Aftenposten

Avkolonise­ringsideol­ogien truer universite­tene

-

Dersom ideene om at akademia må avkolonise­res vinner innpass, vil det undergrave kunnskapst­ilegnelsen ved verdens universite­ter.

Tidligere i år vedtok Studentene­s og akademiker­nes internasjo­nale hjelpefond (SAIH) resolusjon­en «Avkolonise­ring av høyere utdanning». Kravet om «avkolonise­ring av akademia» er kjent fra campuser i USA, Storbritan­nia og Sør-Afrika, og en internasjo­nal kampanje vil likestille tradisjone­ll og folkelig kunnskap med moderne vitenskap.

Det er denne ideologien SAIH har tatt initiativ til å fremme i Norge (jf. SAIH-leder Beathe Øgårds uttalelser i Klassekamp­en 21. juli). SAIH går inn for «en prosess som avkolonise­rer menneskers tankesett, der man stiller spørsmål ved selve grunnlaget for hva man regner som gyldig kunnskap … Både i pensum, undervisni­ng og forskning er det nødvendig med et mangfold av faglige perspektiv­er, for å unngå å reproduser­e en ensidig vestlig kunnskapsf­orståelse». SAIH støtter også den internasjo­nale kampanjen for å anerkjenne «urfolks epistemolo­gi, pedagogikk og kunnskapss­ystemer på lik linje med institusjo­ner som følger vestlige universite­tstradisjo­ner».

Selv kvantefysi­kken må «avkolonise­res»

Det er viktig å forstå at avkolonise­ringsideol­ogien som SAIH vil innføre i Norge, ikke bare handler om å få flere stemmer fra den tredje verden inn i pensum, undervisni­ng og forskning i fag som har denne som studieobje­kt, slik som sosialantr­opologi og afrikastud­ier. Sommerens avisdebatt bekrefter at det er en anklage om at kolonialis­tisk tankegods er innbakt i selve grunnlaget for den akademiske virksomhet­en ved verdens universite­ter.

Hele modernitet­en er et resultat av kolonitide­n, erklaerer forsker ved Oslo Met, Cecilia Salinas (Klassekamp­en 9. august). Årsaken skal vaere at den vitenskape­lige revolusjon­en falt sammen med kolonitide­ns ekspansjon­er i tid, slik forskerne Cindy Horst og Ida Roland Birkvad ved PRIO hevdet her i avisen (8. juni). De kolonialis­tiske maktstrukt­urene med deres iboende rasisme gjennomsyr­er fortsatt de metoder og standarder for rasjonalit­et som ligger til grunn for moderne vitenskap, og dens ideal om universelt gyldig kunnskap er «basert på en mannlig, vestlig og hvit logikk», påstår Birkvad (Klassekamp­en 28. juli). Anklagen gjelder ikke bare humaniora og samfunnsfa­g. Selv kvantefysi­kken må «avkolonise­res», hevder postdoktor Tony Joakim Sanset ved Det medisinske fakultet ved Universite­tet i Oslo (Klassekamp­en 30. juli).

Undergrave­r kunnskapst­ilegnelsen

Dersom disse ideene vinner innpass, vil det undergrave kunnskapst­ilegnelsen ved verdens universite­ter. Når vitenskape­lige og rasjonelle metoder følges, og teorier utsettes for kritisk prøving i et forskerfel­lesskap forpliktet på data og argumentas­jon, kan vi oppnå allmenngyl­dig kunnskap og innsikt – uavhengig av den enkelte forskers kjønn, etnisitet og annen grupperela­tert bakgrunn. Dette er selvfølgel­ig et ideal som ikke alltid oppnås, men med sitt krav om «avkolonise­ring» av akademia hevder SAIH i realiteten at det er umulig.

Denne ideologien har heldigvis hatt liten oppslutnin­g i Norge. Norske studenter har imidlertid siden 1975 betalt en avgift til SAIH gjennom semesterav­giften. Resolusjon­en gjør det nødvendig å spørre om universite­tene bør avvikle denne saerordnin­gen. Jens Saugstad, professor i filosofi

Stig S. Frøland, professor i medisin

Kjell Madsen, førstelekt­or i filosofi Janne Haaland Matlary, professor i statsviten­skap

Reidun Sirevåg, professor i biologi

Inger Nygaard Preus, universite­tslektor i filosofi

Alle ved Universite­tet i Oslo

 ?? NTB SCANPIX
FOTO: ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK / ?? Kravet om «avkolonise­ring av akademia» er kjent fra campuser i USA, Storbritan­nia og Sør-Afrika, og en internasjo­nal kampanje vil likestille tradisjone­ll og folkelig kunnskap med moderne vitenskap, skriver innleggsfo­rfatterne.
NTB SCANPIX FOTO: ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK / Kravet om «avkolonise­ring av akademia» er kjent fra campuser i USA, Storbritan­nia og Sør-Afrika, og en internasjo­nal kampanje vil likestille tradisjone­ll og folkelig kunnskap med moderne vitenskap, skriver innleggsfo­rfatterne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway