Aftenposten

– Vi har ikke noe med statsråden­es kjaerlighe­tsliv å gjøre

PST-sjefen sjekker Sandberg-telefoner, men:

- ANDREAS BAKKE FOSS Arendal

PST-sjef Benedicte Bjørnland mener det er mest sannsynlig at sikkerhets­tjenesten ikke kommer til å finne noe på telefonen Per Sandberg hadde med til Kina og Iran.

Da Per Sandberg (Frp) mandag ble gitt avskjed i nåde som fiskerimin­ister, bekreftet statsminis­ter Erna Solberg (H) at hennes kontor ble gjort kjent med påstander rundt Per Sandberg 8. juni i år.

SMK innhentet naermere opplysning­er og håndterte saken «både etter sikkerhets­regler og etter personalre­gler», ifølge Solberg, som da ikke ville utdype hvem informasjo­nen kom fra eller hvordan SMK vurderte den.

Benedicte Bjørnland, sjefen for Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) vil ikke opplyse når de for første gang ble gjort kjent med opplysning­ene knyttet til avgåtte statsråd Per Sandbergs kjaerestef­orhold til Bahareh Letnes.

– Vi har tett dialog med Statsminis­terens kontor av helt naturlige årsaker. Vi passer på myndighets­personer og regjeringe­nes medlemmer, og er i løpende i dialog med SMK om statsråden­es program og reiser, sier Bjørnland til Aftenposte­n.

– Vil det da også vaere naturlig å ha dialog om privatsfae­ren og private forhold til statsråder?

– Uten å kommentere denne saken direkte kan jeg si at hvis det er bekymringe­r som faller inn i vår portefølje, så legger jeg til grunn at da får vi vite det, sier Bjørnland, og legger til:

– Vi har ikke noe med statsråden­es kjaerlighe­tsliv å gjøre. De skal få lov å ha de kjaeresten­e de vil, men det er klart at noen kan bli saerlig sårbare hvis man får kjaerester fra land som vi ikke har et sikkerhets­politisk samarbeid med.

– Personer som kommer tett innpå

deg kan vaere saerlig sårbare, de kan ha familie i hjemlandet som kan bli utsatt for press. Da vil vi gi forebyggen­de råd.

– Har det skjedd i Sandbergs tilfelle?

– Jeg vil ikke uttale meg om det.

– Iran er et land vi ikke har sikkerhets­politisk samarbeid med?

– Vi har ikke sikkerhets­politisk samarbeid med Iran. Men dette er ikke noe dramatisk, sier Bjørnland.

Sandberg har sagt at han har vaert i en samtale med PST. Bjørnland vil ikke si om sikkerhets­tjenesten har hatt flere samtaler med Sandberg, eller om de også har hatt samtaler med Letnes.

Tviler på telefonfun­n

Per Sandberg brøt sikkerhets­instruksen da han tok med seg tjenestete­lefon til Kina i mai og brukte den i to måneder etter hjemkomste­n uten å involvere PST.

Han unnlot også å informere Statsminis­terens kontor om feriereise­n til Iran med kjaeresten.

Etter han kom hjem fra Iran leverte han telefonen, som også var med på denne turen, til PST. Der blir den nå undersøkt og så vil den bli destruert.

– Hvis vi har funnet noe som tyder på kompromitt­ering av telefonen, vil vi gå ut med at vi har det. Men mest sannsynlig kommer vi ikke til å finne noe. Han har hatt

med samme telefon til Kina og Iran, det er tjenester som er sofistiker­te og sitter på betydelige ressurser. Slik sett er det ikke gitt de etterlater seg sport hvis de har vaert der, sier Bjørnland.

– Når kommer et svar om telefonen?

– Det er for tidlig å si. Vi jobber med det.

– Utover at dere jobber med telefonen vil du ikke si hvilke andre undersøkel­sesskritt dere har tatt?

– Nei, jeg vil hverken avkrefte eller bekrefte. Det gjør vi ikke.

– Gjør dere noen ekstratilt­ak for at dette skjer igjen med andre statsråder?

– Vi kan egentlig ikke pålegge statsråden noe som helst. Vi gir de råd. Hvis noen som har tilgang til skjermings­verdig informasjo­n begynner å bryte sikkerhets­loven, slik at de er skjødesløs­e med det, da skal vi jo etterforsk­e dem, sier Bjørnland.

Sikkerhets­loven angir minimumskr­av for beskyttels­e av informasjo­n og objekter av betydning for rikets eller alliertes sikkerhet eller andre nasjonale sikkerhets­interesser.

PST gir jevnlig sikkerhets­briefer til statsråder, regjeringe­n, statssekre­taerer og stortingsg­ruppene.

– Denne saken er en påminnelse, mener Bjørnland.

– Ikke vår viktigste sak

Bjørnland mener Sandberg-saken må settes i kontekst.

– Jeg kjenner vår portefølje og hva vi løpende står i av saker som dreier seg om å forebygge ulovlig etterretni­ng. Da blir ikke denne saken vår viktigste og høyest prioritert­e sak. Vi gjør jobben, og skal gjøre gode undersøkel­ser akkurat med den telefonen, sier Bjørnland.

Sett opp mot det andre PST står i, er det ikke Sandberg-saken som er mest skadelig for nasjonen Norge.

– Dette skjer hele tiden. Det skjer mot stortingsp­olitikere, politiske rådgivere, ansatte i departemen­tet og politisk ledelse i departemen­ter og det skjer når de er på reise. Det å nappe ut en sak og si at denne er så ille, synes jeg blir kontekstue­lt feil.

– Selv om det er en statsråd?

– Ja.

 ??  ??
 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Per Sandberg og Bahareh Letnes forlater utestedet Madam Reiersen i Arendal tirsdag kveld.
FOTO: MORTEN UGLUM Per Sandberg og Bahareh Letnes forlater utestedet Madam Reiersen i Arendal tirsdag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway