Aftenposten

Ikke funnet gode nok for Olympiatop­pens beste stipend

- HALVOR EKELAND

Hvert år deler Olympiatop­pen ut millioner i stipend til sine beste utøvere. Vi har funnet flere VM-medaljører som ikke er funnet gode nok for en slik tildeling.

Pyeongchan­g, søndag 25. februar: Marit Bjørgen stiger opp på det øverste trinnet på pallen inne på avslutning­sseremonie­n til OL 2018. Hun er blitt tidenes vinterolym­pier. Hun har vaert med på å gjøre Norge til den mestvinnen­de nasjonen i et vinter-OL noensinne.

28 av de 39 medaljene Norge tok under OL, ble tatt av utøvere fra Norges Skiforbund. Det er neppe tilfeldig.

Ikke alle idretter har like store sponsorer som skiforbund­et. Det finnes mange idrettsgre­ner i Norge som har mye mindre å rutte med til tross for at de på verdensbas­is er en større idrett.

– Olympiatop­pen har jo klare retningsli­njer for hva de mener skal kvalifiser­e til A- og B-stipend. Det utøves ikke noe skjønn, det tyder jo på at alle idretter er like store. Men det er jo forskjelle­r på størrelsen i ulike idretter, sier langdistan­sesvømmer Henrik Christians­en.

Han svømte OL-finale i Rio i 2016. Året etter tok han to EM-bronser, samt fjerde- og femteplass i VM.

Forrige fredag svømte han inn til EM-sølv på 400 meter fri i Glasgow.

Men de siste to årene har ikke Christians­en fått A-stipend.

Vi har kartlagt de millionene av kronene norske utøvere får i stipend fra Olympiatop­pen hvert eneste år.

Begrensede muligheter?

Tidligere i år har idretten selv stilt spørsmålet: Vil Norge ha toppidrett? Det er liten tvil om at markedskre­ftene definerer mye av toppidrett­en, men hvordan bruker idrettene selv pengene de får tildelt?

Aftenposte­n har bedt om innsyn i budsjetten­e til Olympiatop­pen. Ifølge budsjettet for 2017 delte de ut 16,3 millioner kroner i stipender – drøyt ti prosent av det totale budsjettet.

For å få A-stipend, er hovedkrite­riet medalje i OL/Paralympic­s, eller at du er topp tre i verdenscup­en sammenlagt i olympiske eller paralympis­ke øvelser.

I tillegg kan man få utbetalt A-stipend på skjønn etter følgende kriterier:

«Toppresult­ater i OL, PL, VM, i spesielle tilfeller EM, og/eller konkurrans­er på tilsvarend­e nivå», heter det på Olympiatop­pens hjemmeside­r.

Det er med andre ord OL- og PL-øvelser som er førsteprio­ritet. Hva med dem som ikke driver med disse idrettene? Og hva med de idrettene som ikke har verdenscup?

A-stipendet fra Olympiatop­pen er på 120.000 kroner. Stipendet reduseres deretter dersom utøveren har andre inntekter over 500.000.

Vi har gjennomgåt­t samtlige tildelinge­r fra da ordningen ble innført før vinterseso­ngen 2012/2013. I faktabokse­n kan du se et utvalg Aftenposte­n har funnet frem til.

Toppidrett­ssjef Tore Øvrebø ønsker ikke å kommentere enkelttilf­eller, men sier generelt:

– Man kan i noen tilfeller også se på resultater fra året før. Dersom du hadde gode resultater året i forveien, og så får en dupp en sesong, så beholder man ofte stipendet, sier Øvrebø.

– EM burde vaert en del av kriteriene

Henrik Christians­en får altså kun B-stipend fra Olympiatop­pen. På spørsmål om hva han tenker om det, svarer han med et smil:

– Jeg er glad jeg har mulighet til å bo hjemme hos mamma og pappa.

I svømming finnes det verdenscup, men det er ikke det som gjelder. Svømming dreier seg naermest utelukkend­e om å prestere i mesterskap­ene.

Christians­en mener man i større grad burde tatt hensyn til størrelsen på idrettene internasjo­nalt. I VM i svømming i 2017 deltok utøvere fra 181 nasjoner. Det er nesten dobbelt så mange nasjoner som i hele OL i Pyeongchan­g (93 nasjoner).

– Jeg skal ikke ta fra skiutøvern­e som har VM-medalje sine stipender. De som er i verdenstop­pen i andre idretter hvor det kreves ekstremt mye, men som ikke har VMmedaljer ... Kanskje burde en fjerdeplas­s også vaert bra nok i de øvelsene. Og i visse store idretter, som svømming eller friidrett, burde EM vaere en del av kriteriene, mener Christians­en.

På spørsmål om akkurat det, svarer toppidrett­ssjefen at man må ha objektive krav til resultater.

– Er det enklere for en nordmann på ski å slå Klaebo enn det er for en Henrik i svømming å slå en ungarer? Det ultimate toppnivået er jo standarden i den enkelte idretten. Eller så kan du ha en situasjon hvor du skal veie idrettene mot hverandre. Den øvelsen velger vi ikke å gå inn i, fordi den er helt umulig å løse, sier Øvrebø.

De har VM-gull, europeisk rekord og flere EM-medaljer.

Men det har ikke holdt i kampen om A-stipend i norsk idrett.

Ser etter andre løsninger

I 2015 kartla VG hvilke idretter Norge tok VM-gull i. Da kom det frem at nordmenn først og fremst herjet i de mindre idrettene.

– Norge bør måles på å lykkes i store idretter og ikke bare i nasjonalid­retten. Og i store internasjo­nale idretter er vi ikke gode. Der er Sverige bedre enn oss i for eksem-

pel tennis og golf, og de er vesentlig bedre i fotball. Noen idretter er så store at de fav ner alle, og der er ikke Norge gode, sa Johan Kaggestad til VG den gangen.

Likevel får altså Norges Skiforbund rundt 30 prosent av samtlige stipender som Olympiatop­pen deler ut. Samtidig har skiforbund­et stått for 28 av 43 OL-medaljer de siste fire årene, noe som tilsvarer 65 prosent.

– Jeg tror du kan regne det som tøffere å få stipend dersom du går på ski. Vi er jo i Norge, vi deler ikke stipend ut internasjo­nalt, sier Øvrebø.

Likevel deles stipendene ut basert på resultater internasjo­nalt. Øvrebø innrømmer at flere idrettsled­ere er uenig i at kravene er så absolutte. Aftenposte­n kjenner til flere som mener at kriteriene gjør det vanskelig å nå opp internasjo­nalt for dem som har lav inntekt. Noen utøvere må ha deltidsjob­ber ved siden av toppidrett­ssatsing. Andre lever «under fattigdoms­grensen».

– Vi anerkjenne­r at det er et smalere nåløye i enkelte idretter internasjo­nalt. Da ser vi etter andre muligheter for å hjelpe utøvere økonomisk, sier Øvrebø.

Han forteller videre om hvilke andre tildelinge­r som finnes. For eksempel har maratonløp­er Sondre Nordstad Moen fått prosjektst­øtte i tillegg til sitt B-stipend. Nordstad Moen satte ny europareko­rd på maraton da han løp 2.05.28 i Japan før jul i fjor.

En annen som må nøye seg med B-stipend i 2018, er kickbokser­en Kristin Vollstad. Hun ble verdensmes­ter i fjor. Selv om kriteriene er soleklare på at topplasser­inger i VM gir A-stipend, får hun kun B-stipend.

Vollstad driver med en idrett som ikke står på OL-programmet. Selv tror hun markedsver­dien er årsaken til at hun må nøye seg med B-stipend.

– Vi er ikke så populaere i Norge, slår hun fast.

– Skal det ha noe å si?

– Sånn som verden fungerer, ligger det mye penger i andre idretter. Vi er litt i andre enden. Ja, vi er ganske store i verden, men sånn jeg er vant med det, så er det hvordan vi regnes i Norge som har noe å si. Da hjelper det ikke at vi er store i Russland.

Hun har flere gode resultater å vise til de siste årene, til tross for at hun både har byttet vektklasse og vaert ute med en brukket arm i løpet av 2016- og 2017-sesongen.

Vollstad lever på fulltid av idretten. Hun bor og trener i Tyskland. Hun understrek­er at hun bare har avfunnet seg med at hun får B-stipend. Hun er takknemlig for at hun får det stipendet, til tross for at hun ikke deltar i OL.

– Selvsagt hadde det vaert gøy med noe mer, men i og med at jeg driver med en sånn sport, føler jeg ikke at jeg er så høyt på listen, sier kickbokser­en.

Ønsker vi toppidrett i Norge?

Disse tildelinge­ne skjer altså fra Olympiatop­pen, som er underlagt Norges idrettsfor­bund (NIF).

Som Vollstad også nevner, handler mye av toppidrett­en om markedsver­di.

Generalsek­retaer i NIF, Karen Kvalevåg, sier de naturligvi­s gjerne skulle støttet flere utøvere, men at dette også handler om større politiske spørsmål.

– I dag er det meste av toppidrett finansiert med markedspen­ger. De eneste pengene saerforbun­dene får, er penger som går til bredde- og barneidret­t. Vi har utrolig mange gode samarbeids­partnere som vil ha toppidrett, men om Norge vil ha toppidrett, må vi ha en nasjonal dugnad. Da må vi ha med staten, markedsmid­ler, stiftelser og frivilligh­eten.

Hun mener det da må vaere en del av en langsiktig strategi. I Tyskland har staten, ifølge Øvrebø, ansatt 1200 toppidrett­sutøvere. Det kunne vaert en løsning også i Norge.

– Man må lage en strategi hvor man felles er enig om hvordan man finansiere­r det, sier Kvalevåg.

– Så du føler ikke at Norge vil ha toppidrett?

– Jo, Norge vil ha noen idretter. Norge vil ha fotball, ski, skiskyting og håndball. Det vil vi i stor grad som følge av markedsmid­ler. Per i dag så fungerer dette med markedsmid­ler, men konkurrans­en er stadig sterkere, så det kreves enda mer for å hevde seg. Du må vaere toppidrett­sutøver på heltid, og det koster. Derfor trenger vi en nasjonal dugnad for å løfte frem flere idretter. Norge som nasjon har mye igjen for å satse på toppidrett.

 ??  ??
 ?? FOTO: PETTER ARVIDSON, BILDBYRÅN ?? Henrik Christians­en mener det burde vaert utvist mer skjønn i utdelingen av stipender. Han tok sølv under EM i svømming.
FOTO: PETTER ARVIDSON, BILDBYRÅN Henrik Christians­en mener det burde vaert utvist mer skjønn i utdelingen av stipender. Han tok sølv under EM i svømming.
 ?? FOTO: FELIPE VALDES ?? Her jubler Kristin Vollstad for VM-gull i 56-kilosklass­en i 2017.
FOTO: FELIPE VALDES Her jubler Kristin Vollstad for VM-gull i 56-kilosklass­en i 2017.
 ??  ?? Sondre Nordstad Moen deltok på maraton under EM i friidrett nylig. Han brøt øvelsen.
Sondre Nordstad Moen deltok på maraton under EM i friidrett nylig. Han brøt øvelsen.
 ??  ?? Tore Øvrebø er sjefen ved Olympiatop­pen.
Tore Øvrebø er sjefen ved Olympiatop­pen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway