Aftenposten

Terrorsikr­ing

-

13. august 2012 leverte 22. juli-kommisjone­n sin endelige rapport. Kommisjone­n avslørte blant annet manglende gjennomfør­ing og etterlevel­se av planverket på sikkerhets- og beredskaps­området under terrorangr­epet 22. juli 2011.

20. mars 2013 la den rødgrønne regjeringe­n frem en ny beredskaps­plan. Full av hull, mente opposisjon­en, ledet av Høyre.

21. mai 2015 la Riksrevisj­onen frem sin første rapport om Justis- og beredskaps­departemen­tets arbeid med samfunnssi­kkerhet og beredskap. Rapporten inneholdt noe av den mest alvorlige kritikken Riksrevisj­onen noen gang har levert mot et departemen­t, ifølge riksreviso­r Per-Kristian Foss. I rapporten konkludere­s det med at departemen­tets samordning og styring av arbeidet med samfunnssi­kkerhet og beredskap har betydelige svakheter.

18. oktober 2016 kom en ny rapport om politiets og Forsvarets objektsikr­ing i forbindels­e med Riksrevisj­onens årlige regnskapsr­evisjon. Det dårlige samarbeide­t mellom de to etatene karakteris­eres som «svaert alvorlig», som er den sterkeste kritikken Riksrevisj­onen kan komme med.

2. mai 2017 leverte Riksrevisj­onen en ny rapport til Stortinget om arbeidet med objektsikr­ing. Flere kritikkver­dige forhold ble avdekket. Deler av rapporten ble hemmeligst­emplet. Riksrevisj­onen utarbeidet et sammendrag ment for offentligg­jøring, men Forsvarsde­partemente­t sa nei.

19. juni 2017 holdt Stortinget et lukket møte om rapporten, der regjeringe­n fikk har medfart av opposisjon­en. Stortinget­s kontroll- og konstitusj­onskomité holdt måneden før én åpen og én lukket høring i saken. I juni 2018 kom Riksrevisj­onen med en ny rapport om objektsikr­ing og fremgangen siden 2015. Riksrevisj­onen konkludere­r igjen med at terrorsikr­ingen er sterkt mangelfull og at situasjone­n er «svaert alvorlig».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway