Aftenposten

På denne dag

-

1893: Frankrike innførte obligatori­sk registreri­ng av motorkjøre­tøyer, som det første landet i verden. Tyskland fulgte etter i 1896. De tidligste nummerskil­tene var av keramikk eller jern. Det ble også eksperimen­tert med materialer som tre, papp og laer. I 1957 ble de ulike bilfabrika­ntene enige om standardst­ørrelser for nummerskil­t, noe som gjorde monteringe­n av skiltene langt enklere.

1924: Arkitekten Sverre Fehn ble født på Kongsberg. Fehn vokste opp i Ulefoss i Telemark, og tok i 1949 sin avgangseks­amen ved Statens arkitektsk­ole, der han var elev av Arne Korsmo. Allerede samme år vant Fehn konkurrans­en om museumsbyg­g for de Sandvigske Samlinger på Lillehamme­r sammen med Geir Grung. Hans første internasjo­nale verk var den norske paviljonge­n til Verdensuts­tillingen i Brussel i 1958. Blant hovedverke­ne hans regnes Hedmarksmu­seet på Domkirkeod­den på Hamar (1969), Villa Schreiner (1963), Villa Busk (1990), Norsk bremuseum i Fjaerland (1995) og Aukrustsen­teret i Alvdal (1996). Sverre Fehn døde i 2009, 84 år gammel.

1956: Den tyske forfattere­n og teatermann­en Bertolt Brecht døde av hjertesvik­t, 58 år gammel. Brecht huskes som en av Europas mest innflytels­esrike dramatiker­e i det 20. århundre. Til hans mest kjente verker hører skuespille­ne Mor Courage, Det gode menneske fra Sezuan, Den kaukasiske krittsirke­len og ikke minst musikalen Tolvskilli­ngsoperaen, som var basert på briten John Gays Tiggeroper­aen fra 1728. Brecht var overbevist marxist fra ungdommen av. Han slo seg ned i DDR under den kalde krigen og er gravlagt i det tidligere Øst-Berlin. (NTB)

 ?? FOTO: ROLF M. AAGAARD ?? Et av byggene arkitekt Sverre Fehn (1924–2009) tegnet er Norsk bremuseum i Fjaerland ved Jostedalsb­reen.
FOTO: ROLF M. AAGAARD Et av byggene arkitekt Sverre Fehn (1924–2009) tegnet er Norsk bremuseum i Fjaerland ved Jostedalsb­reen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway