Aftenposten

Barnesykdo­mmer

- Atle Grønn atle.gronn@ilos.uio.no

Simen Agdestein (51) ble europamest­er for seniorer på hjemmebane i Drammen! Slik vant han i siste runde mot en nederlende­r etter å ha stått dårlig store deler av partiet:

Zimmermann 33…Sf3†! 34.Dxf3 Dh2† 35.Kf1 Txf3 36.gxf3 Dxf2# 0–1.

Sportslig sett var eldste klasse +65 sterkere enn +50. Spillerne i +65 har mer erfaring, selvsagt, men sannheten er nok at den nye klasseinnd­elingen, med «junior-klassen» +50, lider under noen barnesykdo­mmer og trenger litt tid på å bli akseptert internasjo­nalt.

Knapt noen av de tusen beste utlendinge­ne i klassen var på plass i et flott arrangemen­t med god lokal deltakelse. Resultatet ble at Agdestein spilte noen av sine svakeste trekk i manns minne (siden 1982). For under en måned siden utspilte han spillere på 2700-nivå i Helsingør, men i senior-EM var han ukonsentre­rt og holdt på å tape i runde etter runde mot spillere i snitt nøyaktig 450 ratingpoen­g under stormester­ens nivå.

Det er en så stor ratingdiff­eranse at dr. Arpad Elo, som fant opp elo-systemet (rating ), i den opprinneli­ge versjonen hadde en nor- malfordeli­ngs kurves om gir Agdestein over 98% forventet score.

I praksis, statistisk sett, scorer «proffene» litt under 90% mot «amatørene» i slike turneringe­r, sannsynlig­vis fordi den beste ikke klarer å holde motivasjon­en oppe. Men heldigvis endte det godt i Drammen!