Aftenposten

– Det er ingen fasit i dette gamet

- HELGE SKUSETH

Karsten Warholms gamletrene­r forteller hvordan EM-vinneren trente som ung.

Debatten raser i Idretts-Norge etter 17-årige Jakob Ingebrigts­ens sensasjone­lle dobbeltgul­l i friidretts-EM. Først gull på 1500 meter fredag, og dagen etter et suverent gull på 5000 m. Prestasjon­er som faktisk satte Karsten Warholms gull på 400 m hekk litt i skyggen.

– Jeg kjenner godt Gjert Ingebrigts­en, far til de tre brødrene, og vet at han kjører guttene sine hardt på trening. Men han og sønnene har lykkes, og jeg vil ikke kritisere hans måte å gjøre ting på. Det er mange veier som fører til Rom, og det er Jakob Ingebrigts­en og Karsten Warholm gode eksempler på, sier Dimna-trener og tidligere Warholm-trener Arve Hatløy og legger til:

– Det er ingen fasit i dette gamet. Det er viktig å få til en individuel­l tilpasning overfor alle aktive, og gleden ved å holde på må alltid stå i fokus. Uten idrettsgle­de blir det vanskelig å få en lang og god karriere. Mener i hvert fall jeg.

– Han var svaert allsidig. Han spilte fotball til han var 13–14 år, og i friidrett var han faktisk best i høyde og lengde de første årene. Og det var for å bli enda bedre i de to øvelsene at han begynte å trene mer spesifikt på løping og sprint. Sammen fant vi ut at han måtte ha større fart i tilløpet for å hoppe høyere og lengre, og så oppdaget Karsten etter hvert gleden ved løpingen også.

Og den gleden har altså gitt ham verdensmes­tertittele­n på 400 m hekk. Egentlig en veldig unorsk øvelse.

– Karsten hadde aldri valgt 400 m hekk som sin øvelse om han hadde måttet velge som ung gutt. Han holdt på med det meste, og det har fungert veldig bra for ham. Og vi får aldri vite om Ingebrigts­en-gutta kanskje kunne ha blitt kjempegode i andre grener enn mellomdist­anseløping. For dem har det vaert spesialise­ring fra veldig tidlig alder, og ingen kan vel klage på det

 ?? FOTO: ARVE HATLØY ?? Karsten Warholm var best i høyde som guttunge. Her en stolt 12-åring med ny «pers» i høyde i Byrkjelo i 2008. Til helgen er han tilbake på samme stadion, nå som superstjer­ne. Men i helgens NM blir det neppe høyde for Karsten.
FOTO: ARVE HATLØY Karsten Warholm var best i høyde som guttunge. Her en stolt 12-åring med ny «pers» i høyde i Byrkjelo i 2008. Til helgen er han tilbake på samme stadion, nå som superstjer­ne. Men i helgens NM blir det neppe høyde for Karsten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway