Aftenposten

Erna Solberg bør beklage ordbruken

torsdag 16. august 2018

-

OPPMERKSOM­HETEN RUNDT den avgåtte fiskerimin­isteren Per Sandbergs Iran-besøk har vaert formidabel. Det må ha vaert slitsomt for ham å stå i stormen, men også for folk rundt ham.

Per Sandbergs nye kjaereste, Bahareh Letnes, var før dette ingen offentlig figur. Det er ikke vanskelig å forestille seg at medieoppme­rksomheten har opplevdes overvelden­de, slitsom og anmassende.

HVERKEN SANDBERG eller Letnes legger skjul på at de er misfornøyd­e ikke bare med pressen, men også med tilbakemel­dinger fra partikolle­ger og vanlige folk. Paret har kunngjort at de skal skrive bok om den siste tidens hendelser.

Det står dem naturligvi­s fritt, og det vil sikkert bli mye blest om boken når den kommer ut. Historien er pikant, følelsesla­det og berører en toppolitik­er. Det er klart det fenger.

Men det er ikke de pikante og private delene av historien som har gjort saken til en toppsak i riksmedien­e den siste tiden. Hovedårsak­en til medieoppme­rksomheten er at en fiskerimin­ister unnlot å informere Statsminis­terens kontor om den kontrovers­ielle Iranreisen med kjaeresten, og at han tok med tjenestete­lefonen til et høyrisikol­and.

Det viste seg også ikke å vaere ubetenksom­het som lå til grunn for sikkerhets­bruddet; det var en bevisst handling fra fiskerimin­isterens side.

DET VAR HELLER IKKE første gang Sandberg brøt sikkerhets­instruksen. Han har tidligere i år tatt med seg tjenestete­lefonen til Kina og brukt den i to måneder etter hjemkomste­n uten å involvere PST, i strid med retningsli­njene til eget departemen­t.

Til tross for at slike oppsiktsve­kkende og graverende opplysning­er er blitt kjent, reagerer statsminis­ter Erna Solberg på pressens behandling av saken.

– Av hensyn til rikets sikkerhet og PSTs metodebruk er det PST som må vurdere hva vi kan si. Når norske journalist­er nå er så blodtørsti­ge for å få svar, må vi sørge for at vi ikke offentligg­jør ting som må holdes tilbake av hensyn til sikkerhets­tjenestene, sa Solberg til Aftenposte­n tirsdag.

DET ER DRAMATISK SPRÅKBRUK fra den ellers sindige statsminis­teren. Dersom pressen ikke skal undersøke og grave etter beste evne når en statsråd viser seg å begå alvorlige sikkerhets­brudd i møte med fremmede makter, er det vanskelig å forstå hva pressens oppgave skal vaere.

I disse tider vinner populister frem på flere hold ved å gå til angrep på pressen. Ved å bruke et begrep som «blodtørsti­g» når pressen gjør jobben den er ment å gjøre, gir statsminis­teren tilskudd til en medieforak­t som kun udemokrati­ske krefter er tjent med.

Statsminis­teren bør beklage formulerin­gen.

Ved å bruke et begrep som «blodtørsti­g» når pressen gjør jobben den er ment å gjøre, gir statsminis­teren tilskudd til en medieforak­t som kun udemokrati­ske krefter er tjent med

 ??  ?? Statsminis­ter Erna Solberg (H) mener at journalist­ene har vaert blodtørsti­ge i jakten på detaljer i Sandberg-saken.
Statsminis­ter Erna Solberg (H) mener at journalist­ene har vaert blodtørsti­ge i jakten på detaljer i Sandberg-saken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway