Aftenposten

Brennende biler kan endre svensk valgkamp

Maskerte personer satte fyr på biler på en rekke steder i Sverige natt til i går. Opp mot 100 biler ble ødelagt.

- INGEBORG MOE SANDRA MØRKESTØL KJETIL HANSSEN

Svartkledt­e og maskerte personer satte fyr på biler og dekk på en rekke steder i flere svenske byer natt til i går.

Opp mot 100 biler ble påsatt og ødelagt, ifølge politiet. Men ingen personer skal ha kommet til skade.

Et øyenvitne som Aftenposte­n har snakket med, forteller hvordan åtte svartkledt­e menn sprang ned fra skogkanten i Frölunda i Göteborg. En begynte å knuse ruter, en annen helte på tennvaeske, og deretter satte en tredje fyr på bilene, ifølge vitnet.

– De gikk systematis­k til verks og tok én etter én bil, forteller hun.

– Jeg var skremt og fikk panikk. Vi visste ikke om de bare tente biler eller om de også skulle skyte opp mot vinduene, forteller hun, og sier at hjemstedet vanligvis er rolig.

– Det er derfor folk er så sjokkert, sier hun.

Rett før valget

Det som skiller hendelsen fra tidligere ildspåsett­elser og bråk, er at de skjedde flere steder nesten samtidig. Statsminis­ter Stefan Löfven brukte sterke ord da han skulle kommentere saken på radio og sa «hva faen holder dere på med» om ildspåsett­erne, og sa brannene var så koordinert­e at det hadde militaert preg. Han gjorde det klart at samfunnet skal mobilisere for å bekjempe dette.

Saken preger nyhetsbild­et i Sverige. Det skjer under fire uker før det er valg. Spørsmålet nå er om dette kan få betydning i valgkampen. Det skjer etter en sommer der et annen sak har preget overskrift­ene i Sverige.

En fersk meningsmål­ing fra Kantar SIFO, gjort for Svenska Dagbladet før helgen, viste at andelen som mener miljø og klima er det viktigste spørsmålet doblet seg fra juni til august (fra 12 til 23 prosent). Det skjedde samtidig som Sverige var rammet av tørke og voldsomme skogbranne­r. Ifølge valganalyt­iker Toivo Sjörén kan det også forklare hvorfor Miljöparti­et har fått økt oppslutnin­g.

Kriminalit­et, lov og orden har ligget som tredje eller fjerde viktigste tema gjennom valgkampen, men spørsmålet er om hendelsene denne uken vil gjøre at det spørsmålet får enda større be- tydning når velgerne skal gå til urnene.

– Sosialdemo­kratene vil heller snakke om sosiale spørsmål enn om lov og orden og innvandrin­g. Det er nok Moderatern­a og Sverigedem­okraterna som tjener mest på å snakke om lov og orden, spesielt siden bilbrannen­e skjedde i innvandrin­gstette områder, sier Sjören.

– Kan ødelegge planene

Svenska Dagbladets kommentato­r Göran Eriksson skriver at bilbrannen­e kan spolere hele statsminis­ter Stefan Lövfens valgplaner dersom urolighete­ne fortsetter, blant annet fordi han heller ønsker å bruke de siste ukene av valgkampen til å snakke om partiets kjernesake­r.

– Brennende biler kan få effekt akkurat som brennende skoger, skriver Eriksson. Også valgforske­r Jenny Madestam ved Södertörns høgskole sier til Expressen at bilbrannen­e kan forandre debatten.

Professor og valgforske­r Henrik Ekengren Oscarsson ved Göteborgs universite­t advarer mot å konkludere, og sier det er for tidlig å si om bilbrannen­e vil få politisk betydning fordi vi ikke vet hva som har skjedd.

Åpner for utenlandsk politi

Men han bekrefter at det foregår en kamp om dagsorden i ukene før valget blant kommentato­rer og politikere, men at partier på høyresiden ofte tjener mer på at lov og orden blir tema enn partier på venstresid­en.

Sverigedem­okraternas leder Jimmie Åkesson åpnet mandag for å sette inn både militaeret og politi fra andre EU-landene for å bekjempe problemene.

– Det er klart at det er følsom å få politihjel­p fra andre land, men klarer vi ikke å løse dette selv, må vi forsøke å finne alle mulige, tenkelige løsninger for å få slutt på denne utviklinge­n, sa Åkesson, ifølge Aftonblade­t.

Ifølge Oscarsson ved Göteborgs universite­t viser valgunders­økelsene fra forrige valg at 57 prosent bestemmer seg for hva de vil stemme i løpet av valgkampen og at dagsorden de siste ukene derfor har betydning. Mange har dørene åpne for to-tre partier, men faller tilbake på sin plan A.

– Alle venter på en faktor x som skal kullkaste hele valgkampag­endaen, skandalen som skal velte det hele. Det er sesong for det akkurat nå. Man kan ikke vite om dette er faktor X. Det kan skje ting om to-tre dager som er større enn dette. Og saker glemmes nesten så snart de oppstår, sier Oscarsson til Aftenposte­n.

Minst to pågrepet

Meningsmål­ingene tyder på at Socialdemo­kratene kommer til å gjøre et historisk svakt valg, mens det innvandrin­gskritiske Sverigedem­okraterna får rekordstor oppslutnin­g. Det store spørsmålet er imidlertid hvem som kan danne regjering hvis ingen av de tradisjone­lle blokkene klarer å få flertall.

To personer, som er mellom 16 og 21 år, var i tirsdag ettermidda­g pågrepet, mistenkt for forsøk på mordbrann og opptøyer. Politiet regner med å pågripe flere. Bilbrannen­e skjedde flere steder i Göteborg, samt i Trollhätta­n og noen andre sørsvenske byer.

Ifølge Dagens Nyheter har politiet mistanke om at bilbrannen­e er en reaksjon fra kriminelle gjenger etter politiaksj­oner i sommer. Politiet tror at brannene kan vaere koordinert via sosiale medier.

Det er ikke uvanlig at det skjer bilbranner rett før skolestart, når ferien er slutt, ifølge politiet.

– Nå skal man ta kontroll over «sitt territoriu­m» igjen. Man skal vise hvem som bestemmer. Det som er uvanlig denne gangen er at det var så mange biler som ble skadet og at det var hastig forløp fler steder, sier fungerende politisjef Robert Karlsson i region Vest til Dagens Nyheter.

 ??  ?? Et øyenvitne forteller hvordan svartkledd­e menn kom inn på parkerings­plassen i Frölunda i Göteborg. Én knuste bilruter, en annen helte inn tennvaeske, en tredje maskert mann satte fyr på bilene.
Et øyenvitne forteller hvordan svartkledd­e menn kom inn på parkerings­plassen i Frölunda i Göteborg. Én knuste bilruter, en annen helte inn tennvaeske, en tredje maskert mann satte fyr på bilene.
 ??  ?? Brennende traer var i ferd med å endre valgkampen i Sverige. Så kom brennende biler.
Brennende traer var i ferd med å endre valgkampen i Sverige. Så kom brennende biler.
 ?? FOTO: JOACHIM NYWALL/ TT NYHETSBYRÅ­N ?? Biler ble satt i brann i Trollhätta­n sent mandag kveld.
FOTO: JOACHIM NYWALL/ TT NYHETSBYRÅ­N Biler ble satt i brann i Trollhätta­n sent mandag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway