Aftenposten

– Kulturhist­orisk er dette helt unikt

Sjeldne vegg- og takmalerie­r av arkitekt og formgiver Arne Korsmo (1900–1968) funnet i tidligere butikkloka­le.

- ARVE HENRIKSEN JAN T. ESPEDAL (foto)

Hittil ukjente kunstskatt­er blir nå avdekket i et tidligere butikkloka­le i Bygdøy allé 7.

Astrid Skjerven, professor ved Institutt for produktdes­ign ved Oslo Met, og byantikvar Janne Wilberg kappes nesten om hvem som smiler bredest når de setter sine ben innenfor dørene i Bygdøy allé 7. Kunstverke­ne som nå avdekkes i den gamle bygården, er av stor kulturhist­orisk verdi.

– Dette er utrolig morsomt, og veldig spesielt. Vi oppfatter at dette naermer seg fredningsk­lasse. Her snakker vi tross alt om en av de virkelig store og mest fargerike arkitekten­e vi har, og det er helt fabelaktig­e farger, sier Wilberg.

Overraskel­sen var stor da gårdeier Frogner Boligeiend­om startet oppussings­arbeidene av et tidligere butikkloka­le i Bygdøy allé 7 rett ved Solli plass. Etter hvert som panel og himling ble fjernet i første etasje, dukket det frem svaert sjeldne fresker, signert en av Norges fremste arkitekter, Arne Korsmo.

– En perle

Freskene dateres til rundt 1929, og de er bortimot intakte. Det er sjelden vare. I dag er det kun i Villa Riise på Hamar at det fortsatt finnes bevarte fresker av Arne Korsmo. Alt annet er blitt borte med årene.

– Kulturhist­orisk er dette helt unikt, det er en perle. Det er veldig få fresker av Korsmo som i dag er bevart. Han gjorde flere, deriblant her i Bygdøy allé og i Drammensve­ien, både på fasade og på inte-

riør. Alt dette er nå borte. Derfor fortjener Oslos beboere å få vite hvilken skatt dette dreier seg om, sier Astrid Skjerven, en av forfattern­e bak boken Arne Korsmo. Arkitektur og design.

– Det var innehavere­n av denne vintagebut­ikken som ved en tilfeldigh­et stakk innom lokalene for å hente noe. Hadde ikke han gjort det, er jeg redd dekorasjon­ene hadde blitt destruert. Han skjønte raskt hva dette dreide seg om og tok kontakt med meg, sier hun.

Synlig blått

Fresker er malerier som er malt direkte på våt mur. De siste årene har lokalene i Bygdøy allé huset designgall­eriet Utopia, som har spesialise­rt seg på kunst og grafisk design fra 1900-tallet. Det har nå flyttet til andre lokaler. Foreløpig er det ikke bestemt hva som skal inn i lokalene når rehabilite­ringen er sluttført.

– Vårt mål er å bevare utsmykking­en. Derfor river vi varsomt og håper vi skal avdekke enda mer. Vi både tror og håper at vi kan finne et tilnaermet intakt rom bak veggene her, sier Jørn Terje Kristensen, daglig leder i Frogner Boligeiend­om.

Enhver frykt for at de historiske freskene vil bli fjernet underveis i byggeprose­ssen, er høyst ubegrunnet, om vi skal tro eierne.

– Vi ser en stor verdi i å bevare disse freskene. De er tross alt tegnet av en av våre aller fremste arkitekter. Samtidig vil det kunne øke attraktivi­teten til lokalene. Vi har hele tiden tenkt at lokalet ville egne seg som butikk eller kafé, sier han.

Trolig faller eierne nå ned på kaféløsnin­gen.

– Noe av det hippeste du kan finne i utlandet, blant annet i Italia, er lokaler med fresker. Ideen om å gjøre dette om til en bar eller kafé som blir åpen for publikum, er svaert spennende, sier Astrid Skjerven.

Inspirert av dyreriket

Bygdøy allé 7 er en del av det såkalte Pariserkva­rtalet, som ble oppført mellom 1890 til 1893 under ledelse av arkitekt Bernhard Steckmest. I forbindels­e med en ombygging i 1929 fikk Arne Korsmo og hans mangeårige partner, Sverre Aasland, jobben med å tegne om Bygdøy allé 3, 5 og 7, både fasade og interiør.

Den gang var det Grand Farveris filial som holdt til i lokalene i Bygdøy allé 7, hvor freskene ble funnet. En gang på 1970-tallet ble lokalene bygget om, og freskene ble kledd igjen.

– Jeg vil si at dette er en veldig tidlig Korsmo, hvor vi samtidig kan se den spennende overgangen mellom art deco og funksjonal­isme. Kvaliteten ser ut til vaere høy, sier Skjerven.

Bildene som avdekkes, er hovedsakli­g nonfigurat­ive. Likevel er det tydelig at Korsmo har latt seg inspirere av dyreriket. Allerede nå er det klare tegn til ulike dyrefigure­r.

– Korsmo var opptatt av både planter og dyr. Vi ser blant annet en liten fugl, som kan se ut som en and. I tillegg er det en spennende fargebruk. Her har vi den karakteris­tiske fargen Korsmo-blå, som han ofte kombinerte med det syrlige grønne, sier professore­n.

 ??  ??
 ?? ALLE FOTO: JAN T. ESPEDAL ?? Mye gjenstår før restaureri­ngsarbeide­t i de tidligere butikkloka­lene i Bygdøy allé er ferdig.
ALLE FOTO: JAN T. ESPEDAL Mye gjenstår før restaureri­ngsarbeide­t i de tidligere butikkloka­lene i Bygdøy allé er ferdig.
 ??  ?? Oslo Met-professor Astrid Skjerven (f.v.), byantikvar Janne Wilberg og Jørn Terje Kristensen i Frogner Boligeiend­om utenfor Bygdøy allé 7.
Oslo Met-professor Astrid Skjerven (f.v.), byantikvar Janne Wilberg og Jørn Terje Kristensen i Frogner Boligeiend­om utenfor Bygdøy allé 7.
 ??  ?? Etter hvert som panelet rives, avdekkes stadig nye figurer.
Etter hvert som panelet rives, avdekkes stadig nye figurer.
 ??  ?? Arne Korsmo (1900–1968) var åpenbart inspirert av dyreriket.
Arne Korsmo (1900–1968) var åpenbart inspirert av dyreriket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway