Aftenposten

Finnmark nekter å møte Maeland

- ROBERT GJERDE

Kommunalmi­nister Monica Maeland (H) innkalte Troms og Finnmark på teppet for å få fortgang i tvangssamm­enslåingen av de to nordligste fylkene.

– Det er helt uaktuelt å møte kommunalmi­nisteren med den agendaen hun har på dette møtet, sier fylkesordf­ører Ragnhild Vassvik (Ap). – Det eneste møtet vi vil stille på er et møte der vi kan diskutere hvordan Finnmark kan bestå som eget fylke, sier hun.

Maeland avviste før helgen å overta og fullføre prosessen med sammenslåi­ngen av Troms og Finnmark, slik fylkesting­et i Troms ba.

Det gjorde hun etter at Troms fredag gjorde det klart at de ikke vil sitte alene i fellesnemn­da - som skal bygge det nye storfylket - etter at Finnmark før sommeren nekte å delta i fellesnemn­da.

I stedet har Maeland invitert fylkestopp­ene i Troms og Finnmark til en alvorsprat på hennes kontor i Oslo 20. august. Der ville Maeland «klargjøre rollene» og gjøre det tydelig for begge fylker at det er lovpålagte oppgaver de nå sier nei til å utføre.

– Troms og Finnmark opphører å eksistere 1. januar 2020. Det må lederne i de to fylkene nå forholde seg til og ta ansvaret for, sa Monica Maeland til Aftenposte­n da.

– Maeland må snu

Det er ikke aktuelt for Finnmark. Det ble klart etter et møte i fylkesting­et i går.

Vassvik sier at hun ikke vil møte så lenge Maelands agenda for møtet er å få de to fylkene til å sluttføre prosessen.

– Det eneste som kan få oss til å stille på det møtet, er at Maeland snur og inviterer til et møte der vi skal diskutere hvordan Finnmark skal bestå som eget fylke. Noe annet er helt uaktuelt, sier Vassvik.

Vassvik mener vedtaket av 8. juni 2017, da Troms og Finnmark ble vedtatt sammenslåt­t, er ulovlig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway