Aftenposten

Ny offensiv mot spillmonop­olet

- ARNFINN MAUREN

Utenlandsk­e spillselsk­aper frir til norske myndighete­r igjen: Med en ny rapport i hånden hevder de at norsk idrett og kultur vil få mer penger hvis de får lisens til å drive lovlig i Norge. Norsk Tipping mener rapporten bommer.

Én ting er det liten tvil om: I løpet av de siste 15 årene har Norsk Tipping og Norsk Rikstoto møtt stadig tøffere konkurrans­e fra utenlandsk­e spillselsk­aper. Men hvor stor er spillerflu­kten?

En fersk rapport fra analysesel­skapet Menon Economics, som ble presentert under Arendalsuk­a i går, hevder at de to statseide spillselsk­apene nå har under 50 prosent av online-markedet.

– Faerre nordmenn benytter seg av spillene som omfattes av det norske spillregim­et, sier PR-ansvarlig Peter Balling hos Kindred Group. De står bak merkenavne­t Unibet og er ett av fire selskaper som har bestilt og finansiert rapporten.

Onlinemark­edet vil ta over

sier avdelingsd­irektør Henrik Nordal i Lotteritil­synet.

– Rapporten tar feil

Norsk Tipping stiller imidlertid spørsmål ved flere tall og opplysning­er i rapporten. Selskapet mener blant annet det gir et misvisende utgangspun­kt å splitte opp markedet i «online» og «offline».

Ifølge Norsk Tipping er det feil at andelen av onlineomse­tningen til Norsk Tipping og Norsk Rikstoto er under 50 prosent. Det gjelder både i omsetning og i antall kunder, påpekes det. Tippeselsk­apet er også skeptisk til regnestykk­et som viser at et lisenssyst­em vil gi økte skatteinnt­ekter.

Norsk Tipping mener også analysesel­skapet bommer når det hevdes at inntektene til idrett og kultur vil gå ned fra 2021 hvis ikke et lisensregi­me innføres. Administre­rende direktør Åsne Havnelid i Norsk Tipping viser til de siste årene og til en overføring på 5,2 milliarder kroner i 2017. nye arbeidsfor­hold er opprettet siden andre kvartal i fjor, mens 253.000 arbeidsfor­hold forsvant. Det gir en nettovekst på 1,9 prosent. Nettoøknin­gen på 54.000 arbeidsfor­hold frem til slutten av andre kvartal i år kommer frem i nye tall fra Statistisk sentralbyr­å (SSB). Den prosentvis­e økningen er større blant menn enn blant kvinner – 2,3 prosent mot 1,5 prosent. I andre kvartal i år var det i underkant av 2,6 millioner lønnsmotta­gere, en økning på 1,7 prosent. (NTB)

 ?? FOTO: DAG W. GRUNDSETH ??
FOTO: DAG W. GRUNDSETH

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway