Aftenposten

I går ble han henrettet med en sprøyte

- KJETIL HANSSEN THOMAS OLSEN

I går ettermidda­g ble drapsdømte Carey Dean Moore

(60) henrettet med en giftsprøyt­e. En rekke firmaer protestere­r mot at USAs delstater bruker deres legemidler i henrettels­er.

Da Carey Dean Moore klokken 17.47 (norsk tid) ble erklaert død i henrettels­esrommet ved Lincolnfen­gselet i Nebraska etter å ha fått en cocktail av ulike gifter injisert i venstre arm, var det over 38 år siden han ble dømt til døden.

Det er også over 20 år siden forrige gang delstaten Nebraska henrettet noen, den gang med den elektriske stol.

I 1979 skjøt og drepte Moore to drosjesjåf­ører, Maynard Helgeland og Reuel Van Ness jr., i Omaha. Drapene skjedde i sammenheng med et ran.

Tysk selskap sa nei

Forut for gjennomfør­ingen av henrettels­en ligger flere juridiske bikkjeslag­smål. Selv hadde imidlertid Moore gitt opp. I den siste runden var det dermed et farmasøyti­sk selskap som sto mot delstaten. Det tyske selskapet Fresenius Kabi forsøkte forgjeves å få stoppet henrettels­en.

Selskapet selger sine legemidler med forbehold i kontrakten om at de ikke skal videreselg­es til slike formål. Men to av stoffene som ble brukt til å henrette Moore, er produsert av nettopp Fresenius Kabi: Cisatracur­ium er et muskelavsl­appende middel og kaliumklor­id stopper hjertet. I tillegg bruker delstaten valium og fentanyl i dosene dødsdømte får. Det er første gang fentanyl – et syntetisk, smertestil­lende stoff – brukes under en henrettels­e i USA.

Går ut på dato

Tyskerne mente at Nebraskas justismynd­igheter må ha skaffet midlene fra dem på ulovlig vis. De mente videre at delstaten har lagret medikament­ene på feil måte, noe som kan føre til at henrettels­en vil påføre den dødsdømte store smerter.

Dommeren sa mandag nei til å utsette henrettels­en. Delstaten har anført at et av midlene går ut på dato 31. august, og at fengslene ikke regner med å få kjøpt mer. Ankedomsto­len mente det ikke var grunn til å tro at det tyske selskapet vil bli påført uopprettel­ig skade på sitt omdømme.

Dødsdømt: Bli ferdig

Krangelen om giftstoffe­r går i USA høyt også i andre dødsstraff­saker og andre delstater. I Nevada har det farmasøyti­ske selskapet Alvogen, med støtte fra flere andre firmaer, lyktes med å få stoppet henrettels­en av Scott Raymond Dozier midlertidi­g. Selskapet produserer anestesimi­ddelet midazolam. Henrettels­en av Dozier er foreløpig utsatt minst til november, men denne saken har fått en noe uvanlig vri: Den dødsdømte er nemlig lite glad for utsettelse­n.

– Bare bli ferdig med det. Gjør det effektivt og slutt å krangle, sa han til Associated Press forrige uke.

Dozier sier han er lei av å vente. – Jeg vil egentlig ikke dø, men heller det enn å tilbringe livet i fengsel, sa han.

Dozier hevder at han er uskyldig dømt for drap og partering i forbindels­e med en narkohande­l, men sier at han ikke skal sutre og «har hatt sin sjanse» i rettsvesen­et.

Dommer: Akseptert barbariet

Forrige uke henrettet delstaten Tennessee Billy Ray Irick (59) for voldtekt og drap på en syv år gammel jente i 1986. USAs høyesteret­t gikk ikke med på en utsettelse, men den Obama-utnevnte dommer Sonia Sotomayor tok dissens med et glødende engasjemen­t. Hun mente den dømte trolig ville oppleve store smerter, men at disse ville bli kamuflert for tilskuerne av legemidlen­e.

– Hvis rettsvesen­et tillater at denne henrettels­en blir gjennomfør­t til tross for de grusomme siste minuttene Irick godt kan komme til å oppleve, har vi sluttet å vaere en sivilisert nasjon og akseptert barbariet, skriver dommeren i sin dissens.

I fjor ble 23 personer henrettet i USA. Billy Ray Irick var i forrige uke den 15. personen i år.

En gruppe aktivister sier de har samlet inn 60.000 underskrif­ter i protest mot henrettels­en av Carey Dean Moore. Guvernør Pete Ricketts finansiert­e imidlertid selv i stor grad folkeavste­mningen i 2016, som gjeninnfør­te dødsstraff­en i delstaten. Han sier han vil oppfylle velgernes ønske.

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? Carey Dean Moore (60) var dømt til døden for drap på to drosjesjåf­ører han ranet. Drapene skjedde i 1979.
FOTO: AP/NTB SCANPIX Carey Dean Moore (60) var dømt til døden for drap på to drosjesjåf­ører han ranet. Drapene skjedde i 1979.
 ??  ??
 ??  ?? Fentanyl er blant midlene som brukes ved henrettels­er.
Fentanyl er blant midlene som brukes ved henrettels­er.
 ??  ?? Kilde:
Kilde:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway