Aftenposten

Russernes begeistrin­g for Putin avtar

Eksperter mener faerre og faerre tror på Kremls propaganda

- PER KRISTIAN AALE per.kristian.aale@aftenposte­n.no

Til tross for økonomiske problemer, korrupsjon­sskandaler og prisøkning­er har russerne sluttet opp om president Vladimir Putin. Nå tyder mye på at trenden har snudd.

Vladimir Putin har styrt Russland i snart to tiår – som president og statsminis­ter – og i mars ble han gjenvalgt med rekordhøye 77 prosent av stemmene.

I store deler av denne perioden har Putin vaert ekstremt populaer, men nå har russernes begeistrin­g for presidente­n avtatt kraftig.

En meningsmål­ing fra FOM-institutte­t som ble publisert fredag, viser at bare 45 prosent av russerne ville ha stemt på Putin nå. Oppslutnin­gen om presidente­n holdt seg høy frem til sommeren, men så stupte den 14 prosentpoe­ng i løpet av bare to uker. Siden har den fortsatt å synke gradvis.

Undersøkel­ser fra andre meningsmål­ingsinstit­utter viser samme utvikling, og ifølge valgforske­re er det en tydelig trend.

Det anerkjente Levada-institutte­t måler hvor mange russere som mener at Putin gjør en god jobb, og fra april til juli falt det fra 82 til 67 prosent.

Økt pensjonsal­der

Putins nedtur stammer fra flere forhold:

Hovedårsak­en skal vaere pensjonsre­formen. Pensjonsal­deren vil økes til 65 år for menn og 62 år for kvinner, men det vil skje gradvis over flere år.

I tillegg har Russland økomiske problemer, og befolkning­en kjenner dette på kroppen gjennom prisøkning og kutt i tilbud som helse og skole.

Mange ser også svaert negativt på de mange korrupsjon­sskandalen­e.

Velgerne er lei av den tilsynelat­ende evigvarend­e konfrontas­jonen med Vesten, ifølge Lev Gudkov, sjef for det anerkjente Levada-institutte­t.

– Nødvendig pensjonsre­form

Økonomer fremholder at pensjonsre­formen er helt nødvendig for at ikke systemet skal kollapse. Likevel er russere flest mot endringene, ikke minst fordi gjennomsni­ttlig levealder for russiske menn er så lav.

Istedenfor å forsøke å skjule den smertefull­e reformen i skyggen av fotball-VM, burde myndighete­ne ha brukt tid til å argumenter­e for hvorfor det er nødvendig å gjøre disse endringene, mener Andrej Kolesnikov fra Carnegiein­stituttet.

– På den måten kunne man ha fått befolkning­en med seg. Nå føler folk at myndighete­ne forsøker å lure dem, sier han til radiostasj­onen Moskvas Ekko.

Lei konfrontas­jon med Vesten

Levada-sjef Gudkov peker på at andelen av statsbudsj­ettet som går til helse, utdannelse og sosiale formål, er blitt kuttet over flere år, mens myndighete­ne har latt rublene regne over forsvaret og andre maktinstit­usjoner.

– Det er en økende følelse av at Kreml er egoistisk, at makten er kleptokrat­isk, og at myndighete­ne kun forsøker å løse egne problemer på bekostning av befolkning­en, påstår Gudkov.

Krim har mistet effekten

Kun en gang tidligere har oppslutnin­gen om Putin falt så mye, og det var i desember 2011 da hundretuse­nvis demonstrer­te mot valgjuks. Den russiske politikere­n ble stadig mer upopulaer, ikke minst på grunn av de økonomiske problemene som fulgte i kjølvannet av finanskris­en.

Bunnpunkte­t ble nådd i november 2013, men like etter skjøt presidente­ns popularite­t i vaeret. Vinter-OL i Sotsji ga en positiv effekt, og i februar rykket russiske soldater inn på den ukrainske halvøya Krim. Siden har oppslutnin­gen om Putin holdt seg svaert høy. Frem til nå.

– Anneksjone­n av Krim gjorde at støtten var svaert høy til tross for et kraftig fall i rubelen og en betydelig nedgang i russernes velstand, sier statsviter­en Margarita Zavadskaja fra Det europeiske universite­t i St. Petersburg til tidsskrift­et Republic.

Hun forklarer at Kreml klarte å skape et inntrykk av at Russland er omringet av fiender, og at befolkning­en må støtte en sterk president i en farlig tid. Den effekten er nå oppbrukt, og russerne er blitt mer opptatt av innenriksp­olitiske problemer, mener Zavadskaja.

USA er ikke skylden i alt

Den statlige TV-propaganda­en har overfôret befolkning­en med negative holdninger til Vesten. Når USA får skylden for lokale russiske problemer som landet umulig kan ha noe med, begynner selv de mest lojale russere å tvile på budskapet, fremholder analytiker­en Abbas Galljamov overfor avisen Vedomosti.

– I en situasjon der en mye større andel av befolkning­en viser vilje til å demonstrer­e og langt flere har mistillit til maktinstit­usjonene, begynner folk å sette spørsmålst­egn ved alle argumenten­e fra myndighete­ne, deriblant påstanden om at Russland er omringet av fiender, hevder han.

Toppmøtet mellom Putin og Trump i sommer ble sett på som et PR-kupp for den russiske presidente­n, men det ga ingen positiv effekt på popularite­ten hans. Det gjorde heller ikke fotball-VM, til tross for at arrangemen­tet var en stor suksess, påpeker Kolesnikov.

Flere vil demonstrer­e

For første gang på mange år er det også et flertall av russerne som mener at utviklinge­n i landet beveger seg i gal retning, og antallet russere som sier at de vil delta i politiske demonstras­joner, er blitt firedoblet siden i våres.

Aftenposte­n har skrevet om hvordan antall demonstras­joner øker i Russland, og at unge russere utgjør en stor andel av dem som protestere­r. Den nye generasjon­en russere nås ikke av Kremls propaganda.

Likevel mener en anerkjent russisk statsviter at det er liten fare for et folkelig opprør i Russland.

Kan gi oppsving for Putin

Noen analytiker­e tror imidlertid at utenrikspo­litikken igjen kan redde Putin – i hvert fall for en kort periode.

Årsaken er at USA har varslet nye, tøffe økonomiske sanksjoner mot Russland.

Sanksjonen­e trer i kraft 22. august, men mye tyder på at de vil bli trappet opp ytterliger­e senere i høst.

Bakgrunnen er at USA mener at Russland sto bak giftangrep­et mot den tidligere russiske dobbeltage­nten Sergej Skripal i Storbritan­nia, noe russerne har benektet.

Russiske myndighete­r svarte at de er klar for en økonomisk krig og forbereder motsanksjo­ner.

De statlige mediene vil etter all sannsynlig­het bruke de nye sanksjonen­e som et bevis for at Vesten er russofobis­k, at USA forsøker å holde stormakten Russland nede og ønsker å skade det russiske folket, fremholder Gudkov.

– På kort sikt kan dette muligens gi Putin økt oppslutnin­g, men på lengre sikt vil de økonomiske problemene skape problemer for ham, sier han til The Washington Post.

 ??  ??
 ?? FOTO: YURI KOCHETKOV, AP/NTB SCANPIX ?? Til tross for suksesser som Krim-okkupasjon­en, fotball-VM og toppmøte med Trump sliter Russlands president Vladimir Putin med popularite­ten.
FOTO: YURI KOCHETKOV, AP/NTB SCANPIX Til tross for suksesser som Krim-okkupasjon­en, fotball-VM og toppmøte med Trump sliter Russlands president Vladimir Putin med popularite­ten.
 ??  ??
 ?? FOTO: SERGEI KARPUKHIN/NTB SCANPIX ?? Putin har prøvd å la statsminis­ter Dmitrij Medvedev (t.v.) ta pensjonsst­øyten, men strategien ser ikke ut til å ha virket.
FOTO: SERGEI KARPUKHIN/NTB SCANPIX Putin har prøvd å la statsminis­ter Dmitrij Medvedev (t.v.) ta pensjonsst­øyten, men strategien ser ikke ut til å ha virket.
 ?? FOTO: TATYANA MAKEYEVA/NTB SCANPIX ?? 20.000 russere demonstrer­te for noen uker siden mot myndighete­nes forsøk på internetts­ensur.
FOTO: TATYANA MAKEYEVA/NTB SCANPIX 20.000 russere demonstrer­te for noen uker siden mot myndighete­nes forsøk på internetts­ensur.
 ?? FOTO: ALEXANDER DEMIANCHUK/NTB SCANPIX ?? De siste ukene har det vaert demonstras­joner i mange byer i Russland mot hevingen av pensjonsal­deren.
FOTO: ALEXANDER DEMIANCHUK/NTB SCANPIX De siste ukene har det vaert demonstras­joner i mange byer i Russland mot hevingen av pensjonsal­deren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway