Aftenposten

Russen blir møtt av politiet ved skolestart

- FRØYDIS BRAATHEN LENE SKOGSTRØM

I morgen vil politiet møte tredjeklas­singene ved Eikeli videregåen­de skole, forteller rektor Dag Brustad.

Også Oppegård-elevene skal ha møte med politiet om volden på Ios.

– Vi skal ha en seanse med dem om det som skjedde på Ios, og om hvordan de skal forholde seg til russetiden fremover. To personer fra politiet kommer. De skal snakke med elevene om hvordan de skal oppføre seg i den type situasjone­r. De skal også laere elevene hvordan de ikke skal la seg provosere og ikke provosere selv, forteller Brustad.

Det var 1. august at en 18-åring fra Baerum ble alvorlig skadet. Han fikk en skulder ut av ledd og bena brukket etter et angrep fra jevnaldren­de. De fem som ble arrestert, er fra Oppegård. De ble senere løslatt.

Rektor vil også fortelle elevene om hvordan det går med den skadede eleven og hva slags beredskap skolen vil ha når han kommer tilbake.

– Få foreldrene på banen

Neste uke arrangerer Eikeli vgs. også et møte med russekulle­ts foreldre. – Det er viktig å få foreldrene på banen slik at de vet litt om hva som foregår, selv om mange av elevene har fylt 18 år. Det viser seg at mange foreldre ikke engang vet hvem foreldrene til de andre elevene på barnets russebuss er, sier Brustad.

Han sier skolen skal gjøre alt de kan for å styre russefeiri­ngen i en god retning, men at de er avhengig av at foreldrene engasjerer seg.

– Vi håper at foreldrene kan danne et nett- verk der de kan informere hverandre og snakke om grensesett­ing. Vi vil stille skolen til rådighet hvis de ønsker å holde møter og ellers bidra så godt vi kan, sier Brustad.

Rektoren vil også arrangere møter med første og andre klasse utover høsten, fordi planleggin­g til russefeiri­ngen allerede starter da.

Møter tredjeklas­seelevene

Også foreldrene på Roald Amundsen videregåen­de skole i Oppegård blir innkalt til et møte med politiet 21. august.

– Vi vil også ha et møte med tredjeklas­seelevene, sier politibetj­ent Andreas Bjørnteig ved forebyggen­de avsnitt, Øst politidist­rikt.

– Hendelsene på Ios vil vaere en naturlig del av det vi tar opp, og vi håper elevene vil laere av det som skjedde, sier han.

Vurderer bekymrings­samtaler

– Vi har alltid møter med fremtidige russekull for å forsøke å komme i god dialog med ungdommen før russetiden. Vi ser frem til å samarbeide med dem og drive holdningss­kapende arbeid før russetiden.

Bjørnteig sier at de ofte innkaller enkelte ungdommer og deres foreldre til bekymrings­samtaler som et verktøy i det forebyggen­de arbeidet.

– Hvorvidt vi skal gjøre det i dette tilfellet med de fem som ble arrestert på Ios, er for tidlig å si, sier han.

– Det kan komme i konflikt med en eventuell etterforsk­ning hvis Øst politidist­rikt blir bedt om å bistå gresk politi, for eksempel med avhør.

– Noen få ødelegger

Tidligere har politiet pekt på Oppegårdru­ssen som spesielt utagerende. Bjørnteig sier det blir urettferdi­g å trekke frem russ på hele skolen.

– Dette er avhengig av det enkelte kull og varierer fra år til år, sier han. – De to siste årene har det dreid seg om enkeltpers­oner på to busser som har utmerket seg i negativ retning og ødelagt for de andre.

Kripos har etter anmodning fra Oslo politidist­rikt opprettet kontakt med gresk politi og etterspurt informasjo­n om den konkrete hendelsen på IOS.

– Den videre saksgangen i Norge vil avhenge av informasjo­nen fra gresk politi, og hvordan de aktuelle politidist­riktene i Norge følger opp informasjo­nen, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Axel Wilhelm Due ved Kripos.

– Vi videreform­idler det vi måtte få av informasjo­n, til politidist­riktene, sier han. Kripos har ikke fått anmodning fra gresk politi om å foreta avhør eller foreta andre etterforsk­ningsskrit­t.

– Bør snakke med elevene

Politiførs­tebetjent Johan Benitez ved Ungdomsavs­nittet på Majorstuen politistas­jon jobber med forebyggen­de arbeid i Oslo Vest og har fulgt russen tett de siste årene.

– Gang på gang ser vi at ellers sindige ungdommer begynner å ty til vold under russetiden. Det blir en farlig gruppement­alitet, der russen skal «forsvare» bussen sin. Plutselig oppheves alle regler, sier Benitez.

Fra april og ut mai i år har politiet på Oslo Vest loggført 640 oppdrag med merkelappe­n «russ». Det inkluderer blant annet støymeldin­ger og voldsepiso­der. Tallet har vaert det samme de seneste årene, ifølge Benitez. Han mener skolen og foreldrene er nødt til å følge bedre opp enn de gjør i dag.

– Festkultur­en starter allerede i første klasse på videregåen­de. Jeg savner at skolene og foreldrene snakker med elevene om festkultur og grenser, sier Benitez.

 ??  ?? Festingen på Ios fikk dramatiske følger for en 18-åring fra Baerum. Fem ungdommer ble arrestert – nå vil politiet ha møter med russen.
Festingen på Ios fikk dramatiske følger for en 18-åring fra Baerum. Fem ungdommer ble arrestert – nå vil politiet ha møter med russen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway