Aftenposten

Syv alvorlig syke, 27 med mildere infeksjone­r

- LENE SKOGSTRØM

I alt 34 personer er smittet av bakterier i sjøvann i Oslofjorde­n og langs Telemark- og sørlandsky­sten.

Nye tall fra Folkehelse­institutte­t i går viser at syv personer er blitt alvorlig syke etter sårinfeksj­on som skyldes bakterier i sjøvann.

27 har fått mildere tilfeller av sårog øregangsin­feksjoner, skriver Folkehelse­institutte­t på sine nettsider.

Smitten har skjedd ved bading i Oslofjorde­n – kystlinjen i fylkene Oslo, Østfold, Akershus, Buskerud og Vestfold.

Forskjelli­ge bakterier

Seks av de alvorlige tilfellene skyldes vibriobakt­erien. I tillegg er det rapportert om én person som ble smittet med shewanella, en bakterie som gir lignende symptomer som vibrioinfe­ksjon.

Alle er voksne over 50 år som har badet med sår, eller har pådratt seg sår under bading, i en av fem kommuner: Baerum, Oslo, Moss, Vestby, Fredriksta­d og Kristiansa­nd.

De 27 som har fått mildere infeksjone­r, trenger ofte ikke behandling.

Ifølge Folkehelse­institutte­t er det ikke uventet å finne tilfeller av milde vibrioinfe­ksjoner med tanke på hvor mange som har badet, og med de høye temperatur­ene vi har hatt i sommer.

– Kartene over utbredelse­n av vibrio-bakterien viser at den ukentlige gjennomsni­ttssituasj­onen er som tidligere, med risiko for vibriosmit­te i områdene Oslofjorde­n, Telemark- og sørlandsky­sten, sier Line Angeloff, seniorrådg­iver på Avdeling for smitte fra mat, vann og dyr på FHI.

Ikke friskmeldt

– Det samme viser høyeste topp/ utbredelse siste syv dager. Kartene er bare én indikasjon vi bruker som grunnlag i våre vurderinge­r, påpeker hun.

– Vi synes det er for tidlig å si om risikoen har avtatt, selv om vi kan se en reduksjon i risikoutsa­tte områder på enkelte dager. Vi forventer at risikoen vil avta med synkende badetemper­aturer, men det er litt for tidlig å spå hvordan resten av sommeren blir ennå. Vi oppretthol­der derfor som våre baderåd ut badesesong­en.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK ?? Når vanntemper­aturen synker og holder seg under 20 grader i noen dager, forsvinner de gode vekstvilkå­rene for disse bakteriene – vibrio vulnificus. Men foreløpig er ikke badevannet friskmeldt.
FOTO: SHUTTERSTO­CK Når vanntemper­aturen synker og holder seg under 20 grader i noen dager, forsvinner de gode vekstvilkå­rene for disse bakteriene – vibrio vulnificus. Men foreløpig er ikke badevannet friskmeldt.
 ??  ?? Skjermbild­e av dagens kart som viser utbredelse­n av vibrio-bakterien. Jo mørkere farge, desto høyere risiko.
Skjermbild­e av dagens kart som viser utbredelse­n av vibrio-bakterien. Jo mørkere farge, desto høyere risiko.
 ??  ?? Skjermbild­e fra 28. juli – her er fargene mørkere langs kysten.
Skjermbild­e fra 28. juli – her er fargene mørkere langs kysten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway