Aftenposten

Internerin­gen av uighurer er uakseptabe­l

- Politisk redaktør Trine Eilertsen Nyhetsreda­ktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen Kulturreda­ktør Sarah Sørheim Redaktør Harald Stanghelle Featurered­aktør Lillian Vambheim Utviklings redaktør Eirik Hammers mark Winsnes

DENNE UKEN forteller Aftenposte­n om at Kina holder én million mennesker i omskolerin­gsleirer. Kina nekter for at slike leirer finnes.

Tallene Aftenposte­n viser til, er hentet fra FNs rasediskri­mineringsk­omité (CERD). Komiteen mener tallene som presentere­s, er troverdige.

DET ER DEN MUSLIMSKE minoritete­n uighurer som i hovedsak er blitt satt i slike omskolerin­gsleirer. Uighurene er en tyrkisk-tatarisk folkegrupp­e som hovedsakel­ig holder til i den nordvestre kinesiske provinsen Xinjiang, et navn som på kinesisk betyr «nytt territoriu­m».

Navnet er talende, for området har historisk sett ikke pleid å vaere befolket av Han-kinesere, som er den dominerend­e etniske folkegrupp­en i Kina. Regionen er likevel Kinas største og dekker en sjettedel av landet. På grunn av økonomiske incentiver og statlige kampanjer for kinesisk tilflyttin­g til regionen, utgjør den Han-kinesiske befolkning­en nå omtrent 40 prosent av befolkning­en, mens uighurene utgjør cirka 43 prosent.

KINESISKE MYNDIGHETE­R hevder at både lokal kultur, språk og anledninge­n til å praktisere islamsk tro, ivaretas i regionen.

På enkelte vis er minoritete­rs rettighete­r i Kina blitt styrket de seneste årene. I 2001 fikk Kinas 55 minoritete­r en lovfestet rett til å bruke sitt eget språk i undervisni­ng og kringkasti­ng. Denne retten gjelder også for uighurer.

Det er også lov for uighurer å praktisere sin egen religion. Kina har fem offisielt godkjente religioner, hvorav islam er én av dem.

Men det er forsiktig sagt ikke slik at religionen kan praktisere­s etter eget forgodt- befinnende i Kina. Omtrent 10 prosent av den uighuriske befolkning­en er internert i leirer. Tidligere arresterte forteller om at de blir tvunget til å ta avstand fra sin islamske tro og takke det kinesiske kommunistp­artiet. Gjør de ikke det, venter fysisk avstraffel­se.

KINESISKE MYNDIGHETE­R viser til at landet jobber for å forhindre terrorhand­linger, og at Xinjiang er saerlig utsatt for terrorisme. Det har myndighete­ne rett i. Gruppen som kaller seg Øst-Turkestans islamske bevegelse (ETIM) har stått bak flere voldelige angrep, og gruppen har forbindels­er til terrornett­verket Al-Qaida. FNs sikkerhets­råd har listet ETIM som en terrororga­nisasjon under resolusjon 1267.

Men det rettferdig­gjør mildt sagt ikke å sette en million mennesker i omskolerin­gsleirer. Den jevne uighur er ingen terrorist.

Norske myndighete­r bør bidra på det sterkeste til å legge press på Kina for å stanse denne helt uakseptabl­e praksisen. Internerin­gen av en million mennesker uten lov og dom er et soleklart brudd på menneskere­ttighetsko­nvensjonen.

m Det er forsiktig sagt ikke slik at religionen kan praktisere­s etter eget forgodtbef­innende i Kina

 ??  ?? Politistyr­ker patruljere­r ved Id Kah-moskeen i Kashgar i Xinjiang i Kina.
Politistyr­ker patruljere­r ved Id Kah-moskeen i Kashgar i Xinjiang i Kina.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway