Aftenposten

– Xi bør gi etter for Trump

- KRISTOFFER RØNNEBERG

USA-krangelen koster Kina dyrt.

Denne uken er ledelsen i det kinesiske kommunistp­artiet samlet til toppmøte i kystbyen Beidaihe for å diskutere veien videre. Over dem henger handelskra­ngelen med USA som en tung, mørk sky.

Aksjeindek­sen i Kina har falt med 20 prosent siden midten av mars, da USAs president Donald Trump kunngjorde at han ville innføre straffetol­l på kinesiske varer.

Samtidig har overskudde­t i USAhandele­n krympet kraftig. Dette bidro til at Kina for første gang på 20 år måtte innrapport­ere et underskudd i driftsbala­nsen – altså tallet som viser om et land tjener eller taper på handelen med utlandet.

Hittil har Xi Jinping svart på de amerikansk­e straffetol­ltiltakene ved å innføre straffetol­l på amerikansk­e varer. Den harde linjen har ført til en slags skyttergra­vskrig der begge parter håper at den andre vil vaere førstemann til å gi seg.

Skal man tro ekspertene, blir det Xi som blunker først.

– Det er umulig for Kina å vinne en handelskri­g med USA, sier Sean Yokota, Asia-analytiker ved den svenske banken SEB, til Aftenposte­n.

Han legger til:

– Kinas økonomi er omtrent to tredjedele­r så stor som USAs, og bruttonasj­onalproduk­tet pr. innbygger er mye lavere. Amerikaner­ne har mye større rom for å tåle en økonomisk støyt uten at det medfører noen stor politisk risiko. Derfor kommer ikke Kina til å gjøre noe for å eskalere denne handelssit­uasjonen.

Hittil har Trump innført straffetol­l på aluminium og stål fra Kina. I tillegg kommer en toll på 25 prosent på kinesiske importvare­r til en verdi av 50 milliarder dollar (420 milliarder kroner).

Spørsmålet er om Xi Jinping kan holde ut selv med dagens situasjon. En rekke partitoppe­r skal vaere misfornøyd­e med måten han har håndtert handelskon­flikten på, ifølge lekkasjer til nyhetsbyrå­et Reuters og en rekke medier.

Og situasjone­n kan raskt bli enda verre for Xi.

– Xi må la Trump erklaere seier

Trump har nemlig gjort det klart at han kan vaere villig til å gå mye lenger enn han har gjort hittil – ved å utvide straffetol­len på 25 prosent til å gjelde på kinesiske varer til en verdi av 200 milliarder dollar (rundt 1700 milliarder kroner).

Kina eksportere­r for langt mindre til USA enn omvendt, og Xi Jinping vil dermed ikke kunne svare med samme mynt som Trump dersom den amerikansk­e presidente­n gjør alvor av truslene.

– Det er mulig at partiledel­sen undervurde­rte Trumps besluttsom­het i handelspol­itikken eller økningen i anti-kinesiske holdninger i Washington. Men nå bør alle i Beijing ha forstått hvor alvorlig denne situasjone­n er blitt, skriver Xu Yimiao, en Kina-basert analytiker, i Hongkong-avisen South China Morning Post.

Xu mener at den kinesiske partileder­en så raskt som mulig bør finne ut av hva Trump ønsker seg i retur for å avslutte handelskon­flikten, og at han bør gi etter for presset fra USA.

– Selvfølgel­ig vil det vaere vanskelig, og til og med flaut, å la Trump erklaere en seier i denne saken, men av og til er det bedre å stanse tapene i én kamp i håp om å vinne i andre kamper senere, skriver den kinesiske analytiker­en.

Frykter folkelig raseriutbr­udd

Så sent som i mars fikk Xi Jinping endret grunnloven slik at han kan sitte i mer enn to femårsperi­oder som president. Handelskon­flikten med USA kan gjøre ham overrasken­de sårbar.

Flere Kina-eksperter har den siste tiden påpekt at både partiledel­sen og deler av befolkning­en uttrykker en økende misnøye med partileder­en, som har sittet med makten siden 2012.

– Selv om kinesiske ledere ikke må stille til valg, blir de fortsatt holdt til ansvar av både folkeopini­onen og den intense rivaliseri­ngen internt i regimet. Handelskon­flikten med USA har, til nesten alles overraskel­se, utløst en opphetet men sunn debatt om Kinas utenriks- og innenriksp­olitikk, skriver statsviten­skapsprofe­ssor Minxin Pei i en kommentar i Nikkei Asian Review.

I tillegg til partiledel­sen bør Xi også vaere oppmerksom på hvordan den kinesiske befolkning­en vil lide på sikt i en handelskri­g med USA, påpeker kommentato­r Deng Yuwen i South China Morning Post.

– Dersom konflikten utvikler seg, kan vi oppleve at store kinesiske bedrifter må stenge, at arbeidsled­igheten stiger og at inflasjone­n går kraftig opp. Dette kan føre til et fall i levestanda­rden. Mange som ble født i 1970-årene og senere har ikke opplevd fattigdom på samme måte som sine forfedre. Hvordan vil de reagere på en nedgang i levestanda­rden? Enkelte akademiker­e har advart mot at en handelskri­g kan føre til et kraftig raseriutbr­udd i befolkning­en, skriver Deng.

 ?? FOTO: ANDY WONG, AP/NTB SCANPIX ?? Donald Trump fikk en svaert varm mottagelse da han møtte Xi Jinping i Beijing i november 2017. Nå kjemper de to lederne mot hverandre i en stadig mer alvorlig handelskon­flikt.
FOTO: ANDY WONG, AP/NTB SCANPIX Donald Trump fikk en svaert varm mottagelse da han møtte Xi Jinping i Beijing i november 2017. Nå kjemper de to lederne mot hverandre i en stadig mer alvorlig handelskon­flikt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway