Aftenposten

Diktatoren fikk kniven på strupen. Nå bøyer han av.

- PER KRISTIAN AALE

Etter stort press løslater Aserbajdsj­an den verdenskje­nte politiske fangen Ilgar Mammadov. Det skjer en uke før Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel kommer på besøk.

Aserbajdsj­ans viktigste opposisjon­spolitiker Ilgar Mammadov (48) ble mandag sluppet ut fra fengsel etter å ha sonet mer enn fem år av en dom på syv års fengsel. En ankedomsto­l vedtok at han skulle løslates, men han er ikke frikjent. De siste to årene av dommen ble gjort om til betinget fengsel, og i denne prøvetiden kan han ikke forlate landet.

– Dette er en seier, men ikke en full seier. Vi ba om full frifinnels­e, sier Mammadov selv.

48-åringen er en av lederne i Det republikan­ske alternativ­e partiet, og han ga unge aktivister og menneskere­ttighetsak­tivister aeren for at han ble sluppet fri.

– Uten disse menneskene­s solidarite­t, innsats og støtte ville ikke dette ha vaert mulig, mente Mammadov, ifølge Radio Svoboda.

Merkel på besøk

Tysklands forbundska­nsler Angela Merkel skal besøke Aserbajdsj­an torsdag neste uke, og flere kommentato­rer mente at det regimet vil komme kritikk i forkjøpet ved å slippe fri Mammadov.

Hverken påtalemynd­igheten eller domstolene har klart å bevise at Mammadov har gjort noe kriminelt, og to dommer fra Mennes- kerettighe­tsdomstole­n beviser det, fremholder den aserbajdsj­anske advokaten og menneskere­ttighetsak­tivisten Rasul Jafarov.

– Derfor er det nødvendig å klage på domstolens avgjørelse og kreve full frifinnels­e. Først når det skjer, kan vi erklaere full seier for Mammadov, sier Jafarov til Aftenposte­n.

Politisk motivert

For fem år siden skulle opposisjon­spolitiker­en stille til valg mot Aserbajdsj­ans sittende president. Noen måneder før valget ble han arrestert, og i 2014 ble han dømt til fengsel i syv år.

Samme år slo Den europeiske menneskere­ttighetsdo­mstolen fast at straffesak­en mot Mammadov var politisk motivert, og at den virkelige årsaken var å få ham til å tie stille og straffe ham for å ha kritisert myndighete­ne.

Som medlem av Europaråde­t er Aserbajdsj­an til å følge opp dommer fra Menneskere­ttighetsdo­mstolen, men frem til nå har landet nektet å gjøre det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway