Aftenposten

KrF utelukker ikke mistillit – alle fakta må på bordet

-

tone ned før vi har fått alle fakta på bordet. Så derfor har ikke vi lukket noen utfallsrom.

Riksrevisj­on-kritikk

Terrorangr­epet 22. juli 2011 førte til en gjennomgan­g av hvorvidt alt fra regjerings­bygget og Stortinget til en rekke andre offentlige og sivile «objekter» var godt nok sikret mot terror.

En rekke tiltak ble bestemt iverksatt. Men Riksrevisj­onen har i ettertid i flere omganger påpekt «vesentlige svakheter» i Politidire­ktoratets og Forsvarets objektsikr­ing.

Ifølge den siste beskrivels­en Riksrevisj­onen la på bordet i juni sies det bl.a. at grunnsikri­ngen av de skjermings­verdige objektene i politiet og Forsvaret fortsatt er mangelfull, tre år etter tidsfriste­n som Stortinget fastsatte: senest 1. januar 2015.

Grøvan: Stort sprik

Men da flere statsråder forklarte seg om situasjone­n i fjor, ble det ifølge Grøvan gitt en annen beskrivels­e av forholdene. Han mener det bildet statsråden­e da ga, ikke stemmer overens med Riksrevisj­onens bilde av situasjone­n på samme tidspunkt. Derfor anklager han dem for «skjønnmali­ng» og for å gi et «sminket bilde» av situasjone­n.

– Sånn som det fremstår, fremstår det som et ganske stort sprik, sier han.

Grøvan har brukt sommeren til å gå i dybden i saken og er ikke blitt beroliget av det.

– Nei, det har jeg ikke, absolutt ikke. Bildet er i all hovedsak det samme, sier han. Han legger til at sikkerhet og beredskap er mer enn objektsikr­ing, og registrere­r at både Erna Solberg og andre stadig påpeker at det er gjort mye på området under ett.

– Men objektsikr­ing har en spesiell forbindels­e til akkurat 22. juli og Gjørv-rapporten. Det sporet må en følge for seg. Og så kan man godt si at det er gjort mye på beredskap generelt, sier han og poengterer at det fortsatt er store utfordring­er knyttet til objektsikr­ing.

Mangler politisk ryggdeknin­g

Han er sterkt kritisk til at Regjeringe­n har forlenget fristen for når objektsikr­ingen skal vaere ferdig fra 2015 til 2025. Selv om han innrømmer at forsvarsmi­nisteren formelt har sitt på det tørre fordi dette skjer i en forskrift, påpeker Grøvan at Frank Bakke-Jensen også må ha politisk ryggdeknin­g for dette.

Nei, det har han ikke fått fra noen så vidt jeg vet.

Terrorsikr­ing kan gi krisehøst

for regjeringe­n Solberg.

– Jeg vil ikke bruke ordet lurt, men jeg vil si at jeg er overrasket over at de ikke har prioritert dette høyere. Det må jeg si. Med så tydelige signaler fra Stortinget, med så sterk kritikk fra Riksrevisj­onen og så høyt på banen som de har vaert i denne saken fra de overtok makten i 2013, så må jeg si at jeg er overrasket over at de ikke har prioritert dette høyere.

– Jeg vil si at de ikke har gitt oss all informasjo­n om f.eks. kostnadene, sier han og viser til at det forelå en beregning på at det ville koste 500 millioner kroner mer å få sikret alle objektene. Selv om regningen nå er litt mindre, mener han at Regjeringe­n uansett burde ha lagt den frem for Stortinget da saken ble behandlet i forrige omgang.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ??
FOTO: OLAV OLSEN

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway