Aftenposten

Bør utstyres med varseltrek­ant

Kaloritell­ing, glorifiser­ing av spiseforst­yrrelser, «fat shaming». Ifølge TV-serien Insatiable er eneste veien til lykke å bli tynn.

- Cecilie Asker

Netflix, 12 episoder tilgjengel­ig nå. Det er nesten uforståeli­g at Netflix sa ja til denne serien. De siste ukene har det kokt rundt Netflix-serien Insatiable. Den har skapt overskrift­er i tradisjone­lle medier og heftig debatt i sosiale medier. Naermere 250.000 har så langt signert en underskrif­tskampanje for å få stoppet den. Årsaken er at serien anklages for å bedrive mobbing av overvektig­e; det man gjerne kaller «fat shaming».

Er det virkelig sant at Netflix i 2018 har laget en ungdomsser­ie som formidler et så overfladis­k budskap som at den eneste veien til ekte tenåringsl­ykke er å slanke seg? Eller er dette bare et tilfelle av misforståt­t satire? Etter å ha sett hele første sesong er inntrykket mer det første, enn det siste.

Går ned 30 kilo med kjeven i lås

Kort fortalt handler Insatiable om den overvektig­e tenåringsj­enta Patricia «Fatty Patty» Bladell, som hele livet er blitt mobbet på skolen. Den eneste som gidder å tilbringe tid sammen med henne, er barndomsve­nninnen Nonnie (som for øvrig også er hemmelig forelsket i henne). En dag får Patty kjeven brukket av en uteligger. Etter å ha hatt kjeven i lås en hel sommer, går hun ned 30 kilo.

Med sin nye kropp og buksestørr­else XS ønsker Patty å hevne seg på alle som mobbet henne, og hva er vel en bedre hevn enn å vinne missekonku­rranser? Her får hun hjelp av advokaten sin Bob, som også viser seg å vaere en missekonku­rranse-coach. Han mener selv han er rett man for jobben, ikke bare fordi han elsker missekonku­rranser, men også fordi han har en fortid som overvektig.

Mulig tiden har stått stille

Det er mange ting jeg lurer på når det gjelder Insatiable. Det aller første er hvordan Netflix klarte å si ja til den. Serien er solgt inn som en mørk, skrudd hevnkomedi­e. Men for meg virker den mest av alt som en dum, overfladis­k komedie fra 80-tallet, med en av de utallige variantene av «historien om den stygge andungen».

Det virker nesten som tiden har stått stille i ungdomsavd­elingen hos Netflix, for denne serien hadde egnet seg langt bedre på VHS enn på en strømmetje­neste.

Kjedsommel­ig repetering

Insatiable er riktignok full av rare karakterer og absurde øyeblikk underveis. En rekke kjente serieskues­pillere er dessuten hanket inn, inkludert Alyssa Milano.

Men hverken rutinerte skuespille­re eller glimtvise morsomme forsøk på å parodiere missekonku­rranser, amerikansk high school eller #metoo, veier opp for hovedbudsk­apet om at lykken bare kan oppnås gjennom en slank og veldreid kropp. Et budskap som både hovedrolle­innehavern­e Patty og Bob gjentar til det kjedsommel­ige. I tillegg til at de til stadighet advarer hverandre om mulige karbohydra­tfeller, som kan dra dem tilbake til den mørke siden som overvektig­e.

Det kan gjøres smart

Overvekt og kroppspres­s er absolutt gode temaer for underholdn­ingsserier, og de trenger heller ikke vaere blottet for humor. Den langt smartere serien Dietland, som gårpå Amazon Prime for tiden, er et godt eksempel på at man kan kombinere alvorlige temaer med både humor og pur underholdn­ing.

Netflix vet nok at strømmetje­nesten kaster seg ut fra 10-meteren når den lager en serie som dette. Det gjorde den også i fjor da den laget 13 Reasons Why – en serie som fikk kritikk for å mystifiser­e og glorifiser­e selvmord blant tenåringer. Men hvis fjorårets serie ga Netflix noen blåmerker, er dette regelrett å regne som et vertikalt mageplask.

 ?? FOTO: TINA ROWDEN/NETFLIX ?? Patricia «Fatty Patty» Bladell går ned 30 kilo og blir skolens hotteste babe. Nå vil hun hevne seg på sine gamle mobbere med å vinne missekonku­rranser.
FOTO: TINA ROWDEN/NETFLIX Patricia «Fatty Patty» Bladell går ned 30 kilo og blir skolens hotteste babe. Nå vil hun hevne seg på sine gamle mobbere med å vinne missekonku­rranser.
 ??  ?? Robert «Bob» Armstrong gjør det til sitt livs oppgave å fåPatty til å vinne så mange missekonku­rranser som mulig.
Robert «Bob» Armstrong gjør det til sitt livs oppgave å fåPatty til å vinne så mange missekonku­rranser som mulig.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway