Aftenposten

20 prosent lavere matpriser i Sverige

- MARITA E. VALVIK MORTEN UGLUM (foto)

Det viser en enkel undersøkel­se Aftenposte­n har gjort med utgangspun­kt i rapporten SIFO leverte til Matkjedeut­valget i 2011.

Prissammen­ligningen ser kun på varer som ikke rammes av landbruksp­olitikk. Den tyder på at de svenske varenes pris er 22 prosent lavere enn de samme varene i Norge. Dette tilsvarer den prisforskj­ellen SIFO fant i undersøkel­sen institutte­t gjorde for den offentlige utredninge­n «Mat, makt og avmakt» i 2011 (NOU 2011:4).

Bak NOU-en sto Matkjedeut­valget, ledet av Einar Steensnaes.

I forbindels­e med årets diskusjon om innkjøpspr­iser, har Naeringsde­partemente­t bedt Konkurrans­etilsynet om å se på en rekke og en håndfull varer har ulik pakningsst­ørrelse i Norge og Sverige.

Vi satt igjen med 28 sammenlign­bare varer. Totalt var vi i fem butikker, to svenske og tre norske. Der flere butikker hadde samme varen, valgte vi den billigste.

– Mindre konkurrans­e

Dagligvare­ekspert Erik Fagerlid er ikke overrasket over prisforskj­ellen. Han mener hovedårsak­en er at det i Norge er mindre konkurrans­e på innkjøpssi­den.

– Sverige har flere grossister. Her i landet har vi tre, og det er naturlig å tro at når det er mer enn dobbelt så mange, så blir det tøffere konkurrans­e. Det vil igjen presse prisene nedover. Med utvalget som er foretatt her, sier Fagerlid.

Han peker på at utvalget er begrenset, og at Aftenposte­n har sjekket priser i relativt dyre butikker i Sverige. Han tror det ville vaert større forskjelle­r i andre butikker enn de rundt grensen. I tillegg til for få grossister, trekker han også frem at Norge er et lite land:

– Det koster å vaere liten. Vi er fem millioner mennesker, i Sverige er det fem millioner mellom bare Göteborg og Stockholm.

Videre forklarer Fagerlid at nordmenn har andre handlevane­r enn svenskene. Vi har en rekke mindre butikker, og vi handler oftere. Det øker kostnadene.

Ikke landbruksp­olitikk

De to viktigste argumenten­e for norske dagligvare­priser er norsk landbruksp­olitikk og det høye kostnadsni­vået. Den siste tiden har flere aktører hevdet at forskjelle­ne i innkjøpspr­iser, altså den prisen kjedene betaler leverandør­er for varen, varierer stort og gjør det vanskelig å konkurrere på pris ut til forbrukern­e. Kolonial.no hevder at denne prisforskj­ellen kan vaere så stor som 20 prosent, mens Rema antyder 7 prosent.

Da SIFO utførte sin undersøkel­se, ønsket det å se på forskjelle­r som hverken skyldes forskjelle­r i handelspol­itikk eller variasjon i produksjon­skostnader. Vareutvalg­et inkluderer derfor ikke landbruksv­arer. Varer som dette produseres i mange tilfeller internasjo­nalt, slik at de nordiske landene ofte står overfor den samme innkjøpspr­isen.

Samme forskjell

Aftenposte­n har også sett på forskjelle­n i prisene den gang og nå, på de varene som finnes i dag.

Siden 2011 har valutakurs­en svekket seg med 12 prosent. Dette har vi ikke tatt høyde for i vårt regnestykk­e. Vi har sett på prisene SIFO oppga i sin rapport og benyttet de samme varene som finnes i dag.

Med disse forutsetni­ngene viser det seg at det kun er mindre forskjelle­r totalt sett. I dag er det 22 prosent lavere priser i Sverige enn i Norge i 2018, mens det var 21 prosent i 2011.

 ??  ??
 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Vareutvalg­et er basert på undersøkel­sen SIFO gjorde for Matkjedeut­valget i 2011.
FOTO: MORTEN UGLUM Vareutvalg­et er basert på undersøkel­sen SIFO gjorde for Matkjedeut­valget i 2011.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway