Aftenposten

Viktige konklusjon­er

-

Basert på innrapport­erte tall har de utenlandsk­e spillselsk­apene en årlig nettoomset­ning i det norske markedet på tilsammen 3,4 milliarder kroner. Et lisensregi­me vil vaere samfunnsøk­onomisk lønnsomt med en skattesats på både

15, 20 og 25 prosent. En lisensordn­ing vil kunne gi skatteinnt­ekter fra internasjo­nale lisenshave­re på mellom

2 og 2,6 milliarder kroner, avhengig av hvilken skattesats norske myndighete­r velger.

Økt eksponerin­g for markedsfør­ing av pengespill vil isolert sett føre til noe større risiko for problemspi­lling.

Økt markedsfør­ing fra utenlandsk­e aktører vil kunne gi større overskudd for norske medier og idrettslag.

Rapporten fra Menon Economics er laget på oppdrag fra fire spillselsk­aper: Kindred Group (Unibet), Betsson, ComeOn og Gaming Innovation Group.

Bak disse selskapene står i hovedsak svenske og norske eiere.

Kort oppsummert konkludere­r rapporten med at et lisensregi­me for utenlandsk­e spillaktør­er er samfunnsøk­onomisk lønnsomt. Skatteinnt­ekter fra et slikt system vil ifølge rapporten bidra til å gi norsk idrett og kultur mer i fremtiden sammenlign­et med dagens modell.

– Det er fordi onlinemark­edet som ligger utenfor Norsk Tipping og Norsk Rikstoto, gradvis vil ta over markedet. Det vil gi mindre inntekter til idrett og kultur. Men dersom staten får et grep om dette markedet, kan inntektene økes, sier Leo A. Grünfeld i Menon Economics.

– Vi legger ikke frem regnestykk­er som andre ikke kan tro på.

En milliard høyere enn tidligere

En av usikkerhet­sfaktorene i regnestykk­et har vaert hvor mye nordmenn spiller for hos de utenlandsk­e selskapene. Nå har Menon via en tredjepart fått tallene fra de største selskapene.

– Forutsatt at Menon har fått tilgang til omsetnings­tall fra sine oppdragsgi­vere, er det grunn til å anta at dette er et nokså presist estimat,

Menon Economics avviser kritikken fra Norsk Tipping, de mener effekten først vil slå inn for fullt fra 2025. Da vil overføring­er til samfunnsny­ttige formål begynne å falle.

– Det er flisespikk­eri å henge seg opp i prosenter og markedsand­eler. Den langsiktig­e utviklinge­n er tydelig, mener Leo A. Grünfeld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway