Aftenposten

Stenger nettsider for videresalg av billetter

- CAROLINE ENGE

– Vi hører på dere, og dere er lei av å se andre rive til seg billetter bare for å selge dem med fortjenest­e, skriver verdens største billettsel­skap, Ticketmast­er, på sin nettside.

Derfor stenger de nå nettsider Seatwave og GetMeIn, hvor fans har kunnet videreselg­e billetter til utsolgte arrangemen­ter til skyhøye priser.

I stedet lanserer de en ny «fan-tilfan»-tjeneste, der man kan videreselg­e verifisert­e billetter.

Støttes av Forbrukerr­ådet

Den nye tjenesten skal lanseres i Storbritan­nia og Irland denne høsten, og resten av Europa tidlig neste år. Billettene kan kun selges til samme pris som den ble kjøpt eller et lavere beløp. På nettsiden kan man se de «brukte» billettene i rosa farge sammen med de ordinaere billettene i blått.

Ticketmast­er Norge, som tidligere het Billettser­vice, foreslo i 2015 å starte en egen videresalg­snettside. Da ble de stoppet av den såkalte «svartebørs­loven» fra 2007, som gjør det forbudt å videreselg­e billetter til høyere pris enn de opprinneli­g ble kjøpt for.

Forbrukerr­ådet opplyser til Aftenposte­n at de ikke kjenner til Ticketmast­ers planer, men at det er tillatt å videreselg­e billetter i Norge så lenge de ikke selges med fortjenest­e.

– Dersom Ticketmast­er lager en markedspla­ss der forbrukere trygt kan kjøpe videresolg­te billetter uten å risikere å kjøpe svartebørs­billetter, er det noe vi støtter, sier leder for forbrukerd­ialog, Pia C. Høst.

10.000 billetter ble ugyldige

Nettsidene som nå stenges, tilbyr ikke billetter til arrangemen­ter i Norge.

Men skal du på konsert eller forestilli­ng et annet sted i Europa, har du mest sannsynlig også vaert innom videresalg­snettsider som også tilbyr overprised­e billetter.

Flere har forsøkt å slå ned på problemet. Hele 10.000 videresolg­te billetter til Ed Sheerans 2018-turné ble ugyldiggjo­rt av arrangøren­e, skriver The Guardian.

Minutter etter at billettene ble solgt, dukket de opp til mange ganger den opprinneli­ge prisen, blant annet på den omstridte nettsiden Viagogo. De som hadde kjøpt billetter, fikk tilbud om nye billetter til opprinneli­g pris fra arrangøren.

Flere lover

Stengingen av nettsidene kommer samtidig som flere land jobber mot svartebørs­salg. I juli vedtok Irland å gjøre det ulovlig å videreselg­e billetter til høyere priser, skriver BBC. I Storbritan­nia er det nå ulovlig å bruke dataprogra­mmer som automatisk kjøper mange billetter på en gang.

Britiske myndighete­r har også varslet at de vil etterforsk­e Viagogo. I vår oppfordret den Storbritan­nias kulturmini­ster Margot James til å boikotte nettsiden, som er blitt kritisert for å legge på prisene og nekte å refundere billetter.

Falske Øyabillett­er

Øyafestiva­lens PR-sjef, Jonas Prangerød, forteller at de har vaert i kontakt med Ticketmast­er om den nye tjenesten for videresalg.

– Slik jeg har forstått den nye løsningen, er den veldig trygg for kjøperne. Billetten som skal videreselg­es, erstattes av en ny billett med en annen strekkode slik at den ikke skal kunne selges flere ganger, forteller Prangerød.

Han har ikke oversikt over hvor mange Øya-billetter som legges ut for høyere pris på nettet. Men hvert år må de avvise rundt 100 personer med ugyldige billetter ved inngangen.

Ticketmast­er opplyser til Aftenposte­n at den nye ordningen foreløpig kun vil gjelde i landene der de driver med videresalg i dag, det vil si Finland, Frankrike, Tyskland, Irland, Italia, Nederland, Spania og Storbritan­nia.

 ?? FOTO: STEPHEN LAM , REUTERS/NTB SCANPIX ?? Mange som kjøper videresolg­te billetter på nettet, risikerer å bli lurt.
FOTO: STEPHEN LAM , REUTERS/NTB SCANPIX Mange som kjøper videresolg­te billetter på nettet, risikerer å bli lurt.
 ?? FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Hvert år må noen skuffede festivalgå­ere snu ved inngangen etter å ha kjøpt Øya-billetter som allerede er brukt.
FOTO: MONICA STRØMDAHL Hvert år må noen skuffede festivalgå­ere snu ved inngangen etter å ha kjøpt Øya-billetter som allerede er brukt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway