Aftenposten

Hva er forskjelle­n på tips og korrupsjon?

- Ole Torrissen «Gjerrigkna­rk uten folkeskikk»

Restaurant­eier Jan Vardøen mener at de som ikke gir 5–15 prosent i tips bør sitte hjemme i stua og drikke butikkøl.. «Hvorfor kan man ikke bare godta at det er en uskreven regel og gi tips?» mener restaurant­eier Lars Ludvig Jacobsen. Jeg husker servitøren­es og drosjesjåf­ørenes kamp på 1970-tallet for å få slutt på lønn basert på almisser. De fikk kjempet gjennom en «lønn å leve av». Prisene steg over natten med 20 prosent, og vi kunne lese på kvittering­ene, rett nok med liten skrift, «inklusive 20 prosent service». Det er altså ikke slik at vi har noe å laere av USA, der servitører har en fastlønn på 30–40 kroner pr. time og resten er basert på tips. Vi har hatt systemet med «almissebas­ert lønn» og fått et bedre.

Hadde det ikke vaert befriende om vi kunne gi legen solid tips den dagen vi kommer inn med hjerteinfa­rkt. Selvsagt mot ekstra ytelser og utmerket service. «Jeg fortjener det mye mer enn lusa i nabosengen.» Eller, saksbehand­leren hos bygningset­aten! Ja, mot et rimelig tips – 5–15 prosent av byggekostn­adene – så ordnes byggetilla­telse lynraskt uten byråkratis­k snikksnakk. Kanskje restaurant­eierne hører til dem som ønsker at det første som møter dem i rettssalen er en dommer som stikker betalingst­erminalen opp i nesen på dem med beskjed om å fylle inn totalbeløp og pinkode? Noen ville helt sikkert ha benyttet seg av muligheten til å få «en god service og dom» mot noen ekstra tusenlappe­r?

Dette heter korrupsjon! Jeg er takknemlig for et lovverk som setter stoppere for den som tilbyr og mottar slik «tips». Der er liten prinsipiel­l forskjell mellom tips og korrupsjon Jeg ser ingen grunn til at en drosjesjåf­ør eller servitør skal ha ekstra betalt for den jobben han/hun allerede har fått betalt for. Jeg er stolt over å vaere en «gjerrigkna­rk» som ikke betaler tips, men som ønsker å bidra ved å betale for varer og tjenester til at alle som utfører et aerlig og samvittigh­etsfullt arbeid skal motta en lønn de kan leve av.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway