres gjennom «farlige inngrep»?

- Njål Høstmaelin­gen jurist1 Tone Strømøy universite­tslektor, Oslo Met

Cecilie Erland og Sigmund Voll Ådnøy i Facebook-gruppen «Stans Pengepredi­kantene!» kritiserer Visjon Norges metoder (Aftenposte­n 27. juli). De oppfatter virksomhet­en som et samfunnspr­oblem og noe som skader folks økonomi.

Ytringsfri­heten (det å be om penger) og religionsf­riheten (det å drifte et trossamfun­n) er beskyttet av Grunnloven og menneskere­ttighetene. Myndighete­ne kan gjøre inngrep i disse rettighete­ne, men bare dersom de er nødvendige i et demokratis­k samfunn.

Listen settes høyt. At noe er «problemati­sk», «ubehagelig», «provoseren­de» eller «uønsket», er noe ganske annet enn «nødvendig i et demokratis­k samfunn».

De rettsregle­ne vi har om bedrageri, villedende markedsfør­ing, trusler, diskrimine­ring og kvakksalve­ri er mer enn gode nok til å regulere Visjon Norges virksomhet. som lett kan skades i sin utvikling hvis mor eller far gjør den «feilen» å elske sitt barn for mye (den invaderend­e voksne) eller for lite (den neglisjere­nde voksne), eller er så uheldig å få en fødselsdep­resjon.

Barn utvikles i naer forståelse med hele sitt naermiljø og sine omgivelser, og barnet er selv aktivt i denne utviklings­prosessen. Disse reglene er balansert opp mot både religionsf­riheten og ytringsfri­heten. Å vedta egne regler for å ramme «pengepredi­kantene» kan fort tolkes som et bidrag til å underminer­e både Grunnloven og menneskere­ttighetene.

I kampen mot «farlig forkynnels­e» bør ikke «farlige inngrep» vaere et verktøy.

NB: barnet og vi voksne har hele tiden en selvfølels­e (selvfølels­en dør ikke som Skårderud skriver), så er det opp til oss voksne og samfunnet rundt å utvikle denne selvfølels­en til å bli god for barnet. En god selvfølels­e kan virke som en vaksine når livet butter imot. kolliderer med Dagsnytt 18 på TV, er vi nøye med å vise til at sendingen fortsetter på radio og nett.

I tilfellet 1. august måtte vi avbryte for å fortsette direktesen­dingen fra det populaere «Skishow på sommerføre»

 ??  ?? Aftenposte­n 10. august
Aftenposte­n 10. august

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway