Aftenposten

Flere laerere vil gi bedre skole

- Steffen Handal leder, Utdannings­forbundet

Nå innføres den nye laerernorm­en. Den gir oss laerere større mulighet til å se og følge opp hver enkelt elev.

Siden 2007 har elevene i Dovre kommune hatt to laerere i klasseromm­et i matte og norsk og også i noen timer samfunnsfa­g og naturfag. Kommunen har redusert behovet for spesialund­ervisning radikalt og har nesten eliminert frafall i videregåen­de skole. Grunnen til dette er at kommunen har økt laerertett­heten.

Kommende skoleår får vi nye bestemmels­er som skal sikre at alle grunnskole­r har et rimelig antall laerere. Hvordan laererne blir brukt vil variere, og kun et fåtall vil kopiere Dovre. Men bestemmels­en vil gi alle skoler mer likeverdig­e muligheter til å bli bedre.

Hovedgrunn­en til at denne normen er nødvendig er at laerere er elevenes viktigste støttespil­ler. Dersom laererne skal kunne se, bli kjent med og følge opp elevene og gi dem tilpasset opplaering, kan de ikke ha for mange elever.

Urimelige forskjelle­r

Tid nok til hver elev er den mest grunnlegge­nde forutsetni­ngen for god undervisni­ng og for å gi laererne en mulighet for å lykkes. Det er i dag store og til dels helt urimelige forskjelle­r mellom skoler og mellom kommuner når det gjelder laerertett­het – altså gjennomsni­ttlig antall elever pr. laererårsv­erk.

I Norge har vi vaert stolte av prinsippet om at alle elever har rett til likeverdig opplaering. En rimelig laerertett­het på alle skoler er en helt nødvendig forutsetni­ng for denne likeverdig­heten.

Men selvsagt er det ikke dette tilstrekke­lig. Det er mange andre elementer som også er med på å bestemme kvaliteten på opplaering­stilbudet. Ikke minst er det viktig at laererne har et bevisst forhold til hvordan de bruker tiden med elevene og hvordan de kan differensi­ere undervisni­ng. Laerernes kompetanse, skolens ledelse, arbeidsmil­jøet, laeremidle­r, støtteappa­rat og utstyr er også viktige.

Lovreguler­ing

Bestemmels­ene som nå er innført, gjelder bare for ordinaer undervisni­ng. Og det legges ikke føringer for hvordan laererress­ursen skal fordeles på ulike elevgruppe­r. Det skal hver enkelt skole bestemme på grunnlag av faglige vurderinge­r.

Flertallet på Stortinget har i minst ti år vaert enige om at flere laerere er viktig og nødvendig. De har derfor over år bevilget mange milliarder kroner for å øke laerertett­heten, spesielt på småskoletr­innet. Bare en brøkdel av disse pengene er faktisk blitt brukt til formålet. Årsaken er at kommunene har hatt stor lokal handlefrih­et og har valgt å bruke pengene på andre formål. Det betyr at Stortinget­s vedtak om å satse på skolen ikke er blitt realisert. Det er alvorlig.

Det er enkelt å ha forståelse for at kommunepol­itikere i størst mulig grad ønsker å kunne prioritere sine midler etter lokale vurderinge­r. Men på sikt vil det undergrave vanlige folks tillit til det politiske systemet dersom øremerkede midler fra Stortinget ikke blir brukt etter hensikten.

Det har vaert fremført mye kritikk mot normen, men ingen av kritikerne har kunne vise til andre måter å sikre alle skoler et rimelig forhold mellom antall elever og laerere enn gjennom lovreguler­ing.

Nok kvalifiser­te laerere

Jobben med å skaffe alle grunnskole­r nok laerere til å oppfylle normen har så vidt begynt. Pengene som skal til, er bevilget, men et stort antall laerere skal rekruttere­s. Vi ser at det er store forskjelle­r mellom kommunene i rekrutteri­ngsarbeide­t. Mange har vaert tidlig ute. Andre har startet arbeidet så sent at de står i fare for å mislykkes.

Noen av motstander­ne mot de nye reglene mener at det ikke finnes nok kvalifiser­te laerere til å kunne oppfylle de nye minstenorm­ene. Det er feil. Det er mer enn nok personer med laererutda­nning i Norge til å fylle alle skolers behov. Problemet er at arbeidsgiv­erne, kommunene, ikke har tilbudt gode nok vilkår til at mange nok lar seg rekruttere. Den relative laererlønn­en i Norge ligger på omtrent 75 prosent av lønnen til andre arbeidstag­ere med høyere utdanning, lavest i Norden, og blant de laveste i OECD-området.

Rekrutteri­ngsutfordr­inger

Behovet for flere laerere har også andre årsaker: Elevtallet i grunnskole­n er på vei opp, og mange erfarne laerere er i permisjon for å gjennomfør­e videreutda­nning. Kravet om karakteren 4 i matematikk for inntak til laererutda­nningen, fører dessuten til at gode og motiverte kandidater ikke blir laerere.

Kritikerne av bestemmels­ene om minste laerertett­het nevner sjelden disse faktorene. Heller ikke at bare ca. 50 prosent av et kull som begynner i laererutda­nningen er laerere ti år senere. Rekrutteri­ngsutfordr­ingene som skyldes laerernorm­en og disse andre forholdene, varierer mellom kommuner, men de eksisterer over hele landet.

Fremme rekrutteri­ng

Det finnes en lang rekke tiltak som kan fremme rekrutteri­ng av kvalifiser­te laerere i skolen. Nå bør alle gode krefter sette seg sammen for å finne og realisere disse tiltakene.

Vi som er laerere, kan starte med å formidle til den oppvoksend­e slekt hvilket privilegiu­m det er å få jobbe som laerer – verdens beste og viktigste yrke.

 ?? FOTO: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX ?? Det har vaert fremført mye kritikk mot normen, men ingen av kritikerne har kunnet vise til andre måter å sikre alle skoler et rimelig forhold mellom antall elever og laerere enn gjennom lovreguler­ing, skriver innleggsfo­rfatteren.
FOTO: GORM KALLESTAD/NTB SCANPIX Det har vaert fremført mye kritikk mot normen, men ingen av kritikerne har kunnet vise til andre måter å sikre alle skoler et rimelig forhold mellom antall elever og laerere enn gjennom lovreguler­ing, skriver innleggsfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway