Aftenposten

– Du velger ikke å bli kunstner for å bli fast ansatt

- HEIDI BORUD

Marianne Hurum (40) er billedkuns­tner og tobarnsmor i barselperm­isjon. I atelieret i Oslo sentrum har hun med seg sønnen på seks uker.

– Jeg har valgt dette selv og er fornøyd med situasjone­n. Mye handler om å dra inn penger og skape inntekten selv. Du velger jo ikke å bli kunstner for å bli fast ansatt. Å vaere kunstner er å vaere fri. Jeg har prøvd å slutte å male, men det gikk ikke, humrer kunstneren.

Hennes kolleger befinner seg langt ned på rangstigen når det gjelder lønn. Ifølge Telemarksf­orskning har den gjennomsni­ttlige billedkuns­tner kun 89.000 i årlig inntekt fra kunstneris­k arbeid, mens den totale gjennomsni­ttslønnen for gruppen er 286.000.

Voksende løsarbeide­rklasse

Forfattern­e Elin Ørjasaeter og Line Eldring frykter flere løsarbeide­re i det norske arbeidsliv­et.

– Vi forsøker å løfte frem verdien av den faste ansettelse­n. Det handler både om trygghet, kompetanse­utvikling og innovasjon, sier Ørjasaeter, som er redaktør for nettavisen Arbeidsnyt­t.no og førstelekt­or ved Høyskolen Kristiania.

I flere europeiske land og i USA vokser klassen av arbeidere uten fast ansettelse:

– For ti år siden hadde jeg ikke tenkt på stillingsv­ernet i Norge som så gyllent, men i dag ser vi hvordan stillingsv­ernet trues i andre OECDland.

Ørjasaeter er mest bekymret for unge folk uten god utdannelse, som ikke kommer seg inn i arbeidsliv­et og som blir gående på løse kontakter og midlertidi­ge avtaler.

– Prekariate­t (løsarbeide­re) opplever jo nettopp at det midlertidi­ge blir permanent, sier Ørjasaeter.

Mye midlertidi­ghet i kulturlive­t

I kreative stillinger i kultursekt­oren er det mye midlertidi­ghet, løse kontakter, frilansvir­ksomhet og mange som har etablert seg som selvstendi­g naeringsdr­ivende.

Ifølge Telemarksf­orskning er det bare 17 prosent i kulturbran­sjen som har fast ansettelse, når man ser på gruppene visuelle kunstnere, skribenter, interiørar­kitekter og designere, skuespille­re og dansere, musikere og komponiste­r. Variasjone­n i inntekt er stor.

Hele 59 prosent har organisert seg som selvstendi­g naeringsdr­ivende, 5 prosent har eget selskap, 5 prosent er midlertidi­g ansatte, 10 prosent er frilansere, og 4 prosent har en kombinasjo­nsløsning.

Velger løsarbeid frivillig

Marianne Hurum har arbeidet for å bedre kunstnerne­s kår, men mener det er viktig å skille mellom de som frivillig velger en løsarbeide­rtilvaerel­se og de som ufrivillig står i den situasjone­n.

Da Hurum var nyutdannet, hadde hun deltidsjob­b på Vinmonopol­et i to år, men de siste årene har hun levd av kunsten.

– De siste årene har det gått bra. Inntekten har vaert fra kunstneris­k arbeid inkludert stipender, ispedd sporadiske undervisni­ngsoppdrag, sier Hurum, som nå forbereder stor separatuts­tilling i Lillehamme­r Kunstmuseu­m i februar 2019.

Kunstnere lavest på lønnsstige­n

– Mange kunstnerne må egentlig innse at de tilhører proletaria­tet. De har høy selvtillit, men lite penger og føler seg ofte hevet over andre. De ser ned på naboen som er uføretrygd­et, men som har fire ganger inntekten til en kunstner, sier Ørjasaeter.

Hun mener det ikke trengs mer overføring­er til kunstnere, men at de som vil vaere kunstnere, må ta større ansvar for egen økonomi og inntekt.

Hennes medforfatt­er Eldring sier normen i det norske arbeidsliv­et bør vaere faste ansettelse­r.

– Det betyr selvfølgel­ig ikke at vi mener alternativ­e tilknytnin­gsformer ikke kan vaere akseptabel­t. Men arbeidsgiv­ere bør ikke kunne unndra seg ansvar. Stillingsv­ernet er viktig i norsk arbeidsliv, sier Eldring, som er bekymret for utviklinge­n mot mer løsarbeid.

– Pengene finnes

Eldring var tidligere FAFO-forsker og er nå rådgiver i Fellesforb­undet.

På spørsmål om LO bør ta et større ansvar for kunstnere og frilansere, svarer hun:

– Hovedansva­ret ligger hos kunstnere selv og deres organisasj­oner. De bør utnytte bedre de kollektive muligheten­e som ligger i arbeidsliv­et.

Marianne Hurum mener det norske kunstmarke­det har mye potensial:

– Vi trenger mer salg og oppdrag, oppjusteri­ng av stipendstø­rrelser og bedre honorarer på statlig støttede visningsst­eder. Og vi trenger flere gode kommersiel­le gallerier og visningsst­eder!

– Det norske kunstmarke­det har mye å gå på, potensiale­t er stort – både pengene, interessen og kunsten er her, mener Hurum.

 ??  ??
 ??  ?? Elin Ørjasaeter (bildet) har sammen med Line Eldring skrevet boken Løsarbeide­rsamfunnet.
Elin Ørjasaeter (bildet) har sammen med Line Eldring skrevet boken Løsarbeide­rsamfunnet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway