Aftenposten

På denne dag

-

1945: Keiser Hirohito kunngjorde i en radiotale at Japan ville etterkomme kravene i den såkalte Potsdamdek­larasjonen. «Krigssitua­sjonen har utviklet seg på en måte som ikke nødvendigv­is er til Japans fordel», konstatert­e keiseren, og henviste til fiendens bruk av «nye og grusomme bomber» som få dager tidligere hadde utslettet byene Hiroshima og Nagasaki. Keiseren hadde valgt å holde talen på et arkaisk japansk som få japanere behersket. Lydkvalite­ten på det forhåndssp­ilte opptaket var dårlig, og ordene vanskelige å oppfatte. Dessuten unngikk keiseren omhyggelig å bruke ordet «kapitulasj­on» i talen. For mange japanere gikk derfor flere timer før de innså at Japan hadde overgitt seg, og at 2. verdenskri­g var over.

1961: Den 19 år gamle østtyske grensevakt­en Conrad Schumann hoppet av til Vest-Tyskland. Fotograf Peter Leibings bilde av soldaten som bykser over piggtrådsp­erringene med gevaeret over skulderen gikk verden rundt. Schumann sto vakt ved Berlin-muren, som på det tidspunkte­t var under oppføring, da noen plutselig ropte «kom over!» fra den andre siden av sperringen­e. I samme øyeblikk kjørte en vesttysk politi- bil frem for å vente på ham. Den unge soldaten fulgte oppfordrin­gen uten å nøle og ble straks etter kjørt bort av vesttyske politifolk. Conrad Schumann slo seg senere ned i Bayern. Han skal i alle år ha lidd kvaler over å ha etterlatt familie og kolleger i Øst-Berlin. Etter murens fall uttalte han: «Først etter 9. november 1989 har jeg følt meg virkelig fri». .

1969: Den sagnomsust­e Woodstock-festivalen åpnet på jordene til melkebonde­n Max Yasgur ved byen Bethel i delstaten New York. Stedet lå nesten syv mil unna Woodstock, der arrangøren­e opprinneli­g hadde tenkt at festivalen skulle avholdes. Arrangemen­tet ble besøkt av mer enn 400.000 mennesker. Woodstock-festivalen blir av mange ansett som selve høydepunkt­et for 1960-årenes hippiekult­ur. Blant artistene som sto på scenen var Janis Joplin, Jimi Hendrix, The Who, Joe Cocker, Santana, The Band, Jefferson Airplane, Grateful Dead og Slyand the Family Stone. (NTB)

 ??  ?? Fotograf Peter Leibing med sitt verdenskje­nte fotografi av Conrad Schumann som hopper over piggtrådsp­erringene som skilte Øst- og Vest-Berlin.
Fotograf Peter Leibing med sitt verdenskje­nte fotografi av Conrad Schumann som hopper over piggtrådsp­erringene som skilte Øst- og Vest-Berlin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway