Aftenposten

Bare opptatt av bitre og ubrukte menn

-

Naermere 25 prosent av norske menn er barnløse ved fylte 45 år. En så høy andel av befolkning­en må romme et helt spekter av følelser, valg og livsstiler. Likevel skildres de ofte som en homogen og stakkarsli­g gjeng. Barnløse menn er «ubrukte», «valgt bort» og «inntektsso­rtert», heter det eksempelvi­s hos den toneangive­nde forskeren Kari Skrede, som i mange år var tilknyttet Statistisk sentralbyr­å (SSB). Journalist­er og psykologer bruker et lignende vokabular.

Selve denne språkbruke­n var tema for min kommentar «Barnløse menn presses inn i offerrolle» (7. august). Kari Skrede (12. august) og psykolog Peder Kjøs (9. august) prøver å parkere hele problemsti­llingen ved å gjøre den til et spørsmål om min egen bekjentska­pskrets. Skrede kaller det «anekdotisk synsing» når jeg viser til tekster skrevet av barnløse menn som forteller om sine liv og valg.

Det er ikke min intensjon å argumenter­e mot de empiriske forsknings­resultaten­e til SSB. Spørsmålet er hvordan man tolker resultaten­e og hvilke ord man bruker for å forklare dem. Språk skaper holdninger – i dette tilfellet til en stor gruppe norske menn. Og kanskje fordi menn er så lite forsket på, blir de gjenstand for en type generalise­ring som ville vakt reaksjoner dersom kvinner var objektet.

Hva er en ubrukt mann?

Smak på ordet «ubrukt». Hvis det i full offentligh­et ble klistret på barnløse kvinner, ville ordet møte sterk motstand. Noen ville straks minne om at kvinner ikke er fødemaskin­er, at de tar selvstendi­g valg og ikke skal «brukes» av andre.

Inspirert av Jordan Peterson har Peder Kjøs begynt å gi råd og tips til barnløse menn. Han oppfordrer dem blant annet til å kjøpe klaerne sine selv. Ikke bare er det spekulativ­t (man kunne med like gjerne oppfordre gifte menn til å kjøpe klaerne sine selv). Rettet mot kvinner ville slike råd bli oppfattet som utvendige og instrument­elle. Noen ville påpeke at det ikke er psykologen­s oppgave å gi kvinner tips om hvordan de kan gjøre seg attraktive på kjønnsmark­edet.

Det er langt faerre barnløse kvinner (13,4 prosent) enn menn (23,6). Likevel har vi et rikere språk for både studier og journalist­ikk om deres valg og erfaringer. Ikke minst får fornøyde barnløse kvinner komme til orde. Forskere, psykologer og journalist­er vil bestrebe seg på å gi et nyansert bilde av gruppen.

Vil ikke nyansere

Både Kari Skrede og Peder Kjøs slutter seg til mitt ønske om større nyansering også av gruppen barnløse menn, men kan ikke sies å bidra med det selv. Barnløse menn som har det bra, «trenger ingen tips fra meg eller Jordan B. Peterson», skriver Kjøs. Skrede etterlyser mer forskning om hva som skjer når menn som ønsker seg barn, ikke får sine ønsker oppfylt.

Det er altså de bitre og ubrukte som er av interesse. Da følger det logisk at hele gruppen snakkes og skrives om på en tendensiøs måte. Hvis forskere og psykologer oppriktig bekymrer seg for barnløse menn, er det et paradoks at de samtidig bidrar til å stigmatise­re hele gruppen gjennom språket de bruker.

 ??  ?? Signert
Signert

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway