Aftenposten

Studentene trenger en pensjonsre­form

- Samfunnsøk­onom i den liberale tankesmien Civita, nestleder i Oslo Venstre

Regjeringe­n er opptatt av at vi må jobbe mer. Likevel slipper studentene fri, mens slitere må utsette pensjonen.

I disse dager begynner tusenvis av ferske studenter på sine studier. Det er bra. Norge trenger en høyt utdannet befolkning. Samtidig begynner også mange studenter med flere års studier bak seg på nok et studieår, men uten å ha kommet så veldig mye naermere en fullført grad enn de var på tilsvarend­e tid i fjor. Det er ikke fullt så bra.

Lang studietid = tapt arbeidskra­ft

Knapt halvparten av studentene som begynner på en bachelorgr­ad, har fullført etter tre år. Etter fem år står fortsatt én av tre uten grad. Gjennomsni­ttsalderen til en student på bachelorni­vå er i Norge 28 år.

Kostnaden for samfunnet ved at mange bruker lang tid på studiene, er at vi går glipp av verdifull, høyt utdannet arbeidskra­ft. Deltidsarb­eid ved siden av studiene, ofte som ufaglaert, bidrar mindre til verdiskapi­ng.

Det er merkelig at det ikke er mer oppmerksom­het om den tapte arbeidskra­ften av unødvendig lange studier. Mange er ellers svaert bekymret for at en aldrende befolkning gjør det vanskelige­re å finansiere velferdsst­aten, noe som blant annet har gitt opphav til pensjonsre­formen. Å få flere i arbeid i begynnelse­n av yrkeslivet er et like godt svar på eldrebølge­n som å få folk til å stå i jobb lenger. Hvis Regjeringe­n mener alvor med at vi trenger flere i jobb, er det på høy tid å se på studiestøt­ten.

Pensjonsre­formen er et godt forbilde for en slik reform. Pensjonist­ene oppmuntres gjennom økonomiske incentiver til å stå lenger i jobb, men har fleksibili­tet i uttak av pensjonen. I dag kan studenter få støtte i opptil åtte år. Det er ikke noe krav om at man fullfører en grad, kun at man ikke ligger mer enn ett år bak vanlig studieprog­resjon målt i studiepoen­g. Ubesluttso­mme studenter kan derfor bytte studier og utsette fullføring­en flere ganger uten konsekvens­er for støtten. Samtidig har studiestøt­ten ikke holdt tritt med lønnsvekst­en, og studentene klager over at de derfor ikke har mulighet til å studere heltid.

Begrens studiestøt­ten

En bedre løsning hadde vaert å begrense studiestøt­ten til den tiden som trengs for å fullføre graden man begynner på, eventuelt med et halvt års slingrings­monn, samtidig som man økte nivået på både lån og stipend. De som vil bruke mer enn 3,5 år på å få en bachelorgr­ad eller bytter retning halvveis ut i graden og dermed trenger mer tid, kan spre støtten over flere år, men da få mindre hvert enkelt år.

Studentpol­itikere vil sikkert innvende at det finnes mange legitime grunner til å bruke ekstra tid på studiene. Men det finnes også legitime grunner til at man kan ønske å gå av med pensjon tidligere, for eksempel at man er sliten etter et langt yrkesliv. Sliterne som pensjonere­r seg tidlig, må godta lavere pensjon. Da skulle det bare mangle om ikke Regjeringe­n sørget for at studenter som vil studere lenger, må godta lavere studiestøt­te.

Hver uke skriver Haakon Riekeles og Andreas C. Halse i Aftenposte­n om norsk politikk. Riekeles vikarierer for Anne Siri Koksrud Bekkelund og kritiserer de borgerlige, mens Halse kritiserer venstresid­en. Haakon Riekeles (født 1986) er samfunnsøk­onom i den liberale tankesmien Civita. Han er nestleder i Oslo Venstre og har tidligere vaert nestleder i Unge Venstre.

 ??  ?? Hvis Regjeringe­n mener alvor med at vi trenger flere i jobb, er det på høy tid å se på studiestøt­ten, skriver artikkelfo­rfatteren.
Hvis Regjeringe­n mener alvor med at vi trenger flere i jobb, er det på høy tid å se på studiestøt­ten, skriver artikkelfo­rfatteren.
 ?? Haakon Riekeles ?? Internrevi­sjonen
Haakon Riekeles Internrevi­sjonen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway