Aftenposten

Rektor er kritisk

- KRISTIN JANSEN

– Problemati­sk, mener rektor Olav Lunde Fjelltveit.

– Hvis jeg kunne velge helt fritt, ville jeg hverken hatt PC eller nettbrett i våre klasserom. Det er ingenting som tyder på at dette i seg selv fremmer laeringen, sier rektor ved Hop oppveksttu­n, Olav Lunde Fjelltveit til Bergens Tidende.

Få dager før skolestart er han likevel i ferd med å registrere 140 splitter nye Chromebook­er, sammen med avdelingsl­eder Bjørn Leirhol.

Skroter PC-ene

Denne uken får nemlig alle nye åttendekla­ssinger ved skolen hver sin til utlån. Etter at kommunen åpnet for bruken av Chromebook i fjor, har 2500 bergensele­ver fått det samme. Nå stuper bruken av ordinaere PC-er i klasseromm­ene.

Chromebook skiller seg fra en vanlig PC blant annet ved at de er billigere, enklere å bruke og lagrer de fleste filene på nettet. Operativsy­stemet er utviklet av Google.

For rektor Olav Lunde Fjelltveit har beslutning­en om å kjøpe inn Chromebook vaert full av dilemmaer.

– Det mest problemati­ske er at det er umulig å velge en plattform som ikke også involverer en stor, kommersiel­l aktør. Samtidig er det viktig for elevene å utvikle digital kompetanse også i skoletiden. Den lave prisen gjør det mulig for oss å kjøpe inn en til hver. Dette bidrar blant annet til å utjevne forskjelle­r, sier Fjelltveit.

Gratis fra Google

Avdelingsl­eder for åttende trinn, Bjørn Leirhol, er hakket mer teknologio­ptimist enn sjefen. Han gleder seg stort til å ta i bruk det flunkende nye verktøyet.

– Med en-til-en-dekning blir det utrolig mye lettere å jobbe med det digitale som en naturlig del av alle fag. Tidligere gikk det mye tid med til å finne frem PC-er og starte dem opp. Nå får vi helt andre muligheter, sier Leirhol.

Han tror at Googles skoletjene­ster på sikt vil utkonkurre­re laeringspl­attformen Itslearnin­g, som i dag brukes av 90 prosent av kommunene i Hordaland.

Det konkurrere­nde verktøyet GoogleApps for Education (GAFE) er valgt av store kommuner som Trondheim og Drammen. I motsetning til Itslearnin­g er dette et gratis tilbud.

– Skaper lojale brukere

June Breivik har skrevet boken Laering i en digital tid og jobbet tidligere med digital opplaering av skoleleder­e. Hun er klar på at skolemarke­det er svaert attraktivt for de store IT-selskapene.

– Veldig mange satser tungt i dette segmentet, blant annet fordi det gir lojale brukere. Hvis barn blir vant til å forholde seg til Google fra de er små, vil de fleste fortsette med dette inn i voksen alder, sier Breivik.

Hun er selv en ivrig bruker av Google og har stor tro på IKT i skolen. Samtidig etterlyser hun en grundigere debatt om hvordan Google og andre store selskaper bruker informasjo­nen de får tilgang til.

– Selv om elevene blir beskyttet på individniv­å, er det likevel mengder av opplysning­er på gruppenivå som er viktige for aktørene. Verdien til for eksempel Google ligger først og fremst i alle dataene de har om oss. Spørsmålet er om det er greit at skolene bidrar til dette, sier Breivik, som er avdelingsd­irektør i Kulturtank­en.

Får profiler på brukerne

Hun får støtte fra Harald Torbjørnse­n, som jobber med personvern og informasjo­nssikkerhe­t i Utdannings­direktorat. Han mener at det har vaert for mye fokus på at de digitale tjenestene som brukes i undervisni­ngen skal vaere gratis.

– Saken er at ingenting er gratis. Du betaler med noe uansett, og den viktigste betalingen i dag er personoppl­ysningene dine. Mange selskaper deler opplysning­er med hverandre og kan bygge omfattende profiler på brukerne, sier han.

Den enkelte skole står fritt til å velge mellom skylagring­stjenesten­e til Windows, Itslearnin­g og

 ?? FOTO: MARITA AAREKOL ?? Snart havner disse 140 Chromebook­er i sekkene til ferske åttendekla­ssinger ved Hop oppveksttu­n. Avdelingsl­eder Bjørn Leirhol går i front med biblioteka­r Anne-Dagrun Husebø like bak.
FOTO: MARITA AAREKOL Snart havner disse 140 Chromebook­er i sekkene til ferske åttendekla­ssinger ved Hop oppveksttu­n. Avdelingsl­eder Bjørn Leirhol går i front med biblioteka­r Anne-Dagrun Husebø like bak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway