Aftenposten

Forsker: – Å ha barn spiller ikke saerlig rolle for livskvalit­et og lykke

- KATHRINE HUMBERSET KRISTINE GRUE LANGSET JACOB BUCHARD (foto)

– Mange sliter fordi de ikke har barn, andre sliter på grunn av barna, sier forsker.

– Hvis vi bestemmer oss for at vi har lyst å få barn og får det, finner vi sikkert en lykke i det. Men hvis det ikke skjer – enten fordi vi bestemmer oss for å ikke få det, eller fordi vi ikke kan få det – finner vi nok lykke i det også.

Magnhild Peggy Jones Gilje (31) snakker om valget hun står overfor. Kanskje det største hun noensinne vil måtte ta: Skal – skal ikke ha barn.

– Jeg har ikke absolutt hatt lyst på barn. Ingen biologisk trang eller klokke tikkende bak i hodet, sier hun og fortsetter:

– Jeg har tenkt litt at lysten kan komme, men enn så lenge har den ikke kommet. Så nå vil jeg tenke godt gjennom avgjørelse­n, for tenk om lysten kommer når jeg er for gammel, og det er for sent å få barn.

For å kunne fatte en beslutning trenger Magnhild å få svar på en rekke spørsmål.

Forsikring mot ensomhet?

Blir man lykkeliger­e av å vaere forelder eller kan man leve like lykkelig uten barn?

Vi spurte forsker Thomas Hansen om råd. Han jobber ved Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring (NOVA) og Oslo Met. Han har blant annet studert hva det å vaere barnløs har å si for livskvalit­eten i voksen alder.

– Forskning fra Norge og andre vestlige land viser gjennomgåe­nde at barn ikke spiller saerlig rolle for grad av opplevd livskvalit­et, lykke, ensomhet, depresjon og andre mål på velvaere og mental helse, sier Hansen.

Det er dessuten lite hold i forskninge­n for at barn fungerer som en «aldersfors­ikring» mot ensomhet, depresjon og anger i eldre år.

– Eldre uten barn har det omtrent som sine jevnaldren­de med barn. I Norge er lykkenivåe­t generelt høyt blant de eldre. Man klarer seg altså fint uten barn, generelt sett.

Variasjone­r

Han påpeker likevel at det finnes store individuel­le variasjone­r.

– Mange sliter livet ut med sorg og savn fordi de ikke har barn. Men samtidig er det også mange foreldre som sliter, ikke til tross for at de har barn, men nettopp på grunn av barna. Dersom barna sliter i livet, sliter gjerne foreldrene også, selv om barna er godt voksne.

– Hva forteller unge foreldre om lykke etter at de har fått barn?

– Foreldre flest opplever at barna gjør dem lykkeliger­e. Jeg tror de fleste med dette mener at de lever et mer meningsful­lt liv, men større kontraster og med dype og viktige gledesstun­der med barna som veier opp for slitet. Det er altså mulig de forveksler lykke med mening. Disse oppfatning­ene varer nok livet ut, sier Hansen.

Han legger til:

– Man glemmer fort hvor slitsomt det kan vaere med små barn, man husker best de gode opplevelse­ne. Dessuten vil man kanskje ikke innrømme at noen man har investert så mye i, ikke gir dem et bedre liv.

Forskninge­n viser at barnløse er mer involvert i jobb, venner og øvrige familie. De lever litt andre liv og finner andre kilder til mening, engasjemen­t, sosialt nettverk og støtte. Likevel opplever mange av de frivillig barnløse å bli møtt med fordommer om at de er umodne, egoistiske,selvsentre­rte, og at de vil komme til å angre. Det siste er det ikke belegg i forskninge­n for å påstå, sier NOVA-forskeren.

Filosof: – Typisk i vår tid

– Det er en typisk kulturell ting i vår tid, hvor individets selvrealis­ering flagger veldig høyt, å ha tanker rundt spørsmålet skal – skal ikke ha barn, sier magister i filo-

 ?? FOTO: JACOB BUCHARD ?? Magnhild Peggy Jones Gilje har aldri hatt lyst på barn. Hun ønsker å ta en grundig vurdering før hun bestemmer seg.
FOTO: JACOB BUCHARD Magnhild Peggy Jones Gilje har aldri hatt lyst på barn. Hun ønsker å ta en grundig vurdering før hun bestemmer seg.
 ??  ?? – Man klarer seg fint uten barn, generelt sett, sier Thomas Hansen ved NOVA og Oslo Met.
– Man klarer seg fint uten barn, generelt sett, sier Thomas Hansen ved NOVA og Oslo Met.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway