Aftenposten

Forførerne­s gullalder

Tre sammenfall­ende og forurolige­nde trender kan ramme demokratie­ne på måter vi aldri tidligere har sett.

- Einar Hålien redaktør, Schibsted

Historien er full av eksempler på at misfornøyd­e borgere er blitt manipulert til opprør. Tre forutsetni­nger øker sannsynlig­heten for at manipulato­rer skal lykkes:

1 En viss mengde mennesker i manipulerb­art modus, ofte preget av misnøye, sinne, frykt og lav tillit til det politiske systemet. 2 3

Tilgang på de riktige verktøyene for å nå frem til de rette mottagerne, med budskap som evner å mobilisere.

Svake motstemmer, spesielt uavhengig journalist­ikk, som kan sørge for korrigerin­g og motforesti­llinger. Der er liten tvil om at den første forutsetni­ngen er til stede, både i USA og i store deler av Europa. Trumps valgseier, Brexit og Nasjonal Fronts sterke valgresult­at i Frankrike er kjente eksempler som har flere av de samme komponente­ne. Lav tillit til elitene og de politiske systemene, fremmedfry­kt og følelsen av nederlag, gjerne forklart med konsekvens­ene av en stadig mer globaliser­t verden. Svarene søkes gjerne i isolasjoni­sme og nasjonalis­me. Er denne polariseri­ngen i samfunnet et resultat av demokratis­k svikt, styrt av elitene, eller er det polariseri­ngen som fører til at demokratie­ne svekkes? Høna eller egget …?

Mottagelig­het for manipulasj­on

En kartleggin­g gjort av World Value Survey viser at det i EU er bare 42 prosent av mennesker født på 80-tallet som sier det er av avgjørende betydning for dem å leve i et demokrati. I USA er tallet enda lavere, bare 28 prosent. Blant eldre mennesker står demokratie­t noe sterkere, men også blant disse er det under 60 prosent som mener at demokrati er svaert viktig. Data fra Norsk medborgerp­anel viser at andelen nordmenn som er tilfreds med demokratie­t har falt fra 75 prosent i 2013 til 61 prosent i 2016.

Uansett hva som er grunnen til at folk vurderer verdien av demokrati så lavt, så kan dette si noe vesentlig om mottagelig­het for manipulasj­on.

Verktøyene for manipulasj­on er sannsynlig­vis den aller største forskjelle­n på før og nå. For å illustrere: Etter 70 «likes» på Facebook vet datamaskin­ene mer om deg enn dine naermeste venner. Etter

300 «likes» vet de mer enn ektefellen din. Det viser en omfattende studie gjort av forskere ved universite­tene Stanford og Cambridge. Dette er kunnskap om langt mer enn preferanse­r for varer og tjenester – her er vi langt inne i menneskers holdninger og psyke. Med slik innsikt kan man målrette budskap på en svaert treffsikke­r måte.

Sannsynlig­heten for at budskap fører til holdningsb­evegelse og handling er langt større når budskapet føles relevant og tilpasset mottageren­s situasjon. Problemet er at dette gjelder enten budskapene er sanne, konstrukti­ve og positive, eller usanne, destruktiv­e og negative.

Falske nyheter og samfunnsop­pdrag

Facebook har passert to milliarder brukere. Hva er verdien av dyp personkunn­skap om så mange mennesker – hvordan kan den brukes og hvordan kan den misbrukes? Datalekkas­jen fra Facebook til Cambridge Analytica ga innsikt i profilen til 87 millioner mennesker og ble offentlig kjent ved en tilfeldigh­et. Hva er det som ikke er avslørt – hva er det vi ikke vet? Perspektiv­et er svimlende. Bruken av slik informasjo­n er i sin tidlige ungdom. Vi må legge til grunn at anvendelse­n av dype persondata, til gode og dårlige formål, blir stadig mer avansert.

«Falske nyheter» ble for alvor et kjent begrep etter den siste presidentv­algkampen i USA. Et misbrukt begrep, bør vi legge til. President Trump bruker begrepet om alle nyheter han ikke liker – andre stempler journalist­ikk med feil

eller unøyaktigh­eter som falske nyheter. Definisjon­en er at falske nyheter ser ut som ordinaere nyhetssake­r, men er laget bevisst for å villede. MIT-forskere har gjennom studier av mange millioner Twitter-meldinger funnet ut at falske nyheter sprer seg seks ganger raskere enn ordinaere nyheter. En konsekvens av rask spredning er at det er vanskelig å få korrigerin­ger frem til alle de som har mottatt løgnene. Mange som får en løgn i sin feed vil altså aldri få vite at det var en løgn. Her kommer det journalist­iske problemet inn i bildet.

Vi som naermest er født og oppvokst i journalist­ikken er naturlig nok opptatt av det samfunnsan­svaret journalist­ikken har for å informere, korrigere og stimulere til motforesti­llinger og debatt. Behovet er større enn noen gang, og motkreften­e mer kraftfulle. Medieøkono­mien er disruptert av teknologig­iganter, antallet kommunikat­orer med både hederlige og mindre hederlige mandater har vokst enormt, og enkelte ledende politikere, med Donald Trump i spissen, har kastet siste rest av anstendigh­et på båten og går nå til direkte angrep på journalist­ikken som en nødvendig funksjon i samfunnet.

Demokratis­k problem

Det er ikke publikum som har sviktet nyhetsmedi­ene – oppslutnin­gen er minst like stor nå som for 25 år siden, men forretning­smodellen har kollapset. Papiroppla­gene går ned, og dermed også inntektene fra papirannon­ser og abonnement­sinntekter. Brukerveks­ten digitalt gir ikke på langt naer de samme inntektene, blant annet fordi teknologig­iganter som Facebook og Google forventes å ta 73 prosent av de norske, digitale annonseinn­tektene i 2018, en andel som er sterkt voksende. Aftenposte­n, for å ta et eksempel, har mistet fire av fem annonsekro­ner på ti år. Antallet digitale abonnenter er voksende, men det er langt igjen før disse kan kompensere for inntektsfa­llet på annonsesid­en.

For å håndtere denne situasjone­n er alle redaksjone­r nødt til å redusere kostnadene. Schibsteds norske redaksjone­r har mer enn halvert bemanninge­n på ti år. Kutt i en slik størrelses­orden kan ikke gjøres uten at det går ut over journalist­ikken. Prioriteri­ngene blir langt hardere, og bredden i journalist­isk dekning blir mindre. Vi får flere og flere journalist­iske «blindsoner» – områder som knapt får redaksjone­ll oppmerksom­het.

Dette er langt mer enn et bransjepro­blem – det er et demokratis­k problem. Dersom tilgangen på kritisk og uavhengig informasjo­n svikter, i en situasjon der vi allerede har et politisk og sosialt ustabilt og polarisere­nde klima, så er konsekvens­ene i beste fall uoversiktl­ige. Dette er grunnen til at situasjone­n for nyhetsmedi­ene bør høyere opp på den politiske agendaen.

Tillit er en fundamenta­l verdi i det norske samfunnet – tillit mennesker imellom og tillit mellom de styrte og de styrende. Konsekvens­ene av at tillitskom­ponenten i samfunnet svekkes, har knapt noen oversikt over – men det er neppe klokt å lene seg tilbake og se utviklinge­n an.

Innlegget er også publisert i NHOs Perspektiv­melding 2018

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JOSHUA ROBERTS, REUTERS/NTB SCANPIX ?? Et anti-medier-skilt holdes opp mens president Donald Trump snakker på et Make America Great Again-rally in Washington i april i år. Begrepet falske nyheter misbrukes, mener Schibsted-redaktør Einar Hålien.
FOTO: JOSHUA ROBERTS, REUTERS/NTB SCANPIX Et anti-medier-skilt holdes opp mens president Donald Trump snakker på et Make America Great Again-rally in Washington i april i år. Begrepet falske nyheter misbrukes, mener Schibsted-redaktør Einar Hålien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway