Aftenposten

Gunhild Stordalen oppfordrer til global matdugnad

-

EAT-grunnlegge­r Gunhild Stordalen etterlyser en global dugnad for å skaffe nok mat til alle på baerekraft­ig vis.

– Vi er nødt til å ha en total omstokking av hva vi produserer og hvordan vi distribuer­er og konsumerer, sa Stordalen i en debatt under Arendalsuk­a. Organisasj­onen Caritas ville vite hvordan man skal utrydde sult i klimaendri­ngens tid.

Det krever et nytt globalt matsystem, mener Stordalen. Hun forteller at hennes organisasj­on EAT, i samarbeid med det medisinske tidsskrift­et Lancet, er i ferd med å utarbeide en oversikt over hva som må til for å sikre alle nok, sunn mat. Svaret kommer i desember.

– Vi har jobbet i to år med å gå gjennom alt som er av kunnskap, om baerekraft­ige produksjon­ssystemer og hvordan regnestykk­et ser ut hvis alle skal ha nok kalorier, sier Stordalen.

Kutte i matsvinn

Hun påpekte imidlertid at man må produsere all maten jorda trenger på det jordbruksa­realet vi har i dag, av hensyn til det biologiske mangfoldet.

Da må vi kutte i matsvinnet og få mer mat fra havet, ifølge Stordalen, som mener oppdrett vil bli viktig. Dessuten må vi alle spise mer mat basert på planter samtidig som man må utvikle mer baerekraft­ig husdyrhold.

– Vi trenger mye mer global handel for å få det til, mener Stordalen.

Jobber med handlingsp­lan

I panelet satt også nåvaerende og tidligere utviklings­minister Nikolai Astrup (H) og Hilde Frafjord Johnson (KrF).

Astrup viste til at han jobber med en handlingsp­lan for matsikkerh­et og baerekraft.

– Vi må lykkes med klimatilpa­sset landbruk. Vi må se på hele verdikjede­n fra frøet sås til maten er på bordet hvis vi skal klare å løse dette, sier Astrup. (NTB)

 ??  ?? Gunhild Stordalen
Gunhild Stordalen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway