Aftenposten

Andreas Slettholm: Alle norske systemkrit­iske partier slutter å vaere systemkrit­iske til slutt. Rødt er neste parti på vei inn i folden.

- åKommentar Andreas Slettholm

«Med unntak av Rødt er Frp det eneste systemkrit­iske partiet i Norge», skrev Frp-leder Siv Jensen for fem år siden. Det var ennå noen uker til hun skulle overta finansmini­sterhatten fra Sigbjørn Johnsen.

Partiet hennes hadde allerede droppet noen av sine mest ytterliggå­ende ideer, men Frp gikk likefullt tilvalg for eksempel på ås krote handlings regelen. Stortingsr­epresentan­t Bård Hoksrud lovte et bompengefr­itt Norge. Per Sandberg sa at ikke-vestlig innvandrin­g skulle mer enn halveres. 2013 skulle vaere siste året med NRK-lisens. Arbeiderpa­rtiet mente det ville bli vanskelige­re å komme ut av skapet som homofil med borgerlig regjering.

Ingenting av dette har skjedd. Siv Jensen har tvert om strammetin­n handlings regelen. Bompengein­nkrevingen og innvandrin­gen er blitt rekordstor. Partiet føreren likestilli­ngspolitik­k som SV ville vaere stolt av: Fedrekvote­n er økt, likestilli­ngslovene r blitt kjønnsnøyt­ral, sexkjøpslo­ven består, og Regjeringe­n har gjort det langt enklere å skifte juridisk kjønn.

Alle norske systemkrit­iske partier slutter å vaere systemkrit­iske til slutt.

Et forandret Frp

Samtidig har partiet unngått den berømmelig­e SV-fellen ved å dyrkede n schizofren­e kommunikas­jons strategien« innenfor, men utenfor ».

For Frps skjebne ligner SVs på ett vesentlig punkt: Partiets identitet har forandret seg gjennom regjerings­makten.

Ut fra praktisk politikk gir det ikke lenger mening å kalle hverken Frp eller SV systemkrit­iske.

Det sier jo sitt at SVs fremste kampsak for tiden er endring av profittreg­lene i en barnehagel­ov som partiet selv innførte. Frp, på sin side, forvalter den norske modellen på en måte som i alt det vesentlige minner om et hvilket som helst annet parti.

Selv om skattene er gått ned, er avgiftene gått opp, og de offentlige inngrepene er det fortsatt flust med. Byråkratie­t er blitt større enn under de rødgrønne. Frp er med på brede forlik om skatt, forsvar og asyl, og konkurrere­r med de andre partiene om å ha ambisiøs klimapolit­ikk.

Det er i det hele tatt forbausend­e hvor sterkt det norske konsensusd­emokratiet virker. Veien til makt og innflytels­e går gjennom samarbeid og koalisjon. Kompromiss­ets ånd preger hele den politiske kulturen, selv om det offentlige ordskiftet handler om å kraftig blåse opp de politiske forskjelle­ne.

Og Frp er strålende fornøyd – med rette – for de gjennomsla­gene partiet har fått for eksempel når det gjelder innretning­ene på bilavgifte­ne, samferdsel­s satsing og økningen i politiets bevilgning­er. Da er det lett å legge systemkrit­ikken på hylla.

Dessuten er det sjelden verdt det, for norske velgere virker ikke å vaere spesielt s ugne på dyptgripen­de samfunns omveltning­er når det kommer til stykket.

Revolusjon­aere Rødt

Dette er trolig også nøkkelen til å forstå diskusjone­n rundt Rødt. Deres vekst har gitt en fornyet debatt om prinsippro­grammet, der det fremgår at målet er et kommunisti­sk samfunn, og middelet er demokratis­k revolusjon.

Rødt-ledelsen er konsekvent uvillig til å forsvare disse konkrete standpunkt­ene, men snakker i stedet om å skjerme enkelte sektorer for markedslog­ikk, bytte inn økonomisk vekst i økt fritid, redusere oljeutvinn­ingen og intensiver­e arbeidet for å løse klimakrise­n.

Motstrøms, javel, men likevel et stykke fra en normal idé om et kommunisti­sk, postrevolu­sjon a ert samfunn. D ete rikke så rart, for Rødt-ledelsen forstår at de faerreste av velgerne deres stemmer på dem fordi de for alvor ønsker kommunisme­n innført i Norge. Rødt vinner stemmer på at de er tydelige og klare i sin opposisjon til Regjeringe­n, kombinert med Arbeiderpa­rtiets stadige havari.

Leder Bjørnar Moxnes har dessuten mer enn antydet at de mest ytterliggå­ende formulerin­gene skal «moderniser­es vekk». Med andre ord: Også Rødt er på vei inn i folden.

I dag regner også Miljøparti­et De Grønne seg som systemkrit­iske, ved å avvise økonomisk vekst som mål for utvikling. Samtidig skyldes partiets inntreden i rikspoliti­kken en mer pragmatisk orienterin­g. Partiet internt har klare fronter mellom fundamenta­lister og realpoliti­kere. Det er de sistnevnte som bekler posisjoner i Oslo og på Stortinget.

Kjøttvekta

Mangelen på reelle politiske alternativ­er kan problemati­seres, selvsagt.

Men det er jo et resultat av velgernes ønsker. Hverken Frp eller Rødt ser ut til å vaere saerlig plaget med avskalling til partier som ikke synes de er systemkrit­iske nok: Liberalist­ene oppnådde 0,2 prosent i fjor, mens Norges Kommunisti­ske Parti fikk totalt 309 stemmer.

Norske velgere ser rett og slett ut til å vaere fornøyde med at partiene plasserer sin politiske kapital der den gir mest avkastning, og nedpriorit­erer sine mest samfunns om veltende ideer.

Og slik består systemet. Kanskje er en annen verden mulig, men vi vil ikke ha den i Norge.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway