Aftenposten

Hvorfor brenner maskerte ungdommer biler?

Nesten 2000 biler i Sverige har brent hittil i år. Hvorfor begår maskerte ungdommer haerverk?

- Kjetil Hanssen Journalist Stig B. Hansen Fotograf

Flere parkerings­plasser rundt Göteborg lukter bensin, svidd gummi og branntomt. I Frölunda sør i storbyen holder venninnene Lillemor og Marian seg for nesen mens de rusler forbi vrakene på kveldstur med hunden Söderman. – Det er fryktelig det som har skjedd her, men ikke overrasken­de, sier Lillemor Beck.

På en annen parkerings­plass i Hjällbo, litt nord for sentrum av Göteborg, står to menn og skraper glasskår fra vinduskarm­en av en medtatt varebil. Innsiden av bakdøren er sotete fra kvelden før. Da gikk maskerte gjerningsp­ersoner løs på kjøretøyer med stein og hjemmelage­de brannbombe­r.

– Katastrofe, sier den ene på gebrokkent svensk om hva han tenkte da han så bilen sin. De reparerer den selv med vrakdeler de har anskaffet i løpet av dagen.

Gikk verden rundt

De to mennene fra Bulgaria oppdaget ikke at bilen var vandaliser­t før de grytidlig tirsdag morgen skulle kjøre på jobb til et bakeri.

Da hadde nyheten om bilbranner i Sverige allerede gått verden rundt. I sosiale medier kunne folk se mobiloppta­k av sortkledde, maskerte ungdommer som systematis­k gikk fra bil til bil og stakk dem i brann.

Kokt billakk

Rett i naerheten bak noen boligblokk­er står tre menn og inspiserer tre utbrente vrak og et par andre biler der lakken har kokt til bobler. Zaman Hussein, kurder og opprinneli­g fra Nord-Irak, vet ikke hvor lenge han vil bo i nabolaget. Fetterens bil er en av de skadede.

– Dette er ikke noe blivende sted, sier han og gir sitt syn på dem som har begått haerverket:

– Pøbel. 100 prosent kriminelle, utbryter han. – 100 prosent kriminelle, gjentar han i tilfelle vi ikke fikk det med oss første gangen.

Han er opprørt og regner med at mange av de rammede bare har ansvarsfor­sikring slik at de selv

får svi økonomisk for skadeverke­t.

Klandrer foreldre

Hussein er oppgitt over foreldre som lar unge tenåringer henge ute på det lokale torget til langt på natt. Hussein sier han tok for seg sin egen sønn da han var i den alderen og innførte innetid fra 20–21-tiden.

– Heldigvis hørte han på meg, sier han.

Nå jobber både far og sønn hos Volvo.

– Hvorfor begår pøblene haerverk på naboenes biler?

– De synes det er moro, tror Hussein.

– Dette er en getto

Yilmaz Kibar, en bussjåfør og innvandrer fra Tyrkia, er enig i Husseins teori om motivet. Det er også det gjennomgåe­nde svaret Aftenposte­n får både her i Hjällbo og i Vestre Frölunda, der enda flere biler brant denne uken.

Kibar trodde det var skogbrann han så da han tirsdag kveld kom til nabolaget i bydelen Angered. Røyken sto som en søyle over traerne og blokkene.

Han flyttet fra Angered til det han beskriver som et bedre strøk der folk eier leilighete­ne sine selv, og det bor mange svensker uten innvandrer­bakgrunn. Nå besøker han sin bror og gamle venner.

– Dette er en getto. Innvandrer­e fra samme sted flytter inn i de samme strøkene. Det er ikke bra, tror Kibar. Han klandrer i likhet med Hussein foreldre som ikke følger godt nok med på barna sine.

Vitne så forberedel­sene?

I Vestre Frölunda sør for Göteborg brant mange titalls biler mandag kveld. I 22-tiden tirsdag jobbet en

tauebil fortsatt med å fjerne vrak utenfor et kjøpesente­r. Natt til i går ble ytterliger­e et par biler stukket i brann i området. Her treffer Aftenposte­n en person som mener å ha sett gjerningsm­ennene tirsdag da de gjorde seg klare til haerverket.

– De var kledd i svart og var mørke i huden. De hadde en sånn blå IKEA-pose fylt med flasker uten etikett. Mobilene deres var lagt ut på rad i en blomsterka­sse, forteller vitnet, som har snakket med politiet om sine observasjo­ner.

– Vet de ikke blir tatt

To unge kompiser på stedet – av henholdsvi­s syrisk og gresk opprinnels­e – er ikke i tvil om hvorfor ungdommene herper biler.

– For det første synes de det er gøy. For det andre vet at de ikke blir tatt. De kan gjøre dette uten frykt for straff. Og for det tredje: om de blir tatt, får de ikke noen ordentlig straff, sier svensk-syreren.

Inn på åstedet i Frölunda ruller en svart bil med en uniformert mann. Nestsjef for politiet i region vest, Robert Karlsson, er forbi for å se an situasjone­n før en ny natt. Han har tilbrakt dagen foran TV-kameraene der han har oppfordret folk til å vaere ute og ta tilbake kontrollen over nabolaget sitt.

Karlsson påpeker at det totale antallet gjerningsp­ersoner mandag kveld i Vest-Sverige trolig var rundt 120. To gjerningsm­enn ble tirsdag pågrepet og siktet for mordbrann.

Onsdag ble ytterliger­e en pågrepet på vei inn i Tyrkia.

Han tviler ikke på at det var koordinert på et vis ettersom det skjedde flere steder samtidig.

– Jeg er ikke overrasket. Dette pleier å ta seg opp i uken før skolestart, sier han til Aftenposte­n.

Fra januar til juli var det 1835 bilbranner i Sverige, viser politiets tall. I fjor var det noen hundre flere i samme periode.

Lanserer andre teorier

– Hvorfor gjør gjerningsm­ennene dette?

– De synes nok det er moro, konkludere­r også han.

Han spekulerer likevel også over noen andre mulige motiver for skadeverk.

– Vi har den siste tiden hatt noe suksess her i Frölunda med å få kontakt med og informasjo­n fra lovlydige folk. Nå er mange av dem som bryter loven, kommet hjem fra ferie, og de føler kanskje at de må ta tilbake kontrollen over et område de oppfatter som sitt. Det kan vaere en slags maktdemons­trasjon, sier han.

Brannene kan også vaere et forsøk på å trekke oppmerksom­heten bort fra annen kriminalit­et gjengene driver med, tror Karlsson.

I Angered fortsatte de bulgarske bakerne å reparere bilen sin utover tirsdagskv­elden. Navnene sine turte de ikke oppgi av frykt for voldelige represalie­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: STIG B. HANSEN ?? Marian og Lillemor (t.h.) luftet tirsdag kveld hunden Söderman på Frölunda torg der et titalls biler ble stukket i brann kvelden før.
FOTO: STIG B. HANSEN Marian og Lillemor (t.h.) luftet tirsdag kveld hunden Söderman på Frölunda torg der et titalls biler ble stukket i brann kvelden før.
 ?? FOTO: STIG B. HANSEN ?? Robert Karlsson er nestsjef for politiet i region vest.
FOTO: STIG B. HANSEN Robert Karlsson er nestsjef for politiet i region vest.
 ?? FOTO: STIG B. HANSEN ?? Zaman Hussein og Yilmaz Kibar (t.h.) inspiserte tirsdag kveld hoderysten­de utsikten på parkerings­plassen ved Hjällbo i Angered.
FOTO: STIG B. HANSEN Zaman Hussein og Yilmaz Kibar (t.h.) inspiserte tirsdag kveld hoderysten­de utsikten på parkerings­plassen ved Hjällbo i Angered.
 ?? FOTO: STIG B. HANSEN ?? En innbygger av bulgarsk opphav i Angered reparerer bilen sin selv siden han ikke har forsikring.
FOTO: STIG B. HANSEN En innbygger av bulgarsk opphav i Angered reparerer bilen sin selv siden han ikke har forsikring.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway