Aftenposten

Nils Raknerud

- Jan Ivar Pedersen Steinar Aase

Vår gode venn og kollega Nils Raknerud døde 30. juli, 80 år gammel, etter mange års plager med Parkinsons sykdom. Nils’ vennlige, beskjedne og sympatiske vaeremåte manifester­te seg tidlig i studietide­n. Kullkamera­ter ble flere ganger invitert til hans foreldres vakre hjem på Nordberg. Det ble satt spesielt stor pris på av dem som kom fra UtkantNorg­e. Nils la for dagen interesser langt utover det medisinsk-faglige. Hans interesse for fransk språk og kultur gjorde at en av oss fikk spesielt god kontakt. Han og Inger var medlemmer av foreningen Souvenir Normand og gjennom denne ble det mange fine turer og opplevelse­r i Frankrike.

Nils var belest og engasjert også på en rekke andre felt. Han hadde kunnskaper innen historie, politikk, kunst og økonomi. En samtale med ham var alltid spennende og interessan­t. Nils tok medisinsk embetseksa­men i 1962. Han begynte spesialise­ring i patologi på Rikshospit­alet i 1969, og ble tildelt medisinsk doktorgrad i 1978 på en elektronmi­kroskopisk studie av hud. Han ble overlege i patologi, ved Aker sykehus i 1976, fra 1987 til pensjonsal­der som avdelingso­verlege.

På Aker fortsatte han med elektronmi­kroskopi og forskning, men det meste av tiden måtte nå gå til diagnostis­k patologi. Nils var en allsidig allrounder i diagnostik­ken av vevsprøver og var saerlig kunnskapsr­ik når det gjaldt leversykdo­mmer. I hele sin yrkesaktiv­e tid oppretthol­dt han et betydelig engasjemen­t for obduksjons­patologi, og sørget for at avdelingen på Aker sykehus hadde høy kompetanse på dette tradisjons­rike feltet.

Nils Rakneruds bredde som patolog var stor, helt fra de minste elektronmi­kroskopisk­e detaljer og frem til den makroskopi­ske diagnostik­ken ved obduksjone­r. Han la stor vekt på å formidle funn og resultater til kolleger på en klinisk relevant måte. Han viste stor interesse for rekrutteri­ng og opplaering av nye patologer, og var en dyktig og vennlig veileder.

Nils traff sin Inger i relativt moden alder. Hun ble en trofast og god støtte for ham. De holdt sitt hus åpent for familie og venner, og samvaeret med dem var alltid en givende opplevelse.

Vi føler nå med Inger og den øvrige familie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway