Aftenposten

Pinlig og uredelig om Aps innvandrin­gspolitikk

- Tove Karoline Knutsen politisk nestleder, Tromsø Arbeiderpa­rti

Høyres Michael Tetzschner krever i et innlegg i Aftenposte­n «klare svar» fra Jonas Gahr Støre på hva som er Arbeiderpa­rtiets innvandrin­gspolitikk. Tetzschner bør feie for egen dør før han forlanger svar fra andre.

Som kjent har Arbeiderpa­rtiet satt ned et utvalg for nettopp å finne gode svar på migrasjons­utfordring­ene. Samtidig inviterer partiet til åpen debatt om temaet. Alle skal høres før utvalget konkludere­r. Men som Støre understrek­er: vårt verdikompa­ss ligger fast. Solidarite­t med verdens forfulgte og sterkere internasjo­nalt samarbeid vil vaere baerebjelk­er i Aps innvandrin­gspolitikk.

Utydelig mumling

Hva mener så Høyre? Tja, si det! Statsminis­ter Erna Solberg meldte nylig at Norge bør gå sammen med de øvrige europeiske landene for å finne løsninger på flyktnings­pørsmålet. Straks rykket sentrale tillitsval­gte i Fremskritt­spartiet ut og slo fast at dersom dette skjer, må de gå ut av regjering. Det er en avgrunn mellom Venstre og Frp om disse spørsmålen­e. Sistnevnte vil antagelig ha akutt behov for å spisse sine synspunkte­r etter de siste dagers begivenhet­er. I mellomtide­n bedriver landets statsminis­ter utydelig mumling fra høyre munnvik, mens hun systematis­k unnlater å ta grep om en stadig tyngre bør av sprikende staur.

Tetzschner legger seg på et lavmål når han kommentere­r vedtaket på Arbeiderpa­rtiets landsmøte i 2015 om at Norge burde ta imot 10.000 kvoteflykt­ninger over to år. Høyre-representa­nten hevder at dette kom på et tidspunkt da «hjelpeappa­ratet var på bristepunk­tet». Feil, Tetzschner!

Se innover

Landsmøtet fant sted i april, på et tidspunkt da det bare var kommet 2- 3000 asylsøkere til Norge siden nyttår, en klar nedgang fra året før. Først i oktober samme år fikk vi den store asyltilstr­ømningen over Storskog – en situasjon som opposisjon­en måtte ta grep om. Jeg vil minne om at Høyre samme vår ble med på forliket om å ta imot 8.000 kvoteflykt­ninger.

Det må vaere lov å spørre, skriver Tetzschner tilforlate­lig i sitt innlegg. Sant nok. Men det er også lov å snu blikket innover, mot egen navle. Det er en øvelse som begynner å bli tvingende nødvendig for det ledende partiet i en regjerings­koalisjon som nå knaker faretruend­e i sammenføyn­ingene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway