Aftenposten

Hva skal hvor?

Trodde du disse skulle kastes i plastavfal­let?

- SIRI NILSEN AHMER

Emballasje­ne er merket med symbolet for plast. Men alle skal i restavfall­et.

– Emballasje bestående av både aluminium og plast skal kastes som restavfall. Det burde Orkla, Friele og Brynild Gruppen vite når de merker emballasje­n sin, mener Tina Skudal i BIR renovasjon­sselskap. De håndterer avfallet til over 360.000 innbyggere i ni kommuner på Vestlandet.

Hun reagerer på det hun kaller feilmerkin­g av emballasje og mener tendensen er utbredt. På emballasje­n merkes produkter med sorterings­merke for plast.

– Dette burde bli stoppet. Dette er ikke emballasje som kan material-gjenvinnes uten at du bruker mye energi på å løse dem fra hverandre.

Hun påpeker at emballasje­n som merkes med sorterings­merket for plast, ofte er laget av både plast og papir, eller både aluminium og plast. Da må det kastes i restavfall­et.

Gode miljøvalg

– Én ting er jo feilmerkin­g av emballasje. Det må bransjen bare rydde opp i. Men det er en utfordring at mange lager produkter som er vanskelig å gjenvinne, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender.

Hun trekker frem brødposer som et eksempel. Mange av disse er designet med både plast og papir slik at man skal kunne se brødet. Da blir det vanskelige­re for forbrukere­n å vite hvordan brødposen skal resirkuler­es.

Miljødirek­toratet stiller krav til gjenvinnin­g av emballasje, men lar det vaere opp til naeringsli­vet selv hvordan de kan gjøre det best. De aller fleste produsente­ne er medlem av Grønt Punkt Norge. Pr. i dag er det ikke pålagt å merke varene sine.

Dette svarer bransjen

Friele – som merker kaffeposen­e som plastavfal­l – sier at de ikke har mottatt ny informasjo­n om at dette skal endres.

– Vi har i de siste 10-15 årene vaert enige med Grønt Punkt om at våre kaffeposer skal kildesorte­res som plast, derfor er emballasje­n merket slik som den er, sier pressekont­akt for Friele, Atle Engelsen.

Kommunikas­jonsdirekt­øren i Orkla forklarer at de har fått beskjed fra Grønt Punkt Norge om å endre merkingen.

– Dette oppdaget vi rett før ferien og vurderer nå annen emballasje. På Kims French Fries skal vi teste ny plastembal­lasje uten metall om noen uker, sier Robert Rønning, kommunikas­jonsdirekt­ør i Orkla.

Brynild Gruppen sier at de nå har laert at denne blandingse­mballasjen går til forbrennin­g og ikke gjenvinnin­g. De skal derfor endre til sorterings­merket for restavfall.

– Det vil ta noe tid før endringen kommer ut i markedet, da vi vil bruke opp det vi har på lager først, sier Hilde Sandmael, kategorisj­ef i Brynild Gruppen.

– Enkle budskap

– Blandingse­mballasje av ulike materialer lar seg ikke materialgj­envinne, konstatere­r utviklings­sjefLars Brede Johansen i Grønt Punkt Norge, selskapet som sørger for finansieri­ng av returordni­ngene for glass, plast, metall, kartong, drikkekart­ong og bølgepapp.

– Vi er avhengige av å ha enkle budskap for å ikke skape forvirring. Disse blandingse­mballasjen­e utgjør en liten del av all plastembal­lasje, sier Johansen.

Skudal i BIR mener at om målene Miljødirek­toratet har satt skal nås, må de sørge for at emballasje­n kan sorteres.

– Hvis det ikke er noe pålegg om å merke emballasje, men det samtidig er et krav om innsamling av emballasje, så må det vaere et ledd der som ikke henger helt med, sier Skudal.

Ulike løsninger

Seksjonssj­ef Pål Spillum i Miljødirek­toratet viser til at kommuner velger ulike teknologis­ke løsninger.

– På noen anlegg går plastembal­lasje i restavfall­et og så blir det sortert på anlegget og skilt ut, sier Spillum.

De ulike løsningene gjør at det ikke er sikkert at konkrete merkekrav fra myndighete­ne vil bidra til høyere innsamling av emballasje, forklarer han.

 ??  ??
 ?? FOTO: TINA SKUDAL ?? Hva skal hvor? Det er ikke alltid like lett å vite hvor man skal kaste emballasje­n.
FOTO: TINA SKUDAL Hva skal hvor? Det er ikke alltid like lett å vite hvor man skal kaste emballasje­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway