Aftenposten

KrF krever svar fra PST, det ergrer Høyre og Frp

- THOMAS SPENCE Arendal

Høyre og Frp reagerer på at KrF ber om Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) sin sikkerhets­vurdering av Per Sandbergs reiser til Kina og Iran.

– Vi kan ikke sende spørsmål som kompromitt­erer metodikken til sikkerhets­tjenesten. Det er i seg selv med på å sette rikets sikkerhet i fare, sier Mazyar Keshvari, som sitter i kontrollko­miteen for Frp.

– Bør vi få vite om Sandberg har satt norske sikkerhet i fare?

– Det er naturlig at vi får en konklusjon etter at vi har foretatt nødvendige undersøkel­ser. Men jeg er usikker på hvor detaljert den tilbakemel­dingen kan vaere uten at vi kompromitt­erer sikkerhete­n, sier han.

Høyres medlem i kontrollko­miteen, Svein Harberg, er like klar: – Med en gang de kobler inn PST blir det uryddig. Det er klart at når man kommer inn på hva PST tenker, mener og har sagt, er det klart at det ikke er informasjo­n som er eller kan vaere offentlig, sier Svein Harberg, Høyres medlem i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n.

Råd fra KrF

– Vi spør ikke for at PST skal svare. Vi ber om statsminis­terens vurdering med bakgrunn i den kontakt hun har hatt og råd hun har fått fra PST, sier KrFs medlem i komiteen, Hans Fredrik Grøvan.

Han understrek­er at KrF ikke ber om «detaljene i vurderinge­ne, men en hovedkonkl­usjon».

– Vi vil vite hva slags fare Sandberg eventuelt har påført Norge ved de reisene han har foretatt og hvor han har tatt med seg tjenestete­lefonen. Det må gå an å formidle en konklusjon vi kan bli kjent med på samme måte som Regjeringe­n er gjort kjent med den, sier Grøvan.

Frps medlem Mazyar Keshvari mener det er helt nødvendig å stille spørsmål og få klarhet i saker som omhandler Norge og nordmenns sikkerhet.

– Det er vi i kontrollko­miteen veldig opptatt av. Så er det en balansegan­g hvor mye vi kan meddele uten å sette sikkerhete­n i fare. Jeg forstår ikke hva mer KrF er ute etter i sine spørsmål når vi har fått så mange svar.

SV og KrF har laget utkast til naermere 20 spørsmål som de håper å få alle partier i komiteen til å signere og stille seg bak. Minst fire av komiteens ti medlemmer må støtte et spørsmål før det kan sendes til Regjeringe­n.

Det er spørsmål som disse to fra KrF som kan splitte komiteen:

Ble informasjo­n fra Sandbergs telefon på noe tidspunkt tilgjengel­ig for uautoriser­te aktører, eksempelvi­s iranske myndighete­r, og i hvilken grad utgjør eventuelt denne informasjo­nen en fare for rikets sikkerhet?

Var det den samme telefonen Sandberg hadde med seg både til Kina og Iran, og hva er i så fall PSTs vurdering av risiko?

Harberg understrek­er at han ikke har finlest utkastene til spørsmål, og at alle partiene i utgangspun­ktet stiller seg bak spørsmål som oppfattes som relevante for det arbeidet kontrollko­miteen skal utføre.

Men han signaliser­er skepsis til det antall og det presisjons­nivået som SV og KrF legger opp til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway