Aftenposten

Hvorfor kollapset broen?

- PÅL A. SOLHEIMSNE­S NTB

Minst 39 personer mistet livet i brokollaps­en i Genova tirsdag, opplyser italienske myndighete­r

Italienske redningsma­nnskaper jobber fortsatt for å redde ut mulige overlevend­e etter brokollaps­en i Genova tirsdag.

– Vi kommer ikke til å gi opp håpet, vi har allerede reddet et titall mennesker fra ruinene. Vi kommer til å jobbe døgnet rundt til det siste offeret er hentet ut, sier Emanuele Giffi i brann- og redningset­aten.

Barn blant de døde

I går morges opplyste italienske myndighete­r at de kunne bekrefte at minst 39 mennesker har mistet livet. Dette tallet vil kunne stige ytterliger­e. Tallet ble nedjustert noe i går ettermidda­g, etter at statsadvok­aten i Genova først hadde sagt at 42 mennesker hadde mistet livet.

Redningsma­nnskapene har gjennom natt til i går lett i området, som er opplyst med kraftige lyskastere, der rundt 40 biler og lastebiler dundret i bakken sammen med tonnevis av betong og armeringsj­ern.

Innenriksm­inister Matteo Salvini mener at det er EUs regelverk som har skylden for at Italia ikke har kunnet bruke mer penger på sikkerhet og helse.

Den EU-skeptiske høyreorien­terte ministeren føyer til at EUs regelverk ikke må hindre Italia i å vedlikehol­de veier, skoler og arbeidspla­sser, der takene ifølge Salvini fra tid til annen raser ned.

Statsminis­teren lover kontroller

Det er ukjent hvorfor en rundt 100 meter lang strekning av den over én kilometer lange broen plutselig falt sammen tirsdag.

Ponte Morandi-broen som på folkemunne er kjent som Genovas «Brooklyn Bridge», strakte seg over bygninger, jernbanesp­or og et elveutspri­ng. Bilene som befant seg på strekninge­n falt rundt 45 meter.

Statsminis­ter Giuseppe Conte uttalte tirsdag at all infrastruk­tur rundt om i landet fra nå av skal dobbeltsje­kkes.

– Det første som bør skje, er at lederne i Autostrada pr. l’Italia bør gå av. Og gitt at det har vaert kontraktbr­udd, varsler jeg at vi har begynt prosessen for eventuelt å si opp kontrakten deres og gi en bot på 150 millioner euro (1,4 mrd. norske kroner), skriver transportm­inister Danilo Toninelli på Facebook. Han sier også at de allerede har begynt arbeidet med å inndra konsesjone­r for bygging av motorveier.

– Italienere har krav på moderne og effektiv infrastruk­tur som bidrar til en trygg hverdag, sa den italienske presidente­n Sergio Mattarella.

En rekke eksperter tror slitasje og korrosjon over lang tid kan ha fått den over 50 år gamle broen til å gi etter.

– Konstant vedlikehol­d

Professor Antonio Brencich ved Universite­tet i Genova viser til at broen, som ble tegnet av Riccardo Morandi, trengte konstant vedlikehol­d.

– Den var rammet av svaert alvorlige korrosjons­problemer knyttet til teknologie­n som ble brukt. Morandi ønsket å bruke en teknologi som han hadde tatt patent på, som ikke ble brukt senere, og som viste seg å vaere mislykket, sier Brencich til Radio Capitale.

Bilder av en grønn lastebil som greide å stanse rett før broen endte i et stort gap, har gått verden rundt.

En marokkansk lastebilsj­åfør som kom like bak, sier han greide å stanse akkurat i tide: – Jeg så at den grønne lastebilen foran meg stoppet før den rygget, så jeg stanset også, låste lastebilen og løp, sier Afifi Idriss (39)

Så mange som 25 millioner kjøretøy passerte broen hvert år, mange av dem lastebiler som fraktet varer fra tre av Italias største havner. Den var en viktig ferdselsår­e både for trafikken nordover mot Milano og vestover mot Frankrike. Ponte Morandi er en bro på motorveien A10 ved den italienske havnebyen Genova. Broen ble bygget mellom 1963 og 1967 og er 1.102 meter lang.

Den krysser elven Polcevera, samt flere bygninger og et jernbanesp­or.

Tirsdag ved 12-tiden kollapset cirka 200 meter av broen, og opptil 35 personbile­r og flere lastebiler falt i bakken 45 meter under.

Det var kraftig regnvaer og sterke vindkast da ulykken skjedde.

Ulykken er den største som involverer en bro i Europa på flere tiår.

 ?? FOTO: LUCA ZENNARO, AP/NTB SCANPIX ?? Ruinene etter kollapsen er massive.
FOTO: LUCA ZENNARO, AP/NTB SCANPIX Ruinene etter kollapsen er massive.
 ??  ?? Denne lastebilen klarte akkurat å unngå å falle rundt 45 meter.
Denne lastebilen klarte akkurat å unngå å falle rundt 45 meter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway